Kirobbant az ausztrál spermakatasztrófa

Egy ausztrál genetikai laborban fagyasztott gecitartályok semmisültek meg, a károk felmérése folyamatban.

Victoria állam Gippsland településén riasztották a tűzoltókat a különös esethez, tenyészállatok örökítőanyaga vált a tűz martalékává szeptember 17-én, helyi idő szerint hajnal három körül.

Gippsland tűzoltóparancsnoka, Chris Loeschenkohl az ABC News csatornának számolt be a merőben szokatlan körülményekről, mert nem elég, hogy a spermabankban tárolt matéria kapott heveny tűzre, az épületben LPG (cseppfolyósított földgáz) tartályok álltak és félő volt, hogy azokra is átterjedhetnek a lángok.

There was a couple of other flammable liquid cylinders stored within the building which did cause projectiles to exit the building

A sperma gyűjtésén túl inszeminációval is foglalkozó Yarram Herd Services húsz éves fennállása óta nem szenvedett el hasonló anyagi kárt.

A helyi gazdák is bánkódhatnak, egy-egy adag bikasperma ára az 5 és 95 ausztrál dollár közötti tartományba esik, összességében a száz megsemmisült kriogenikus tároló átszámolva egyenként 350 és 685 amerikai dollár közötti értéket tartalmazott. Aaron Thomas, a társaság alelnöke együttérzését kifejezve így kommentálta:

It’s going to be a huge blow, especially for our farmers

A füstbe ment tervből mesterséges megtermékenyítési válsághelyzet is körvonalazódhat.

via ABC News

HOLDKOMP