Metálcsaj & more

A méltán rajongást kiváltó olasz metálcsaj mellé felterjeszteném vágytárgynak a jóval fiatalabb, mindössze 44 éves, Anneke van Giersbergent is.

Anneke1

 

2007-ig a holland The Gatheringet erősítette jellegzetesen éles, magyarnépdalénekeses, de mégis földöntúlian lágy énekhangjával. Nekem Devin Townsend progmetál mágus gecire eposzi (Epicloud) albumán csilingeltette meg először a dobhártyáimat, tündéri hangszínével süvöltve hogy szeret engem. Így:

 

Ez csak simán egy vidám szám ugyanerről a lemezről. A hatalmas költségvetésű videoklip rendezője, operatőre, koreográfusa és főszereplője, a bipoláris személyiségzavarával együtt is szupercuki Devin bácsi:

 

 

 

DT-hez egyébként nem a szokásos pandora/spotify/lastFM ajánlás, vagy “bands similar to…” google keresés alapján jutottam el. Egyszerűen a keresztneve ugyanaz mint egy másik hírességnek, és a kétezres évek elején Kazaaás zenekutatás közben állandóan őt dobta fel helyette, hát belehallgattam.

devinAkire igazából kíváncsi volt ifjú énem, az a metálpápa druszája Devin Copeland (Devin the dude) houstoni rapper, aki még Snoop Doggot is maga mögé utasítja a kannabiszfogyasztásával. Az amerikai rappertársadalom körében kultikus figura, az egész szakma imádja a zenéjét, a mainstream siker mégis elkerülte.
Mindegyik száma így vagy úgy, de a szívásról szól, a szövege az üzenettel harmonizálva eszméletlen laza, folyós, az aláfestő zenék meg finom, belassult, egyedi funk groove-ok.

Az első két albuma elejétől végéig mestermunka, hallgassuk hát a 2002-es Just tryin’ ta live-ről az örökbecsű Húzok a faszba című slágerét.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: