Hatalmas tökök

Elég sokféle hobbi létezik a világon, és én lennék az utolsó, aki bárkit is elítél azért, ahogy a szabadidejét tölti – egyesek például siklóernyőznek, ami számomra azonosnak tűnik a sikoltó halálfélelemmel, mielőtt a térdem a fülemen jönnek ki, mások meg vitorláznak, ami sokkal jobb programnak hangzik az előbbinél, már amíg pofán nem vág a vitorlarúd, és nem költheted az összes pénzedet sznoboskodás helyett új fogakra. Oké, vannak olyan bolondok is, akik késeket gyűjtenek.

És vannak, akiknek minden vágya egy hatalmas tök. Őket is meg lehet érteni – én is láttam a James and the Giant Peach-et, úgyhogy ha lenne egy egytonnás tököm, biztos abban élnék.

Ez a tök-dolog egyáltalán nem új keletű mánia, a zöldségfélék körüli vetélkedés is egyidős lehet a mezőgazdasággal – de, a jó ég tudja, miért, a hajdani óriástökök sehol nincsenek a mostaniakhoz képest. Egy 1901-ben készült fényképen még egy mai szemmel röhejes, még az ötven kilót is alulról karcolgató tökkel parádéznak. Csak hogy tudjátok: a mostani világbajnok egy tonnát nyom. Az óriástök büszke gazdája Joe Jutras, az első a töknevelők népes táborából, aki három számban is világrekordot állított fel a Dél-Új-Angliai Töktermesztők Nagy Tökmérlegelésén. Némi gondot okoz nekem az angol töknevek magyarítása, de a lényeg az, hogy két számban is mindenki másnál nehezebb tököt tudott felmutatni, egy másikban pedig hosszban döntött világrekordot.

Joel Holland egy óriástök-cikkekkel foglalkozó tulajdonosaként tökökről szóló könyvekkel, tápszerekkel, műtrágyákkal, magokkal és a jó ég tudja, mivel várja a rekordra törekvő kertészeket, szerinte a versengést övező kezdeti titkolózás már a múlté: összetartó közösséggé kovácsolódott a töktermesztők társasága. Akit komolyabban érdekel a dolog, erre szakosodott fórumokon eszmét is cserélhet a többi tökmániással.

(Atlas Obscura)

HOLDKOMP