Ismeretlen hőseink #5 – Ötzi

Ötzi történetét sokan ismerhetitek, a világsajtót is bejárta amikor a jégbe dermedt hulláját megtalálták.

Talán feledésbe is merült volna a históriája, ha a tudomány és a tudósok nem látnának fantáziát az újabb és újabb hullagyalázás útján történő ismerkedésben.

Nem akkora gond persze a nekrofília, a régészek előszeretettel hantolnak ki végső nyugalomra helyezett királyokat, de akár egyszerű halandókat is, hogy aztán igazolják a régészek létezésének szükségszerűségét.

Nos: ha valakit tisztelettel örök nyugalomba helyeznek és utána építenek fölé egy négyezer évig fennálló piramist, aminél nagyobb, önállóan állékony építményt az Eiffel-toronyig nem volt képes felhúzni a dicső faj, eléggé kérdőjeles, hogy rég elholt, a végtisztességet megkapott hullák szentségtöréssel felérő basztatása mennyire jogos vagy indokolt de akár elszállításuk idegen múzeumokba közszemlére tevéssel mivel egyenértékű.

Anyu vagy apu mumifikálódott hullájával ha betüzelnének, mint ahogy tették az egyiptomi múmiák egész tömegeivel, az illetlenségnek számítana?

Ötzi kb. 5300 éve fagyhatott bele az Alpok egyik gleccserébe, miután kortársai különböző korabeli fegyverekkel tettek azért, hogy haljon végre rendesen megfele. Lenyilazták meg ilyenek. Szóval nem éhen veszett vagy megfagyott, a kor szokásaihoz híven meg lett rendesen gyilkolva.

A mai kor embere is kifejezte tiszteletét, nekiálltak jó alaposan kibelezni. Esztétikusan alufóliára terítve.

Csak hogy a gyomortartalmának megismerésével néhányan ismertségre tegyenek szert a tudományosnak mondott szférában.

It was surprising to see this extraordinarily high-fat diet

Szóval meglepő volt látni, hogy mennyire zsíros étrendet folytatott amúgy magasvidéki vadászként találtak rá egy megfejtésre a kutatók.

A korabeli gasztrokultúra szakértőjeként Frank Maixner, az olasz, bolzanoi múmiakutató intézet főmunkatársa (Eurac Research Institute for Mummy Studies , Italy) az alábbi kijelentéseket tette:

The taste is really, well, it’s horrible, and they had no salt at the time.

Ötzi utolsó vacsorája a helyben az Alpokban elejthető és fogyasztható kecskefajták zsírdús húsa volt. És ami a ledurvább a macskazabálók szerint:

MEG SEM SÓZTA!!!!

forrás: the Guardian

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!