M. C. Escher művei mostantól közkincs

M. C. Escher, a holland művész alkotásai mostantól közkincs!

Ezen az oldalon elérhetőek, nagyíthatóak és minden apró részletükben szemügyre vehetőek, ami azért, valljuk be, nem kis dolog.

Erkély

 Maurits Cornelius Escher 1898-ban született Hollandiában. Eleinte építészetet tanult, majd az egyik tanára javaslatára a rajzolás és a metszetek készítésének elsajátítása felé fordult. (A fametszést végül mesterfokra fejlesztette.) Ezzel a tanárával és mentorával, Jessurun Mesquitával aztán életük végéig barátok és kollégák maradtak.

Castrovalva

Bár nem volt matematikus, de Escher szívesen foglalkozott geometriáva, és azzal amit ő “az űr logikájának” nevezett.

Vázlat az Alhambra csempéiről

Véges kör III.

Escher egyik legenigmatikusabb műve, amely személyes kedvencem, és Edgar Endére emlékeztet, az a metszet, amelyen egy ironikus mosolyú, emberarcú madár szemléli a gömbbezárt, tűnődő művészt.

Csendélet, tükröződő gömbbel

Ha jobban megnézzük a képet, világossá válik, hogy a madár tulajdonképpen asztaldísz Escher asztalán, de ez a kifordított ábrázolás eléri, hogy a madár valamiféle baljós lénnyé válik a sötét űrben, mialatt a művész tehetetlen, apró figuraként bezárul a saját kis világába.

Az 1950-es évekre Escher már híres volt, 1955-re lovaggá ütötték. Az 1960-as évekre ő lett a hippi korszak meghatározó művésze.

Ebből a korszakból egyik legismertebb műve az a litográfia, amely egy olyan kétdimenziós konstrukciót ábrázol, amelyet három dimenzióban lehetetlen lenne elkészíteni.

Vízesés 

A képen a csatornák és vízikerék ábrázolása eléri azt, hogy az elme becsapja önmagát; fizikai tapasztalataink ismeretében tudjuk, hogy a víz nem képes felfele folyni, mégis könnyedén elhisszük a képnek.

Egy másik szép példa a misztikum ábrázolására a következő metszet:

Tócsa

Mindannyian láttunk már erdei tócsába benyomódott kerék-, és lábnyomokat, teljesen hétköznapi látvány, de Escher ábrázolásmódja szinte földöntúlivá teszi az egészet. Mintha át akarnánk esni abba a másik világba.

Escher 1972-ben halt meg. Élete folyamán csaknem ötszáz metszetet, és mintegy kétezer rajzot, vázlatot készített. Mint sok nagynevű elődje  – da Vinci, Dürer, Holbein -, Escher is balkezes volt.

HOLDKOMP