Kihirdették az idei Ig Nobel díjakat – a szex és a macskás nénik jártak jól

Modern korunk tudományos életének talán egyik legfontosabb eseménye az immáron 31. éve megrendezett Ig Nobel díjátadás, ahol azokat az általában haszontalan, értelmetlen eredményeket értékelik, ahol valami nagyon fura, vicces, nem ritkán öncélú, de mindenképpen tudományos kutatás születik.

achievements that first make people laugh then make them think

A tavalyi év anyagkutatási győztese például a humán excrementumból (népies nevén szar) készített kések tesztelése lett. Kétségkívül ilyenkor a homlokára csap az ember: “Hogy ez nekem nem jutott eszembe?”. Ha ezen felbuzdulva esetleg valaki szarral dolgozna, akkor homlokcsapkodás előtt okvetlen mosson kezet.

Ugyancsak érdekes fejleménynek bizonyult annak a tudományos értékű demonstrálása, hogy a politikusok nagyobb hatással vannak a közegészségre, mint az orvosok.

A 2020-as műsor teljes terjedelmében itt tekinthető meg:

De a szavak további szaporítása helyett lássuk inkább az idei díjazottakat!

A biológiai díjat Susanne Schötz hozhatta el, aki a macskák és emberek kommunikációját tanulmányozva évek hosszas kutatómunkájával megállapította, hogy a bundás jószágok másképpen vokalizálnak a különböző szituációkban, ezzel adva tudtára a világnak, hogy van informatív mondanivalójuk.

Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú és Manuel Porcar pedig a világ különböző pontjain a járdákra ragadt rágógumik összegyűjtésével vontak le következtetéseket a baktériumok genetikai analízisével.

Jörg Wicker, Nicolas Krauter, Bettina Derstroff, Christof Stönner, Efstratios Bourtsoukidis, Achim Edtbauer, Jochen Wulf, Thomas Klüpfel, Stefan Kramer és Jonathan Williams a kémia világában alkottak maradandót, amikor a filmszínházak nézőinek gázkibocsátását vizsgálták a széles vásznon látható tartalommal összefüggésben.

Pavlo Blavatskyy közérdekű kutatása pedig azzal foglalkozott, hogy a politikusok elhízása lehet-e mutatója egy ország korrupciós szintjének.

A fizikai díj nyertesei, Alessandro Corbetta, Jasper Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi és Federico Toschi nem kisebb célt tűztek ki, mint annak felderítését, hogy miért nem ütköznek össze egymással folyton a gyalogosok?

A csattanós válasz sem maradhatott el, a kinetikai díjat elnyerők, Hisashi Murakami, Claudio Feliciani, Yuta Nishiyama és Katsuhiro Nishinari pedig azt kutatták meg kellő alapossággal, hogy miért ütköznek össze mégis időnként egymással a gyalogosok?

Különösen fontosnak tűnik John Mulrennan, Jr., Roger Grothaus, Charles Hammond és Jay Lamdin áldozatos munkája, akik annak jártak utána, hogyan lehet új módszerekkel kiirtani a csótányokat a tengeralattjárókon.

Végül de nem utolsó sorban orvostudományi díjat ért az év talán legfontosabb felfedezése Olcay Cem Bulut, Dare Oladokun (ők ketten a címlapon), Burkard Lippert és Ralph Hohenberger jóvoltából, akik az orgazmus hatásosságát vizsgálták az eldugult orrok kidugulásának vonatkozásában.

Bámulatos, hol tart már a tudomány.

via Mashable

HOLDKOMP