Hogyan (NE) vegyünk karórát #17 – kusztókapitány és a mélyvíz

A búvárórát leginkább a Rolex Submarinerrel szokták azonosítani, ezért ma nem erről lesz szó.

A képernyőfotó eredetije a rolex.com tulajdona

A Sub ugyanis 1953-as, de egy évvel megelőzték. Nem más, mint a Blancpain és a Fifty Fathoms.

Az ’50-es években a búvárkodás ha nem is gyerekcipőben járt – hiszen a búvárharang, a nehézbúvár felszerelés korábban is ismert volt -, a könnyűbúvár, palackos merülés nem volt általánosan elterjedt. Ennek számtalan oka volt, a víz alatti lélegzés túlnyomásos tartályból sokáig nem számított egyszerűnek, a működő nyomáscsökkentő berendezés forradalmasította mind a haditengerészeti, mind a polgári és hobbi célú merülést.

A víz nagyjából 850-szer sűrűbb a tengerszinten tapasztalható légkörnél, 1 ATM, azaz 1 atmoszférányi nyomáson mérhetőnél. A levegőnek is van tömege, szegény jó Lavoisier mutatta ki az éleny (oxigén) felfedezésekor, de aztán a francia forradalom keretében udvariasan lefejezték, az ő története adószedőként ott véget is ért.

Mi a baj ezzel az egésszel? A szemét nitrogén. A földi légkör 80%-át teheti ki, nagyon gáz, búvárkodás során a felmerüléskor képes keszonbetegséget okozni, a vérben buborékok formájában jelentkezni, ami először vicces hallucinációkat okoz, aztán kevésbé vicces embóliát és halált.

Ezt a búvárok elég hamar felfedezték, mert aki tudott róla nevetgélés után beszélni, az elmondta, aki nem tudott, az pedig leginkább belehalt.

Rájöttek közben arra is, hogy a vízoszlop nyomása (egy köbméter víz egy tonna) tenger alá merülve 10 méterenként ~1 ATM növekedést mutat. Mi lenne ha időnként a felmerülő búvárok megállnának kiegyenlíteni a nyomást és nem döglenének meg? Sounds like a plan.

Időnként? Na várjunk csak. Ahhoz óra kell. Jóokés, de milyen óra?

Hát mondjuk legyen víz- és nyomásálló. Ahhhaaa… na olyanunk nincs – mondták az óragyártók.

A vízzáró elő- és hátlap, valamint a korona környéki szigetelés sokáig nem volt indokolt, mégis ki az ördög és főleg miért merülne órában vízbe? Toronyórával, amikor az elkergeti az ördögöt?

Itt jött képbe a Blancpain, felkérést kapott a francia haditengerészettől egy búváróra fejlesztésére. Hogy miafa*om az a Fathom? Nem más, mint egy tengerészeti mértékegység, hat láb mély víz. Aki nem ismerős a tengerészeti mértékegységekben, annak mondjuk legyen egy öl, de nagyjából hat láb mélységbe temetik a hullákat koporsóban, onnan nem jönnek fel. Ilyen tapasztalati egység.

Jó, akkor a metrikus és SI egységek kedvelőinek legyen egy fathom kb. 180 centi. Az 50 fathom pedig 91 méter. Ennyit tartottak biztonságosnak a 200 bar (1 ATM=1 bar) túlnyomású palackkal merüléshez.

Itt azért már lehet érezni, mekkorát licitált rá a Rolex? 100 métert (330 láb) írtak a katalógusba az Oyster-nek keresztelt Submariner megoldásukra.

100>91

Jacques-Yves Cousteau neve valószínűleg sokaknak ismerős, ő volt a legendás kusztókapitány, minden tengerkutató mozi atyja, a Le monde du silence (lömonddüszilansz – csajozáskor így kell mondani) 1956-ban beírta a nevét az egyetemes filmtörténetbe, IMDB-n kifejezetten nagyra értékelik a mai napig:

http://www.imdb.com/title/tt0049518

Számtalan nyelven megjelent.

Magyarországon például 1959-ben A csend világa címmel vetítették a mozik, később a tévé.

Ki nem találnátok: J.Y.C. kapitány csapata Blancpain Fifty Fathoms órákban merült. Itt a képen a történelem egy ritkán látott pillanata, Cousteau egy korai Rolex Submariner prototípust visel, mellette az egyik társa a Blancpain Fifty Fathoms-t. 1953-ban.

A Fifty-t számos hadsereg rendszeresítette, nem csak a franciák (például a csehszlovák, ott azért sok a tenger). Miután megkapta a military sztenderd minősítést, az USA Navy Seals is ezt választotta. A képen John Fitzgerald Kennedy a Navy Seals és a Fifty társaságában.

De mire akarok kilyukadni? A Blancpain Fifty-t felejtsétek el. Amióta a Rolex és a Blancpain használati tárgyból luxuscikké árazódott át, totál hülyeség az egész. A Rolex Submariner mondjuk legyen nyolcezer dollár, a Blancpain rálicitál és 15 ezer dollár. Jó, van belőle titán, az 17 ezer. Dollár.

Otthonra nem kéne.

Van viszont (nem hamisítvány), Fifty Five Fathoms néven kapható a Seiko 5 sorozatból 50 éves tisztelgés egy koncepció előtt: a karóra legyen karóra és legyen funkciója. Ne csak felfújt luxus marketingelt neve.

Címlapon.

Aztán így nézed: ddddeeee, ez egy őskövület 7S26 szerkezetes Seiko 5. Mi a répa kerül ebben 80 helyett 500 dollárba?

A fathom. Az.

Előzmény itt:

 

HOLDKOMP