Ha azt hiszed, hogy az Isten háta mögött laksz

Akkor valószínűleg nem hallottál még arról az orosz lányról, aki külön megállót kapott egy vasútvonalon.

Szentpétervár és Murmanszk között naponta két vonat közlekedik, röpke huszonhat óra alatt meg is lehet tenni a távot, erre azért érdemes a sör és a vodka mellé néhány szendvicset is csomagolni, csak hogy ne okádjak. A vasút vonalán fekszik Poyakanda világvárosa, itt eredetileg nem is volt megálló, hiszen nincs is ott semmi, és csak néhány tucatnyian lakják, ha meg is áll a vonat, akkor is inkább csak a mozdonyt cserélik vodkára. Na jó, szóval meg szokott állni a vonat, de csak technikai okokból, az Atlas Obscura azt írja, hogy a vasutasok szállnak le meg fel, ennek különösebb értelmét nem látom, de lehet, hogy csak hugyozni ugranak le a bokrok közé.

Itt él a tizennégy éves Karina Kozlova. A nagymamája össze szokta gyűjteni a falu gyerekeit, és el szokta őket kísérni a vonathoz, ahol aztán felkönyörögték magukat, de most már Karina az egyetlen gyerek a faluban – az orosz vasúttársaság pedig most döntött úgy, hogy Poyakanda saját megállót kap, amit azt jelenti, hogy a tizennégy éves lány egy saját hivatalos megállót kap. Eddig a családoknak a vasúti munkásokhoz kellett igazítaniuk, ha el akarták juttatni a gyerekeket a legközelebbi iskolába, így fél nyolckor kellett indulniuk, és csak este kilencre értek haza, de ez is megváltozik.

2016-ban már történt egy hasonló eset Japánban, ott egy gimnazista kapott saját megállót, de a vasúttársaság bejelentette, hogy mivel az állomás egyetlen felhasználója leérettségizett, bezárják a megállót – azt nem tudjuk, mi lesz Poyakanda sorsa, ha Karina is befejezi az iskolát.

És ha már vasút:

%d bloggers like this: