GoPro – legyél te is HERO

Az első GoPro HERO letarolta a piacot amikor megjelent a 2000-es évek közepén. Nagyon jó minőségű kamera volt, az extrémsportok szerelmesei imádták. Tucatnyi kiegészítővel lehetett testre szabni a rögzíteni kívánt tevékenységekhez. Vízálló tok, zajszűrő tok, mindenféle rögzítési lehetőség volt adott, hogy könnyűbúvárok, motorosok, ejtőernyősök, siklóernyősök, stb fel tudják venni vele a kalandjaikat. A széria jelenleg a hatodik generációnál tart, folyamatosan fejlődik a képminőség, a kezelhetőség, viszont egyetlen egy dolog nem változott. A magas ár. Bizony zsebbenyúlós a történet, ha valaki ilyen kütyüvel akar szaladgálni.

Szerencsére vannak megfizethetőbb alternatívák a piacon, minden gyártó szeretne egy szeletet a tortából. Amikor legutóbb online üzleteket böngésztem telefont vadászva, szembe jött a Xiaomi YI 4K+ kamera is. Kíváncsiságból elolvastam a specifikációját, és igencsak megremegett a kezem. Sony képszenzor, ultra széles látószög, specializált chipset van a belsejében. És 60 képkockát tud rögzíteni 4K felbontásban. Ráadásul a kép elektronikusan stabilizált, a vezérlését érintőkijelzőn, vagy akár hangfelismerésen keresztül, szóban is el lehet végezni. Mindezt 90 ezer magyar forint alatt, ami bár nem olcsó -mégiscsak egy hülye hobbikamera-, de ha mellérakjuk a GoPro árait, akkor akár még meg is tudjuk magyarázni a lelkiismeretünknek, hogy miért jó vétel a cucc.

Xiaomi YI 4K+

Szóval megkívántam, és elgondolkoztam a vásárláson. Milyen jó lenne a repüléseket ilyen minőségben, ilyen kényelmesen rögzíteni, hmmm. Kár, hogy már nem repülök kamerával. Hogy miért nem? Mert veszélyes. Ha azzal a tudattal repül az ember, hogy minden mozdulatát rögzíti egy kamera, akkor óhatatlanul is egy magamutogató barommá válik. Szándékosan oda fordítja a lencséket ahol valami nagyon izgalmas/szép dolog történik, és már dörzsöli is a kezét, hogy

ez de kurva jól fog kinézni a fészbúkon, ha megosztom

Itt a hangsúly a HA szócskán van. Visszanézve a felvételeket sokszor tudatosult bennem, hogy ha nincs rajtam a kamera, akkor máshogy csináltam volna dolgokat. Nem repültem volna olyan közel a sziklához, filmezve a saját árnyékomat, nem lettem volna olyan agresszív abban a termikben, több helyet hagytam volna leszálláskor, stb. A kamerának repültem, nem magamnak. Ez pedig óhatatlanul is megosztja a figyelmet, és a repülés csak akkor biztonságos, ha odafigyel az ember. Szóval letettem a kamerát, és azóta sokkal jobban élvezem a levegőt a magasban.

Van még egy biztonságot érintő aspektusa az akciókameráknak. Valahogy rögzíteni kell őket, jellemzően valami ragasztós tappanccsal a sisakra. Így adja a legjobb képet, mindig azt filmezi amit éppen nézünk, ugye. Csakhogy a sisakból kiálló vacak pont alkalmas arra, hogy mondjuk egy goromba csukás után a belazult zsinórok beleakadjanak, és visszanyíláskor megfeszüljenek a sisakkal együtt. Ez azért rossz, mert egyrészt ritka hülye látvány a gyanakvó csirke fejtartással repülő pilóta, másrészt azért nem hátrány, ha a szárnyprofil úgy néz ki, ahogy a tervezői megálmodták. Márpedig ha pár zsinórt megrövidítünk a beakadással, akkor az rohadtul berogyasztja egy ponton az ernyőt, és már indul is a rakenroll, az áramlás le fog válni onnan. Természetesen hoztam szemléltető videót is, itt start közben, kiforduláskor akadtak bele a zsinórok a rögzítési pontba, szerencsére hamar sikerült megoldani a problémát, de akkor sem szerencsés dolog ez:

 

 

 • taro

  nagyon leegyszerűsítve a dolgokat, ennél is azt érzem, amit az instás kajafotóknál: másoknak bizonygatjuk, hogy kik-mik vagyunk…

  • orizatriznyák

   Én biza nem.

   • taro

    akkor ezt megbeszéltük ☺

    • orizatriznyák

     Mög. Mög osztán magyar ember szűkszavú, mögméri a szót.

  • vau

   Én is ezt érzem. Más kérdés, hogy baromira szeretem spíler gyerekek videóit nézni, oktatáshoz meg külön kurva jó.

   És akkor még a pornóról nem is beszéltünk.

  • SpaceWolf

   Háde pont ezt írtam. 🙂

   • taro

    már az is baj, ha egyetértek?! 😋

    • SpaceWolf

     🙂

  • Fisherman’s wife Margit

   Jaja. De azért csinálok fotót a mai tortáról meg spenótos lasagne-ről. 😀 Viszont max az anyumnak, húgomnak szoktam átlőni. 🙂

   • taro

    ha nem vigyáztok posztolom a mai kelbimbólevest, feltéve ha eljutok a megfőzéséig ☺

 • taro

  upsz, az indexnél is sikerült belefutni egy csúnya fordítási hibába, sikerült az in utero-t petefészekben lévőnek fordítani. annyit azért illene tudni, hogy petefészekben nem nagyon fejlődik magzat. (vagy amikor igen, annak műtét a vége sajnos)

  • vau

   Tuti olyan fordította, aki a Nirvana után született.

 • vau

  ÁLLANDÓ szopás van az akciókamerákkal meg úgy általában a rögzített eseményekkel. Picit közhelyes, de amit mérsz, abba beleavatkozol, ez így van a kamerázással is.

  Plusz ahogy írod, embert nem láttam még ezeket a szponzorált hősökön kívül megvágni. Annak látom értelmét, hogy a fejlámpatesztet például felvenni, amit akarok csinálni, ahhoz jól jönne egy mellhevederes kamera, de ezért kiadni száz ropit picit izé.

  Mászásnál gyakorlatilag semmi értelme, mert a falat lehet nézni közben. Ott a drón jobb. Eleve, ez a POV műfaj csak gyors dolgoknak áll jól, mint a szörf, a síelés vagy a motorozás, vagy látványosaknak, mint a siklóernyőzés.

  Vitorlázásnál sem annyira fasza, mert viszonyítási pont híján a széles látószög kilapít mindent, amit látsz, így a mozgásokat és a hullámokat is.

  • SpaceWolf

   Én szerettem vágni az anyagokat, azzal nincs gond. Szeretek ilyenekkel pepecselni.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  És ugye alternatívának mindig is ott volt az eleve vízálló és ütésálló Contour, elsőként 1080-as felbontással az HD, aztán jöttek sorra a Roam, Roam2, Roam3, számtalan rögzítési móddal. Sisakra, kutyára, akármire. Nem is tudom ki választotta. Kékben.
  https://uploads.disquscdn.com/images/a4372bbb797ae565747842dcc35ddca9d42913508aef13d557d2ea50f0e918ca.png

  • vau

   Nikon keymissiont nézegettem, de őszinténszólva nekem ez annyira nem adja. Drónon gondolkozom, de azzal is csinálnék két felvételt és megunnám.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    A blökiket hordtuk kutyauszodába (fűtött medence csak kutyáknák, ha?), a vázizomzat erősítésére, ott nagyon jól jött víz alatti felvételekhez.

 • vau

  Oké, felizgultam. Menthetetlenül imádom a filmezést és a képrögzítést.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Megkérdem, hogy hol a Contour, már vagy három éve nem használjuk. Hozzádvágom ha megvan, legalább legyen valami haszna.
   Játszani simán jó lehet, tökjó kis POV izé.

   • vau

    Fejlámpateszthez jó lehet, elmegyek vele futni. Szigorúan master of puppets aláfestőzenével, hogy ne legyek beazonosítható.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     EZ bazmeg kész bazmeg. 😀
     Előkerült seperc alatt.
     Nincs meg viszont a sisakpánt a rögzítősínnel, de az valami filléres tétel a 350 dolláros kamerához képest.
     Megnézem, hogy fel lehet-e tölteni, mert az akksi a gyenge pontja, az ha megrohad, akkor gémóver.
     https://uploads.disquscdn.com/images/53d48d142a745649f413170ba36b3291b79547a3f494dbb514d0b0bef0642507.png

     • vau

      ÉS PONT EGY KING FOR A DAY ALBUMON VAN, DÖBBENET!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Fool for a lifetime.

 • Fisherman’s wife Margit

  Azért fasza lehet így repülni. Kár, hogy beszari vagyok ehhez is. 😀

  • taro

   behunyt szemmel kell repülni akkor 🤔

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Vagy sikítva és halálfélelemben.

    • Fisherman’s wife Margit

     Csukott szemmel általában szédelgek, szóval inkább ez. 😀

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Amikor először repcsiztem 737-en, nyugtattam magamat azzal a tudattal, hogy nem gyorsul nagyobbat, mint egy 600-as motor (az ugye 3-4 mp 0-100), de az a rohadék madár felfele is emelkedett. Pont a szárnynál volt az ülésem és így csak néztem, hogy atyaég, ez nem marad fenn.
      Aztán leszállt Rodoszon és megnyugodtam, az egykori katonai hatalomátvétel nyomai nem múltak el, nagyon vicces retrográd volt az egész, de ilyen időutazás, mint ha húsz évvel korábbra érkeznél egy juntába.

     • The Winter Soldier ⭐

      Régen rosszm ha egy repülőgép fennmarad….

  • Ziles Gizi

   Kb. én is hasonlóan érzek, egyszerűen fosok a magasságtól és a zuhanástól. A másik a tengerben az elérhetetlen mélység, úszom pedig, békatalppal meg pipával merültem is, de egyszerűen, palackkal mélyebbre, beszarok már a gondolattól is. Valami kurva cápa beleharapna fenséges fenekembe, hát attól minden teliholdnál hülyére félem magam.

 • SpaceWolf

  Mondjuk a másik oldalon meg ott vannak az ilyen videók, beleborsódzik az ember háta milyen gyönyörű lehet:

  https://youtu.be/bbdp_1gSAFk

  • ✪☼­­

   No, itt van például ez a videó. Ehhez már túl sok pluszt nem tenne hozzá a 4K, így is átjön a hangulata, nem a gallyakat akarja megszámolni az ember a lenti fákon, hanem a tájon pihentetni a szemét és mégis elég részletes így 1080p-ben is. Ráadásul így sokkal barátságosabban bánik a tárhellyel, a lejátszással sincsenek gondok, mert azt hozzá kell tenni, hogy sokan nem rendelkeznek megfelelő hardverrel a visszajátszáshoz, pl egy munkahelyi gépen esélytelen a lejátszása, de még otthon is sokaknak okozna gondot. Felvétel közben pedig nem fenyeget a veszély, hogy a felvevő kényszerpihenőre kényszerül a 5-10 percenként a 4K-s rögzítés alatt a túl sűrű adatfolyam feldolgozáa miatt, mert bizony sok helyen olvasni ilyet is, hogy 5 perces limitek vannak jó pár készüléknél, ugyanis a kis helyre zsúfolt elektronika által disszipált hőt nem tudja hatékonyan elvezetni az apró készülékház, ezért letilt pár percre. Egyszerűbb videószerkesztés része is, sokkal kevésbé erőforrás és ezáltal időigényes.a feladat. Ezen kívül még ugyanakkora szenzorméretnél (itt 1/2,3″), ha csak FHD lenne 4K helyett, akkor az 4x nagyobb pixeleket jelentene a szenzor felüleltén, ezáltal sokkal “gyorsabb” lenne a kis masinka és jó hatással lenne érzékenységre is. Kb. ennyi jutott eszembe így hirtelen. Ezek miatt preferálnám inkább az FHD-s, fejlett modern chipeket.

  • The Winter Soldier ⭐

   Én ezeket a hegyeket mászni szoktam, nem repkedni felettük.

 • ✪☼­­

  1080p/60>4K/30

  • SpaceWolf

   Ja, de ez 4K/60…

   • ✪☼­­

    Akkor is. Sokkal kezelhetőbb a 1080p, ráadásul sokkal jobb lenne pl. az éjszakai/szürkületi videózásnál is.

    • SpaceWolf

     Jaoké

     • ✪☼­­

      Lásd lentebb, kíjebb fejtettem picit az indokaim a videó alatt.

     • SpaceWolf

      Nézd, mindenkinek más igényei vannak. Btw, én is a 1080p/60fps mellett tettem le a voksomat amíg kamerával repültem.

     • ✪☼­­

      Vannak az igyények és van a marketing. Sokan elalélnak, hú 4K, kihasználni pedig nemigazán tudják. A marketing az igény gyilkosa.
      Persze a 4K-nak is megvan a létjogosultsága, pl a mozivásznon és normális szenzorméret mellett. Vagy pl. könnyebb egy éles képet kiszedni egy videóból, mint elkapni fotón a megfelelő pillanatot.

     • SpaceWolf

      Most készül egy új könyv a siklóernyősöknek. Oktató anyag. Abban lesz pár fénykép, amit az én kamerám rögzített repülés közben. Tök jó lett volna, ha 1080-nál nagyobb felbontású anyagot tudtam volna adni hozzá…

     • ✪☼­­

      Így se lesz vele gond szerintem. 🙂

     • SpaceWolf

      Nem, azt mondták, hogy végülis elég lesz. Nem értek a könyvek szerkesztéséhez (mi ennek a rendes neve??), szal elhiszem. 🙂

     • ✪☼­­

      Passz, talán bibliográfia. A/5, B/4 méretekhez bőven elég az fhd, meg aztán a könyvön úgyse tudsz belezoomlni a képbe.

     • SpaceWolf

      Nem is értettem, hogy miért érdeklődtek nagyobb felbontás után.

    • vau

     Kivéve ha otthon van két IBM Blued, mint… tudodkinek.

     • ✪☼­­

      Van, de kevés hozzá.

     • SpaceWolf

      Titánból, ofkóz.

 • The Winter Soldier ⭐

  Van azért előnye a kamerahordásnak, pl ha valahova odakenődik az emberfia, de a kamera egyben marad, akkor utólag könnyebb kitotóznia a helyszínelőnek, mi volt, hogy volt. Vagy ez nem így van?

 • Pingback: Kamera-láz - HOLDKOMP()

%d bloggers like this: