Kozmonauták szerelték le az űrmólót

Két évtized rengeteg idő, különösen ha azt a világűrben tölti bármilyen ember alkotta eszköz. A Nemzetközi Űrállomás Pirsz elnevezésű orosz dokkoló modulja épp ezért lassan csereéretté vált.

A Pirsz magyarra fordítva mólót jelent, érthető tehát, hogy ezt használták különböző űrjárművek kikötésére. Az előző év novemberében megkezdett eltávolítási munkálatokat 2021. június másodikán folytatták Oleg Novitszkij és Pjotr Dubrov orosz kozmonauták, akik a Szojuz küldetések 65 számú expedíciójában képviselték a Roszkozmoszt az ISS fedélzetén.

Korábban egyikük sem végzett űrsétát, ezért különösen megsüvegelendő teljesítménynek számít, hogy egyből nem kevesebb mint hét órát tölthettek a világűr dermesztő vákuumának körülményei között. Egyúttal további karbantartási munkákat is végeztek.

A nyár folyamán a Progressz 77 teherűrhajó fogja begyűjteni az elöregedett Pirszt, hogy aztán a kisteherautó méretű szerelvénnyel karöltve porrá égjenek a Föld légkörébe a Csendes-óceán feletti térségben belépve.

A szétszerelés természetesen nem öncélú, a tervek szerint július 15-én induló Progressz egy új, többcélú laboratóriumi egységet szállít a helyére, a Nauka, vagyis Tudomány nevű modul az űrállomás orosz oldalának Zvezda nevű főegységére csatlakozhat – ha minden az előírásoknak megfelelően történik.

A karbantartási feladatok az űrállomás legelső, Zarja modulját is érintették, egy új áramlásszabályzót helyeztek üzembe, a régit pedig egy elegáns mozdulattal olyan elkerülő pályára állították, hogy az a jövőben, immár űrszemétként soha ne találkozhasson az eredeti otthonával és lehetőség szerint mással sem.

Nem volnának igazi űrhajósok, ha ne szakítottak volna időt egy kis mókázásra, a nagyjából 14 méteres Sztrela karon lovagló Dubrovot társa Novitszkij úgy állította be, hogy a felvételeken egy bazinagy pecabottal való fogásnak nézzen ki.

A Nauka érkezését követően a két hősünk újabb űrsétára készülhet, ki tudja, milyen mókát találnak ki legközelebb?

Az ISS túloldalán is zajlanak az események, június 16. és 20. közöt a NASA és az Európai Űrügynökség készül két űrsétára, Shane Kimbroug és Thomas Pesquet asztronauták új napelemeket telepítenek, amiket a SpaceX Dragon teherkapszuláját szállíthat oda előző héten, a hónap végén pedig a Northrop Grumman Cygnus teherhajója hagyhatja el az űrállomás dokkoló portját, hogy helyet adjon az orosz Progressz 78 érkezésének.

HOLDKOMP