Kokain vagy novokain?

Novokain? Prokain? Lidokain? Kokain? Ha már itt lelőttem a poént elárulom: fehér, vagy csaknem fehér kristályos porokról lesz szó. Szerves oldószerekben remekül oldódnak. Volt idő, amikor még szegény illegalitásban megboldogult kokaint is érzéstelenítő gyógyszerként kezelték, de ma már csak a fül-orr-gégészek használják a kivételezett pácienseken.

Szóval ugye a kokain egy olyan alkaloid, amit a kokacserje leveleiből vonnak ki és erősen pszichoaktív szer. Mivel több nemkívánatos és annál is több kívánatos hatása van, ezért gyorsan tiltólistára került a huszadik században, ami lényegben arról szólt, hogy minden fasza dolgot kriminalizáltak, ami végül a szesztilalomban csúcsosodott ki és bukott is meg, de ne szaladjunk ennyire előre.

Előtte a téveszmés parazitózisra (a jelenség, amikor hangyákat érzünk rohangálni a bőrünk alatt bekokózva) fittyet hányva adták boldog boldogtalannak, akiknek csak a társadalmi stigmákkal kellett megküzdeniük, a rend éber őreivel azonban nem. A kokaint évezredek óta használják, elsősorban persze az indiánok, akik már nagyon régóta rágcsálták a leveleiket. Az istenek ajándékának tekintették a kokacserjét, amit aztán 1505-ben, Amerigo Vespucci egyetlen szóra érdemes vívmányaként tárt az európai nagyközönség elé azáltal, hogy spanyol köcsögökre bízta az inkák dédelgetett ültetvényeit. A helyzet súlyára fittyet hányva még adózni is lehetett kokalevélben, ami azért egészen kemény helyzet még ahhoz képest is, hogy odahaza európában maximum opiumistákat termelt ki a társdalom. Mivel szcéna premierdrogja abszolút egyeduralkodó volt, a tizenhatodik században a spanyol kolóniák tulajdonképpeni rabszolgatartásában hihetetlen potenciálokat nyitott a kokacserje, mert a betépett ezüstbányász indiánok úgy kapartak tőle, mint ha muszáj lenne.

Persze nem kellett sok, hogy az ópium lekerüljön az úri közönség kiskanaláról: az ezerhatszázas, de főleg a 18. századra már olyan masszív kokainista volt mindenki, mint annak a rendje. Már csak azért is, mert 1850-ben az áztatott cserjét elkezdték torokműtétekre használni, ahonnan már csak pár lépés volt az 1859-es, por formájú kokain. Ezt követték a kokain tartalmú borok, a folyékony kokain, Sigmund Freud, a Coca-Cola.

Mivel az ingerületátvivő anyagokat kutyulja össze, tulajdonképpen a dopamin felszívódását gátolja, így a dopamin csak gyűlik gyűlik a szinapszisban és ettől érzi magát a delikvens önkívületben. Felszippantva 20-30 percen belül kifejti, fokozatosan jelentkezik és hasonlóan fokozatos a lecsengése. Étvágycsökkenést, pulzusnövekedést, pupillatágulást és légzésszám növekedés jelentkezik a fogyasztásakor. Egytized gramm elfogyasztásával előfordulnak intenzív, euforikus epizódok, előjöhet az arra hajlamosaknál a paranoia. Rosszabb esetben itt már kockázata lehet a szívrohamnak, a légzőszervi problémáknak, szédülésnek és a görcsöknek. Van akinél instant migrént okoz.

Nagyon hamar felismerték helyi érzéstelenítő hatását, ami mindenki számára nyilvánvalóvá válik, amint kipróbálja. A legszarabb része, hogy hosszútávon legyilkolja az agyadat. Irritáltságot okoz, általános ürességérzetet, paranoiát és esetenként megjelennek a kokainbogarak is a bőr alatt. Csak 1910-re derült ki, hogy lemállik az orrod a faszba, ha sokat kokózol. Szóval hatvan éves por alakú pályafutása 1914-től tekinthető igazán virágzó feketegazdasági tényezőnek. Azóta is évente körülbelül ezer tonnát állítanak elő – ezen sorok képernyőre vetésekor összesen 25 000 milliárd forintos biznic évente.

A kokain-hidrokloridot ismeri mindenki, aki már hallott a kokainról. Gyakorlatilag a fent említett hatások miatt találták ki, hogy nem lesz ez így jó gyerekek, ezért Emil Uhlfelder 1904-ben először próbálkozott sikeresen a prokain szintetizálásával. A prokain egy picit más, mint a kokó: ugyanúgy egy hidrokloridsó, amit kúppal, kenőccsel, injekcióval juttatnak a területre (általában adrenalinnal kombinálva, mert az szűkíti az ereket, amiket a prokain kitágít). Azért fáj valami, mert az idegsejtek zinger-nikolzon féle endoplazmatikus retikulumja feszültségfüggő Na+ csatornákkal rendelkezik. Ha bejutnak a pozitív nátriumionok a sejtbe, akkor kálium ionok rodeóznak kifelé. Ha a potenciálkülönbség nagy, akkor több nátriumion tud bemenni, mint amennyi kálium kijönni, és így egyre jobban erősödik ez a folyamat.

A prokain meg a nátriumion csatorna receptorához csatlakozik. Magyarán minél jobban fáj, annál jobban hat a cucc. Kibaszott varázslat, esküszöm. Nagy meglepetésre amúgy gátolja a szerotoninreceptorokat is és ugyanúgy értágító.

A lidokain a harmadik testvér, szintén egy hidroklorid. Ugyanúgy a nátrium permeabilitást borítja meg, mint a novokain. A tesóival ellentétben a lidokain közepes hatáserősségú és hatástartamú, gyors hatást biztosító anyag. A helyi érzéstelenítés során az éréskvalitások közül a fájdalomérzet szűnik meg (a membrán buherálása miatt), csak aztán jön a hőérzet és a tapintásérzet megszűnése. Bár kevéssé reklámozzák, de mellékhatásait tekintve ugyanúgy okozhatja a központi idegrendszer stimulációját és depresszióját. Ingerületvezetési zavarok léphetnek fel és a terápiás adagon felül tesóihoz hasonlóan nagyon komolyan befolyásolja a vérnyomást és a pulzust is.

Epinefrinnel (adrenalinnal) mixelve a többi amidot is (artikain, bupivakain, etidokain, stb.) is megkaphatjuk, de a benzoesav észter változatot, a jó öreg kokaint csak a helyi patikusoktól a telepről. Arra figyeljünk, hogy szabad formáját (ami nem a hidroklorid, hanem csak a sima), a cracket csak haladó öngyilkosok válasszák. Egyrészt mindenre rácuppan, ezért spontán is könnyen szennyeződik, másrész mivel igazi, lecsúszott, mindenmindegy szerencsétlenek az elsődleges fogyasztói bázisa, ezért gyakran keverik, ha szerencsénk van csak metamfetaminnal, ha nincs szerencsénk, akkor ketaminnal és patkányszarral.

Ha ezt szegény Amerigo Vespucci, Natasha Collins, Whitney Houston, River Phoenix, Truman Capote, Phillip Seymour Hoffman, Rodney King, Elvis Presley, Anna Nicole Smith, Brittany Murphy, Chris “Kris Kross” Kelly, Michael Jackson, John Belushi, Jim Morrison megérhette volna…

 

 

 • vau

  Egy apró kulisszatitok: nem volt egyszerű kokaintúladagolásban meghalt embereket találni. Bár gyakran emlegetik, hogy így meg úgy meghalnak a kokainisták, de a helyzet az, hogy három-négy eset van, ami csak a kokainhoz köthető. Nehezíti a dolgot hogy a krekkfüggőket is kokain-áldozatnak tekintik. Ami gyakoribb, hogy valami nyugtatóval kombinálják és a delikvensek a nyugtató részét tolják túl, ami aritmiához, keringési elégtelenségekhez, szívleálláshoz vezet. Alkoholos befolyás alatt is nagyon veszélyes lehet, ami mondjuk azért elég gyakori.

  A filmbeli, vérző orrú, kifeküdt fogyasztók ritkák, mint a Whitney Houstonhoz fogható tehetségek.

 • BitFigyelo a sültkrumpliárus

  hat akkor…

  • vau

   De hát legális! 😀

   Kivéve persze a kokaint, de a lidokaint épp teljes valójában élvezem.

   • taro

    perverz, a lidocainnek szar az íze

    • vau

     Nem érzem, injekcióban kaptam.

     • taro

      úgy könnyű

   • BitFigyelo a sültkrumpliárus

    a crack? :S

    • vau

     A crack sajnos nem 🙁

 • taro

  elég hálás vagyok a fent felsorolt legális szereknek(+kodein), de azért ne legyetek a rabjaik

 • :/

  Na ez tényleg egy drága hobbi 😐

  • vau

   Az biztos. 20-25 ezer forint egy gramm a feketepiacon jelenleg a kokainból. Egy átlagos fogyasztónak a “terápiás adag” egy tized gramm körül van, ami ugye fél órára elegendő. Egy esti szórakozás lefedéséhez simán elmehet egy gramm fele, vagy akár több is, fogyasztónként.

   • Bernard Black

    miközben fillérekből lehet szilvát venni, és pálinka.

 • Bernard Black

  bazmeg, vau, negyedszerre hallgatom meg a cocaine-t zsinórban

  jóvót!

  • Bernard Black

   5.

   lenézek a tiszteletbeli szerkesztőségbe, tuti, hogy ott is ez fog szólni. 😀

  • hallgatni arany BB.

 • orizatriznyák

  Ha netán lidocainnal felütött kokót szipákol az ember, az meg 2/1-ben. Amúgy nagy ritkán csak fű és hasis, jó meg egy kis bélyeg is. 🙂

  • Ziles Gizi

   Kislánykoromban egy egész flakon Lidocaint kifújtam a számba. Azóta csak a dohányzás és időnként az alkohol az én drogom.

   • orizatriznyák

    Én mondjuk alkoholizálok időnként. Mondjuk mit jelent az időnként persze. Pálinkát iszok kétnaponta…

    • Ziles Gizi

     Pálinkázok, ha a helyzet azt kívánja.

     • orizatriznyák

      Az teljesen rendben van, pálinkázni jó. Persze csak okosba, mert sunyi egy valami és hamar megrángatja a talajt az ember lába alatt. 🙂

   • A nikotin okosít, a pálesz meg-bolondít 😉

 • Magister Ludi

 • nulla

  Mikortol szamit fuggonek az ember? Ha ketszer kiprobalom mar fuggonek szamitok?

  • Gab

   Hogyan telt az első három hónap?:)
   Érdeklődnék, hogy érdekel még valami a valóságon túli világból, vagy már őszintén és keményen drogfüggő lettél?

   • nulla

    Koszonom erdeklodesed, most eppen a lelek vandorlasban hiszek.
    Igy nem probaltam meg sem eloszor, sem masodszor.
    Maradok a jo oreg feher anyagnal amibol kanal szam tudok az arcomba tolni. Akar naponta tobbszor is. De azaert neha teszek belole a makos tesztara is. 😛

    • Gab

     “Nem próbáltam meg”, de már a mákos tésztát is tovább turbózod:)
     Bár lehet a cukor is függőséget okoz?

     • nulla

      Tuti, már 6 eves korom óta tolom, és meg most sem tudok lejönni róla.

%d bloggers like this: