Modern mítoszok I. – A falusi csend

A hajnali madárcsicsergés.

A déli harangszó.

Az esti tücsökciripelés.

A szombati flexelés.

A vasárnapi fűnyírás.

Ezek mind-mind nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember beintsen a füstös városnak, ahol percenként csikorognak a fékek, félóránként szirénázik a sziréna, veszekednek bizonyos szubkultúrák, szól a kocsmai dajdaj, tökrészeg tinédzserek gajdolnak az éjszakában, és veri egymást a szomszédban lakó arab család. Irány a falu! Ahol madarak és nyestek virulnak.

Sok falusi nyaraló hirdeti magát azzal, hogy idilli környezetben, békés csendben pihenhetsz. Bónusz a jó levegő, és a régies berendezés.

Azt persze mostanra már mindenki tudja, hogy a falusi csend és idill, az egy nagy humbug. Mindenki tisztában van vele, hogy egyes elborult agyú barmok szerint csakis vasárnap délután  lehet füvet nyírni, és természetesen szóhoz jut a flex is, ez random időpontokban. Ezekre nem is érdemes szót vesztegetni.

A madárcsicsergés mindenképp kellemes dolog, főleg hajnali órákban, amikor az ember békésen a másik oldalára fordul, és odakint kánonban csetteg, csipog, fütyül, dalol, kárál, csiripel az összes kibaszott rigó, veréb, harkály, cinke, csóka, varjú, seregély, szajkó, tukán, papagáj, strucc, kakadu, tinamu, pingvin, szirtisas, meg minden egyéb tollas szar, megkoronázva Mari néni viszketegségi feltűnésben szenvedő, és ezért tíz másodpercenként hörögve kukorékoló kakasával. Ha pedig a kakas felkel, akkor a tyúkok is, onnantól végképp nincs kuss, kezdi a kacsa, a liba, a pulyka, meg az egész baromfiudvar. Na, innen ered, hogy a falusi ember a tyúkokkal kel. Muszáj neki, mert úgyse tud aludni.

Thug life

déli harangszó azt a szép nándorfehérvári hagyományt őrzi, amikor valaki valamit valakikkel csinált, töriből sose voltam jó, viszont Kőszegen pont ezért tizenegykor harangoznak. A harangszó tulajdonképpen nem is olyan rossz dolog a modernebb falvakban, kivéve, ahol még a középkor szelleme honol, ezért minden kibaszott szarságra kondítják a harangokat. Mert hogy több is van. Az alapállás természetesen a hajnali harangszó, józanabb helyeken hatkor kezdik el cibálni a nagyharangot miatta, de van olyan hely az országban, ahol naponta vezetik be a nyári időszámítást, és már ötkor nekiállnak buzulni. Utána természetesen el kell harangozni a negyed, a fél, a háromnegyed és az egész órákat, délben rárántanak egy sort a kis-, a közép-, és oldalharangokkal, majd este valami katolikus alkalomból kifolyólag még egyszer szétbasszák az ember fülét valami összharangozással, majd jön az esti harangszó, ami szintén nem fél perc. Közben random módon mise, temetés, keresztelő és esküvő lehetségesek, ezekre mind-mind felizgul a falu népe, és lihegve-bőgve, homályosan forgó szemmel megindulnak, hogy HARAAAAAANG!

Tekeredne a torkukra a harangkötél

Az esti tücsökciripelés nagyon kellemes muzsika, amíg nem vagy kétezer rohadt tücsök fenegeti a lábait, némelyik közülük egyenesen bent a lakásban. Ez igen kellemes tud lenni, amikor az ember már nagyon szeretné kipihenni az aznapi öt harangroham, a kora reggeli madárüvöltözés, a szembeszomszéd egésznapos flexelése, és Józsi bácsi fűnyírása fájdalmait. Bedőlsz az ágyba, leoltod a villanyt (sorrend tetszőleges), majd megszólal az a kibaszott, kurva rovar, te pedig mész az ágy alá, a szekrény mögé, és minden lehetséges helyre keresni, de mivel a dög villanyfényben elhallgat, ezért sebtében felmész az Amazonra, (már ha van térerő, és a szép, gerendás, félméteres falú ház nem árnyékol le a picsába), és rendelsz éjjellátó szemüveget, meg kiskaliberű sörétes puskát, utóbbit némi ködös, hátsó gondolattal, Józsi bácsira való tekintettel.

A jó kurva anyád

A flexre és fűnyíróra már tényleg szót sem érdemes vesztegetni, az már a falusi idill és csend része. Népzene, népszokás. Marad a magas mennyezetű, gerendás lakószoba, természetesen szigorúan kőpadlóval, amely a nyári melegben kellemesen hűvös, csak ha éppen szakad az eső napokig, akkor olyan kibaszott hideg tud lenni, hogy az embernek lefagynak a kiálló részei, a félméteres falak ontják magukból a hideget, és ha megkérdezed a házigazdáékat, hogy van-e valami melegedési lehetőség, akkor azt tanácsolják, hogy vegyél fel még egy pulóvert. Háromban már kicsit nehezebb mozogni, ötben meg csak ücsörögni tudsz.

Kellemes, nyári jéghideg

Végezetül tegyünk említést a rusztikus, régi bútorokról, ahol szuvas a fa, nyikorog az ágy, recseg a szekrény, dohos a szag, szálkás a padló, billeg az asztal, kemény a szék; és ha eljön az éjszaka, és kezdenek lehűlni, olyanokat reccsennek, mint a nagypapa fingja. Igen kellemes alvás tud esni azon az ágyon, ami kísérteties zajokat produkál, és az ablakkeret nyikorgó fájától betörőket és gyilkosokat van kedve az embernek vizionálni.

Szépnek szép, de vidd a francba

Falusi csend és nyugalom. Az, baszdmeg. Az.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!