Gránátalma
Mivel úgy néz ki, hogy a tegnapi repülés során sikerült kicsit megfáznom, ezért elkezdtem fokozni a bevitt C-vitamin mennyiséget. Ezt jellemzően kapszulákkal oldja meg az ember, de milyen lehetőségek vannak még, ezen gondolkodtam. Körülnézve a konyhában megakadt a szemem a gránátalma szirupon, és beugrott, hogy milyen jó kis hatásai vannak ennek a gyümölcsnek. Egy írást talán megér.
Kezdjük akkor a nyilvánvalóval, a vitamin tartalmával. Jelentős mennyiségű C és K vitamint rejt ez a gyümölcs, a C erősíti az immunrendszert, segíti a vas felszívódását a szervezetben, stb. A K vitamin is fontos dolog, a recsegőropogó csontjainknak tesz jót, segíti a sejtnövekedést, és a véralvadást. Ami kifejezetten jól jön a konyhában miután jó alaposan megéleztük a késeinket, ugye…

A szív és érrendszerünk is hálás lesz, ha gránátalmát falatozunk, ugyanis csökkenti a sejtek oxidációját és a koleszterinszintet. A vérnyomásra is jótékony hatással van, kimutathatóan csökkenti azt, az antibakteriális hatása pedig segíti a vírusok leküzdését a véráramban.
Eddig egész jól állunk, de mi van még? A rákmegelőzésben is szerepet játszhat a gránátalma bevitele, ugyanis tele van olyan antioxidánsokkal, amik megnehezítik a tumor kialakulását és a rákos sejtek terjedését a szervezetben. A bélrendszer szöveteire is jótékony hatással van, ez szintén segíti azok egészséges működését, ezzel csökkentve az itt kialakuló daganatok kockázatát.

Szóval látható, hogy ennek a gyümölcsnek a fogyasztása erősen ajánlott. Nade hogyan együk? Felnyitva a gyümölcsöt több száz bordó gyümölcslével ölelt magot találunk, nem kell szarozni azzal, hogy a kemény közepét kipiszkáljuk minden bogyóból, ugyanis a kemény része is ehető. Sőt mi több, rostokban gazdag, szóval ropogtassuk bátran. Aki a folyékony halmazállapotra esküszik, az gyümölcscentrifugával, turmixszal például tud magának gyümölcslevet készíteni belőle. Ebben az esetben mondjuk indokolt kimagozni, ami elég pepecs meló. Reggelire fogyaszthatjuk műzlivel, joghurttal, ebédre pedig a a gyümölcsből készült szirup adhat kellemes kiegészítést például finom sültekhez. Desszertnek pedig tolhatunk mondjuk gránátalmás tortát.

A mostani kehes-megfázós időszakban csak javasolni tudom a gránátalma fogyasztását, aki teheti menjen rá nyugodtan. Ja, és a lényeg: nemcsak jótékony hatású, hanem nagyon finom is….