Hány sajtot kóstoltál már?
Valószínűleg kevesebbet, mint amennyi ezen a berlini pizzán szerepel.
Korábban is írtunk már hülye Guinness-rekordokról, sőt, a pizzáról is, most mindkettő szerepelni fog a posztban – egy berlini étteremben ugyanis létrehozták a quattro formaggi felturbózott változatát, a százegysajtos pizzát. Elég undorítóan hangzik, de rekordnak rekord. Lena Kuhlmann, a Guinness képviselője és ellenőre elmondta: a 111 különféle sajtszeletnek mind másféle íze volt, tehát nem az történt, hogy körbeszaladtak a kisboltokban, és vettek ötven különbözőképpen szar trappistát, így érvényes a rekord. Kuhlmann hátborzongató részletekkel szolgált a pizzával kapcsolatban, például fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem égett oda, és a széle és az alja is ropogósnak nézett ki (mi az, hogy nézett ki? Elment odáig, és nem adtak neki belőle?). Megnyugtatta a közönséget arról is, hogy nem csak bemondásra hitték el ezt a 111 sajtot, a pizzát sajtszakértő vizsgálta, mielőtt rekordernek kiáltották volna ki. A hírben szerepel az is, hogy „különleges sajtok” is szerepeltek a feltétek között (azért ezt mertem remélni), többek között a gorgonzola is, ami emlékeim szerint egy sima négysajtoson is alap, de oda se neki.
Meglepő módon eddig csak egy nem hivatalos rekorder szerepelt a lehető-legtöbb-sajt-egy-pizzán versenyszámban, ezt egy portlandi pizzéria tartotta, ők százegy különböző sajtot halmoztak egy pizzára, őket verték most meg a németek.
Ez nem is csoda: A Nemzetközi Tej Terméktanács (vagy valami hasonló, International Dairy Federation) március elején közzétett adatai alapján a németek szeretik a sajtot, vagy legalábbis 2016-ban úgy zabálták, mint kacsa a nokedlit, a sajtszeretési toplistán pedig nem a franciák állnak első helyen, sőt, ők még dobogóhoz sem jutottak. A legtöbb sajtot ezek szerint a dánok évente átlagosan 28,1 kiló sajtot fogyasztanak (ha valaki kóstolt már jóféle dán brie-t, ezen nem is lepődik meg), őket követik az izlandiak és a finnek, ezután következnek csak a franciák 27,2 kilóval, ehhez képest jelentős lemaradásban, de még így is a hatodik helyen a németek állnak, rájuk átlagosan 24,7 kg jut.
Az IDF felmérése szerint Magyarországon meglehetősen alacsony az átlagfogyasztás, kevesebb, mint feleannyi sajtot eszünk, mint a németek (13,2 kg), ennél csak a spanyolok, britek és az írek esznek kevesebbet.