Idióta programnyelvek: Rockstar

Íme egy vadonásúj friss programnyelv; mindössze 2 napos! Csak itt, csak most, csak nektek…

Megint új távlatok nyíltak a művészet és technológia ötvözésére. Ki ne szeretne működő programkódokat ordibálni szűk bőrnadrágban lángoló színpadkellékek között? Ez egy meglehetősen nagy célcsoport, akik egyaránt rajonganak a ’80-as évek sikítós metáljáért és közben még programozgatnak is, és szeretnének a koncerten dupla élményt átélni. Bizonyára mindenkinek van legalább egy ilyen ismerőse. Nekem sajna nincs, de van egy csávó, Dylan Beattie, aki mindenképpen közéjük tartozik.

Nem lehetett nehéz eddigre kitalálni, hogy minden kód egy létező dalszövegre hasonlít. ( Mennyivel menőbb ez, mint egy Ákos-dalszöveg-generátor! ) A lényeg, hogy a változók deklarálására a, an, the, my és a your szavak használandók; a kommenteket (zárójelbe) kell tenni; a változókat az it, he, she, him, her, them és they szavakkal lehet használni később. A változónevekben lehet űr (space), de akkor a második szónak nagybetűvel kell kezdődnie. Pl. definiálunk egy változót:

my Tina Turner nowhere

Itt egy null értéket adtunk neki, amit egyébként még a nothing és nobody szavakkal is lehetne. A true-ra a yes és ok való, a false-ra pedig a wrong, no és lies. A sztringeket meg simán “aposztrófok” közé kell tenni. A további részletes leírástól eltekintek, akit érdekel, katt ide: https://github.com/dylanbeattie/rockstar . Most nézzünk példát egy komplexebb sorra:

Put the whole of your heart into my hands

…azaz szorozzuk a (your) heart-ot a (the) whole-lal, és ezt az értéket tároljuk el a (my) hands változóba.

If the tears of a child is nothing

…azaz teszteljük, hogy a tears és a child szorzata nulla-e.

Tommy was a dancer
While Tommy ain’t nothing,
Knock Tommy down

…azaz most írtunk egy (loop) ciklust a while szó felhasználásával.

Mivel mindössze 2 napos a nyelv, így nem készült még sok példaprogram hozzá, így csak a legelső működőképest tudom idekopizni:

Midnight takes your heart and your soul
While your heart is as high as your soul
Put your heart without your soul into your heart

Give back your heart

Desire is a lovestruck ladykiller
My world is nothing
Fire is ice
Hate is water
Until my world is Desire,
Build my world up
If Midnight taking my world, Fire is nothing and Midnight taking my world, Hate is nothing
Shout “FizzBuzz!”
Take it to the top

If Midnight taking my world, Fire is nothing
Shout “Fizz!”
Take it to the top

If Midnight taking my world, Hate is nothing
Say “Buzz!”
Take it to the top

Whisper my world

Frissessége ellenére már van hozzá kezdetleges javascript interpreter is, csak hogy brózerból próbálkozzatok megírni az évszázad -működő!- slágerét: https://github.com/wolfgang42/rockstar-js . Bár eredetileg vasárnap lenne ennek a posztnak időpontja, de addigra már több, mint egy hetes lenne, és veszített volna az aktualitásából. Érezzétek up2date-nek magatokat!

HOLDKOMP