Mindig is érdekelt, hogy mi van a Mariana-árok fenekén

Gondolom, gyerekként titeket is lenyűgözött Nemo kapitány meg az olyan természeti rekordok, mint a legmélyebb árok a Földön, a legmagasabb hegy meg az effélék. Ha nem lenne irtózatosan klausztrofób dolog, tök szívesen búvárkodnék is – igaz, még nem próbáltam, de valahogy kissé aggasztana a tudat, hogy milyen sokféleképpen lehet meghalni ott a víz alatt, plusz egy csomó tengeri állat is megesz, ráadásul még véletlenül fel is keltheted Cthulhut, ami azért pech lenne mindenkinek.

Szóval most egy kutatócsoport lement tíz kilométeres mélységbe megnézni, hogy mi van ott. A válasz talán nem meglepő: kurva sok szemét.

A kutatók egy robottengeralattjáróval apró rákféléket gyűjtöttek a Mariana-árokból, és arra jutottak, hogy szerencsétlenekben ötvenszer annyi káros vegyi anyag gyűlt össze, mint a súlyosan szennyezett kínai folyókban fogott rákfélékben. Na tessék, az ember azt hinné, hogy legalább a Mariana-árok érintetlen és tiszta, aztán kiderül, hogy pont olyan, mint egy teljesen hétköznapi árok Csepelen. Na jó, a csepeli árokban talán kevesebb, a hetvenes években betiltott vegyszer van, mint itt – ezek olyan cuccok, amelyek sosem bomlanak le, és amelyekből egész sokat találtak a szerencsétlen eszkimókban és a még szerencsétlenebb orkákban.

Persze nem csoda, hogy az árokban összegyűlik a szemét, de ez valami különösen undorító cucc: a vegyszer víztaszító, hozzáragad a lehulló műanyagszeméthez, a fenékre érve meg a sok szerencsétlen kis dögevő felzabálja a vegyszert is, a műanyagot is, őt megeszi valaki más, a végén pedig a zsírban halmozódó méreg a bálnákban, delfinekben és emberekben köt ki. A méreg mellett egy csomó szemetet is találtak az árok fenekén, többek között egy doboz spamet, sörösdobozokat és nejlonzacskókat is. A kutatás egyik résztvevője szerint a mostani felfedezésekben nincsen semmi különösen meglepő: eddig is tudták, hogy szennyezett a tenger mélye, csak azt nem, hogy ennyire. „A Hold felszínéről is többet tudunk, mint a tenger mélyéről” – mondta Katherine Dafforn.

A Holdkomp legénysége nevében megígérhetem, hogy ha legközelebb kimegyünk a telekre, nem hagyjuk szanaszét a sörösdobozokat.

(Guardian)

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Ezért ne egyetek bálnát és delfint. Vagy ha mégis megesztek egy bálnakozervet, a dobozát Rómában dobáljátok el, a Legnagyobb Segglyukba.

  • Bernard Black

   az a spamkonzerv egyébként öt kilométer mélyen volt.

   egyszer veszek egy spamet, kéne tartani egy szerkesztőségi kóstolást

   • vau

    Állítólag nem olyan szar. Én mondjuk most semmit nem bírnék megenni konkrétan.

    • Bernard Black

     ilyenkor tud csodákat művelni valamilyen csípős, jó zsíros kínai kaja. amennyire biztosra veszed, hogy ez egy nagyon rossz ötlet, úgy megacéloz a nap további részére

     • vau

      Lehet, hogy hazafelé eszek valami gyrost vagy valamit.

   • 

    Középhaladó csóró recept:
    Felvágod a spamet 5-10 mm-es szeletekre, serpenyőben tetszőleges zsíradékon megpirítod, közben rányomogatod a szelet kenyeret, aztán ezekre a kenyerekre kiszeded és megeszed. (Ennél egyébként van sokkal csóróbb receptem is.)
    Ellenörző kérdések:
    – Hány darab tojást tudsz venni egy Spam árából?
    – Miért nem eszel inkább bundáskenyeret vagy rántottát?
    – Akkor mi értelme van a Spamnek?

    • Ziles Gizi

     Rá kellett gooleznom mert gőzöm nem volt mi is ez, hanyatt vágott az ára.

     • 

      ~£1.68, nem annyira vészes, de még kenyér is kell, meg minden, forróvízbe tésztát viszont már 20 penny alatt is kaphatsz, és ha dobálsz bele brie darabokat, akkor egészen tartalmassá is válik, bár az íze nem mindenki számára elfogadható. Más kérdés, hogy amikor ilyenek kerülnek az étlapra, akkor sokkal nagyobb hangsúlyt kap a költség, mint az íz. De a tojás verhetetlen.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    A II. vh idején rendszeresített military koszt volt, a Pacific térségben mindenen melegítették, mert hidegen borzasztó volt. A lángvágós megfejtés se volt rossz, de a tuti az lehetett, amikor a vulkanikus szigeteken bekúrták egy gőzölgő lyukba, aztán miután egyik kézből a másikba dobálva kiszedték, belenyomták a kést a fedőbe és nézték ahogy fröcsög ki a dús lé méter magasra. Jó esetben nem talált pofán.

 • 

  A múltkor, mikor Ed Harris lement oda, még tisztának tűnt.

  • ipsirc

   az egy stúdióban történt

   • 

    Csak azt akarják, hogy ezt higyjük!

 • vau

  Klausztrofób ÉS tériszonyos feeling. Sose paráztam még rá semmire annyira, mint amikor talán Montenegroban beúsztam sznoripipával a tengerbe, egy darabig ilyen békésen mélyülgetett a tiszta víz, aztán hirtelen egy ilyen kuuuuurvamély szakadék fogadott, alatta meg az ilyen iszonyatos mélység, lehetett vagy 40-50 méter, nem tudom.

  Befostam.

  • vau

   Najó, de, egy csomó mindenre ráparáztam már, de ez tök ijesztő volt.

 • Szar viccek

  engem jobban érdekelne, hogy mi van a Marianna fenekén

 • Szar viccek

  lazán kapsolódik:

  Bizonyíthatatlan, hogy a kokadi gazda elpusztított 54 keleti lápi bagolylepkét:
  https://index.hu/belfold/2017/10/30/rostos_sas_kokad_gazda_keleti_lapi_bagolylepke/

  • :/

   Hál’ isten. Régóta húzódik már iszonyat gyenge lábakon álló vádakkal, nem is értem talán a természetvédelmi őr személyes ellenérzéseivel magyaráznám az egészet.

 • :/
  • vau

   Ez biztos valami vicc.

  • 

   dzsízösz

 • Pé7er

  mondjuk az is érdekes, hogy 10km mélyről hogyan juthatna fel megint a felszínre, szerintem valaki itt kummant

%d bloggers like this: