Halott menyasszony a kirakatban

Chihuahua város, Mexikó

Egy esküvői ruhaszalon, tele csodálatos holmikkal, mindig varázsos látvány, ám ez a bizonyos ruhaszalon nemcsak a gyönyörű holmik miatt vonzza az embereket, hanem a kirakatban álló, különleges próbababa miatt.

1930 március 25-én a bolt akkor tulajdonosa, Pascuala Esparza, egy gyönyörű próbababát állított a kirakatba, könnyű tavaszi ruhát adva rá. A baba szokatlanul szép megjelenése, hamvasnak tűnő arcbőre,  vonzották a vásárlók tömegét, és a nézőközönséget, de az álmélkodásból hamar iszonyodás lett. A baba ugyanis túl életszerűnek tűnt.

 

Nehezítette a dolgot, hogy a tulajdonos lánya nem sokkal azelőtt, az esküvője napján halt meg, a fekete özvegy pók csípésétől. A babonás mexikói népnek több se kellett; hamar elindult a suttogás, hogy a baba nem más, mint a bebalzsamozott, halott menyasszony.

 

 

A szóbeszéd hamar elterjedt, és mire Pascuala hivatalos közleményt adott ki róla, hogy a baba NEM az ő halott, bebalzsamozott lánya, már késő volt -, mindenki meg volt róla győződve, hogy egy hulla ácsorog a kirakatban.

 

 

Azóta eltelt ugyan több mint hetven év, de a bolt mai dolgozói is szentül meg vannak róla győződve, hogy a babával valami nagyon nem stimmel.  Nem is öltöztetheti át akárki: külön e célra kijelölt eladók vannak, akiknek nagy gondot kell fordítaniuk a baba átöltöztetésére, úgymond a muzeális értéke miatt. De nincsenek kibékülve a dologgal. Egyikük, Sofia így vall:

Feláll a hátamon a szőr, ha a közelébe megyek…. a lábain, amit nem is lehet látni a ruháktól, még az ereket is látni. Minek ennyire kidolgozni egy próbababát, főleg a hosszú, esküvői darabokhoz?

Tény, hogy a baba kidolgozása túlságosan pontos.

 

Természetesen elég valószínűtlen, hogy a baba egy viasszal bevont, több évtizedes holttest lenne. Egy ilyennek különleges körülmények kellenének, hogy el lehessen tartósítani, erre a célra pedig egy napsütötte helyiség mindenképpen alkalmatlan.

A legenda azonban életre kelt, maradt, és a babát a mai napig minden városi kedveskedve “La Pascualitának”, azaz kicsi Pascualának hívja. Éjjel azonban, ha nem muszáj, senki nem megy a bolt közelébe. Ami nappal csak megmosolyogtató legenda, az éjszaka leple alatt valósággá válik.

 

HOLDKOMP