Méhek szakmunkás bizonyítvánnyal

Láttatok már rózsaleveleken ovális folytonossági hiányt? Ha igen, akkor nem kell megijedni, csak szabóméhek laknak a környéken. Nem ruhákat varrnak, hanem bölcsőt a leendő méhecskéknek. Levélszabászatukat nyár derekán nyitják meg és szépen kicakkozzák az útjukba eső rózsa-, hárs- vagy málnaleveleket. A rózsaméhek kifejezetten a rózsákra hajtanak, ráadásul van egy olyan rossz tulajdonságuk, hogy monomániásan ugyanahhoz a bokorhoz járnak vissza, amíg teljesen le nem csupaszítják.

A rózsaméh cakkjai

Ilyenkor az ember legszívesebben agyoncsapná az egész bagázst, de nálunk több rózsabokor, mint kolbász, illetve nap, úgyhogy hagyom, hadd csinálják. Anyám viszont fennhangon kiosztja őket, hogy ha nem választanak dédnagynéném 90 éves rózsatöve helyett valami mást, le lesz törve a derekuk. A méhek illedelmes szárnyrezegtetéssel végighallgatják a fenyegetőzést, de mivel nincs derekuk, nem veszik magukra a dolgot, és ahogy elhagyjuk a terepet, folytatják a levélmetélést.

Ezek a szabóméhek nem építenek kast, nem készítenek lépet sem, magányosan élnek és a bölcsőket földbeli lyukakban, farepedésekben vagy furatokban, esetleg levágott nád belsejébe építik. Gyűszű alakúan szépen kibélelik levelekkel, az aljára kerül a virágpor a petével, egy levéldarabkával befedve, majd jön a következő szint újabb virágporadaggal és újabb méhbabával. A méhbölcső teljes hossza akár 10-15 cm is lehet. Az újabb generáció majd következő tavasszal repül ki, addig elvannak a méhgarázsban, mint a befőtt.

Azon kívül, hogy a kedvenc rózsatövünket kicsipkézik, elég hasznosak, ugyanúgy beporozzák a virágokat, mint más méhcsoportok, csak ők nem a lábukon, hanem a potrohuk alján gyűjtik a virágport, merthogy szőrös a hasuk és odaragad az egész.

Szabóméh levélcipelés közben

A másik szakmunkás méhcsoport a kőműves méheké. Brehm szerint a pöszörőkhöz hasonlítanak, de én a pöszörőt csak fütyi jelentésben ismerem és nem valószínű, hogy ezek a méhek egy kis pöcsre emlékeztetnének, úgyhogy várom a további megfejtéseket. A kőműves méhek is fali lyukakba vagy földbe fészkelnek, és csak kicsit magányosak, mert többen is használják ugyanazt a fészkelőhelyet. Akkor aztán úgy néz ki a környék, mint egy mini holdkráter-telep homokból és sárból.

Fontos gyümölcskerti beporzók, minden másnál szívesebben választják a gyümölcsfák virágait pollengyűjtésre, plusz egyáltalán nem agresszívak (a hímeknek nincs is fullánkja) és rosszabb időjárási körülmények között is bátran repülnek. Az alkoholizálási szokásaikra és a dekoltázsukra nem térnek ki a szakkönyvek. Egyesek szerint hatékonyabbak a beporzásban, mint a mézelő méhek, nem véletlen, hogy Amerikában igyekeznek őket szaporítani és gyümölcsösökbe telepíteni.

Kőmíves Kelemenné a bal első holdkráterben. Rejtély, hogy került oda, talán csak elsüllyedt szégyenében.

Aztán ott vannak még az asztalos méhek, vagyis fadongók, amik villanyoszlopokat, korhadt fákat vagy kezeletlen faszerkezeteket használnak lakásnak, abba fúrnak lyukakat a bölcsőknek. A méhek között a legnagyobbak errefelé: bumfordiak és zajosak. Ha lusta nyári délutánon a kertben szunyókálva hol halkuló, hol erősödő motorzúgásra ébredünk, ne a szomszédot, meg a Simsonját üssük szét a kezünk ügyébe eső első paradicsomkaróval (illetve ez egyfajta megelőző csapásnak elfogadható), és ne is a szemközt lakó hülyegyerek szülinapi drónját dobjuk meg egy fél téglával, mert lehet, hogy csak egy fadongó-építkezés közelében lustálkodunk. A súlyuk is tetemes, nem minden virág bírja meg őket. Az ijesztően zord külső szelíd belsőt takar, de azért ne háborgassuk, mert egy idő után őket is fel lehet bosszantani: az anyák őrzik a fészket és elég mérgesen zúgnak, ha sokáig szerencsétlenkedünk a közelben.

Ha van ráérő időnk és úgysem hagy aludni a dongóépítkezés, mi is csatlakozhatunk és építhetünk további méhgarázsokat: ehhez kell egy nagyobb konzervdoboz és egy csomó száraz nád. Na, én nem tartok itthon nádat, úgyhogy újságpapírból is sodorhatunk kb. 8 mm átmérőjű, 15 cm-es csövecskéket, amit jó szorosan beleállítunk a dobozba és már kész is. Szakmunkás méhekkel együtt dolgozni sokkal veszélytelenebb, mint a köcsög darazsakkal, mert ezeknek nincs királynőjük, akit lángszóróval kéne lekardozni és amúgy is tartózkodó természetűek. Akinek van pár gyümölcsfája, és nem zavarja, ha egy állatnak négynél több lába van, vágjon bele bátran!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!