Gömbölyű? Akkor biztos édes

Egy ausztrál kutatás szerint a kerekded formák hatására erősebben érezzük az édes ízeket.

Ennek a sör esetében bizonyára van valami tudományos magyarázata is, mindenesetre a kehelyforma korsóból fogyasztott sört a kóstolók általában édesebbnek és gyümölcsösebbnek írták le, mint amit szimpla korsóban kaptak – ugyanez igaz az olyan nem egyértelműen édes dolgokra, mint például a sajttorta vagy a cékla, ezeket a fogyasztók fanyarabbnak tartották, ha szögletes tányéron szolgálták fel nekik. A Coca-Cola sikere sem véletlen: a lekerekített forma mellett, amit a reklámban csajnak vélt az arab, amikor elmutogatták neki, a piros színt is az édes ízzel társítja az agyunk.

Olyannyira hülyék vagyunk, hogy ez a – talán belénk kódolt – meggyőződés még úgy is működik, ha nem az étel vagy az edény formája kerekded, hanem a betűtípus kevésbé szögletes: ebben az esetben is arra számítunk, hogy az az étel, amit így írtak fel a menüre, édesebb ízű lesz. A hagyományosan korong alakú tortákról, fánkokról és effélékről már nem is mondok semmit – valószínű, hogy a kedvenc ételeimet törpök faragták rúnákkal Mória menzáján, de hát ízlések és pofonok, ugye.

(Atlas Obscura)

16 thoughts on “Gömbölyű? Akkor biztos édes

  • January 20, 2018 at 19:17
    Permalink

    ennyit a fejlett emberi agyról.😊

    • January 20, 2018 at 19:19
      Permalink

      és a fasírtról meg a disznósajtról

      • January 20, 2018 at 19:36
        Permalink

        lehet, hogy apu emiatt nem szereti a tepsiben sült fasírtrudat 😕

          • January 20, 2018 at 20:00
            Permalink

            szeretem ezt is, de ilyen nagyobb golyóként sokkal jobb a hűtő előtt mezítláb állva enni, miközben azon gondolkozol, hogy mit egyél

          • January 20, 2018 at 20:13
            Permalink

            Bölénytejjel átitatott japán panko mozsával összekevert darált angusba főtt fürjtojás, a fürjtojásba előtte fürjnyelv. Utána pankoba forgatva kisütve frissen préselt bébibálna olajon.
            És már meg is értettem.

          • January 20, 2018 at 20:23
            Permalink

            szóval azt mondod, hogy ha bepanírozok kéthónapos kiflibe egy különleges vagdalthúst, aminek már sárga a közepe, az nem ér?

          • January 20, 2018 at 20:39
            Permalink

            Én enném, de itt sokan picit talán finnyásak.

          • January 20, 2018 at 20:24
            Permalink

            így se , kolbásszal töltve se. neki a kerek pogácsák kellenek

  • January 20, 2018 at 19:21
    Permalink

    Ezért is szoktam a citromot feltrigondodekaéderezni, mert ha csak simán felgerezdelem akkor túl édes lesz a limonádé.

    • January 20, 2018 at 19:23
      Permalink

      volt egy ilyen, hogy írtak fogyasztók a cadbury csokigyárnak, de többen is, hogy az új csoki ehetetlenül édes.

      semmit nem változtattak a recepten, csak lekerekítették a kockákat.

      • January 20, 2018 at 19:31
        Permalink

        Jó sok éve nem ettem már cadbury cuccot, pedig a csokis-karamellás cukorkájukat imádtam.

        • January 20, 2018 at 19:59
          Permalink

          hát az eredeti cikkben arról írtak, hogy azért nemkockultak, hogy olvadósabb legyen, szóval nem forrócsoki.

          • January 20, 2018 at 20:16
            Permalink

            A Riemann-sejtés bizonyításának sokan nekifutottak és mind elbuktak az évszázadok során. Magát a tételt nem lehetett levezetni vagy igazolni.
            És itt jött a nagy ötlet: bizonyítsuk, hogy az ellenkezője nem igaz.
            Ha a forró csoki nem lesz kevésbé édes a kocka forma látványától, akkor a tétel megcáfoltatott.

Comments are closed.

%d bloggers like this: