Legnagyobb haditechnikai tévedések – orosz oldal

Nagy Péter cár alapította a modern orosz flottát.

Ez mondjuk azért érdekes, mert Oroszország szárazföldi birodalom volt, ha ránéztek a térképre, most is a lakott földterületek hatodát-hetedét birtokolják, szóval azért nem kis dologról beszélünk.

Még mielőtt nagyon előre szaladnánk, jó azt tisztázni, hogy az egész orosz hegemónia a kijevi ruszból nőtte ki magát és a szláv (slave=szolga) népek egy teljesen téves gúnyolódás, a hunok előtt nagyjából agyonvertek mindenkit, a többiekkel meg kereskedtek. A kijevi ruszt hajós népek, vikingek alapították.

Szóval Nagy Péter egy napon úgy gondolta, hogy megtanul hajót építeni. Egy cártól ez merőben szokatlan, a cárok cároskodni szoktak, uralkodni, száraz pezsgővel csapatni részeg kurvák seggét, de Péter nem ezt az utat választotta.

Álruhában beállt hajóácsnak. Tervezett és épített is hajókat. Így született az első északi tengeri flotta. Az északi kijáratot a svédek uralták, mégis mit lehet tenni, ledarálta a svédeket.

A déli oldal problémásabb volt, ott az oszmán/ottomán birodalommal vitatkoztak sokat az oroszok a földközi tengeri kijáratért, de a török az török, nem jutottak dűlőre. Volt gyújtóhajós megsemmisítés, de csak nem sikerült kijutni, evvan.

1904-ben az orosz cár összeveszett a japán császárral. Ez már így leírva is vicces, de tényleg. Összevesztek. Hadüzenet, akármi. A japánoknak korábban sokáig nem is volt tengeri hadereje (lesz róla poszt, miért), de ott és akkor a teljes orosz hadiflotta megsemmisült.

Először ugye becsalogatták a japánok az orosz vlagyivosztoki óceáni flottát egy szorosba és leágyúzták a picsába. Keresztbe fordultak a japók az ágyúzáshoz, na annál kiszolgáltatottabb, nagyobb célfelületet nyújtó elrendezés nincs, de kilőtték az oroszokat. Egytől egyig. Meglepetés ereje.

Miklós cár nem sokat szarozott, odaküldte az északi tengeri orosz flottát és a japánok azt is leágyúzták a picsába. 27000 kilométert hajóztak ezért, hogy hullafáradtan le legyenek ágyúzva. 23 hadihajó, csatahajók, hatalmas veszteség.

Fiúk és az ő játékaik.

1905-ben béke köttetett és ez azért is érdekes (figyelitek? keretes szerkezet), mert a császári japán birodalom és Sztálin magánalkuja tette lehetővé, hogy a II. vh során összeomoljon a kurszki csatában a hitleri keleti front.

Előzmény itt:

 • Emperor of Mankind
  • taro

   csinos darab, de nem tűnik túl praktikusnak..

   • Emperor of Mankind

    nem is volt az

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Önúszó löveg.

  • Bernard Black

   ez meg mi? gőztatami?

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Khecc nagy ágyúk vannak rajta, tehát csatahajó.

   • Emperor of Mankind

    úszó csata söralátét

    van repülő söralátét is de az német meg amerikai csoda

 • taro

  yamamoto is itt tanulta a csíziót ☺

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Két Yamamoto volt, de csak névrokonok. Aki az USA elleni tengeri hadjáratokat vezette és 1943-ban Roosevelt külön utasítására levadásztak repcsivel, az USÁ-ban tanult és előre megmondta, hogy nem nyerhető egy ilyen háború. Egyébként a britekhez is delegálták, elég jó arc volt. Abban a korban talán a Dönitz utáni legkiemelkedőbb haditengerész. A nyersanyag és erőforrás hiányról nem annyira tehetett.

   • taro

    és emelett nagyon jó go-játékos is volt ☺, pedig két ujját pont a csuzimai csatában vesztette el.
    togo pedig angliában tanult.

%d bloggers like this: