Negyvenezer éves fonalférgeket élesztettek újra

Szibéria fagyott talajából vett mintákban találtak rájuk.

Az apró nematódák az első többsejtű lények, amikről így bebizonyosodott, hogy tízezer éveket képesek átvészelni fagyott állapotban.

Görögből ered etimológiailag a nematóda elnevezés: νῆμα (nema): „fonál” + -ώδη (-ode): „vmilyen. szerű” – via Wiki

A permafrost – 20 fok alatt őrizte meg ezeket a lényeket, ezzel újabb lökést adva a tudománynak. A Moszkvai Állami Egyetem, a Moszkvai Közgazdaságtani Főiskola, az Orosz Tudományos Akadémia és a Princeton University (New Jersey) közös eredményei a Doklady Biological Sciences hasábjain láttak napvilágot.

300 talajmintából a tudósok legnagyobb csodálkozására a férgecskék jópárban életjeleket mutattak és nem csak feléledtek, de nekiálltak szaporodni is. Ami lássuk be, nem kis teljesítmény, kinek jutna mégis eszébe negyven évezred után felébredve egyből a fajfenntartás?

Előbb sör, cigi, kaki, nem ez a minimum? És egy fürdés sem árthat. ***

*** szerk: taro teljes joggal kommentben kijavított, hogy a híradás csak arról szólt, hogy mozgásnak és evésnek indultak, de megelőlegeztem a bizalmat, ebből szaporulat is lesz

A 32-42 ezer év közöttre tehető állatkák viszont nem sokat szaroztak. Felkeltek és egyből beindultak.

A nematódákról elég keveset lehet tudni, mert szilárd külső vagy belső váz hiányában elég rosszul fosszilizálódnak.

A fonalférgek törzse az ízeltlábúakhoz hasonlóan a leggyakoribb földi létformákhoz tartozhat, 1853-as leírásuk óta legalább húszezer fajuk ismert, de nem kizárt, hogy százezernél is több lehet.

It is obvious that this ability suggests that the Pleistocene nematodes have some adaptive mechanisms that may be of scientific and practical importance for the related fields of science, such as cryomedicine, cryobiology, and astrobiology.

A pleisztocén nematódák valamilyen alkalmazkodási mechanizmust alakíthattak ki az évmilliók során, a hosszútávú kriobiózis kutatása (azaz, hogyan élnek túl lefagyasztva többsejtű lények) nagyon nehéz, de elég sok társtudomány területet érinthet. A kriomedicina, kriobiológia és asztrobiológia sokat nyerhet a mostani felfedezésekkel.

A parazitológia több fejlettebb életforma élősködőjeként is ismeri a fonalférgeket, de önállóan a talajban is elvannak, elég nekik egy kanál föld.

Borostyánba dermedve is találtak már férgeket, tehát ha egy Jurrassic Worms mozi lenne készülőben a zsé-kategóriában, ne lepődjetek meg.

A 10 méteres fonalférgek támadása egész ígéretes box-office cím.

Ha nyárra esetleg meggilisztásodtok, azért is gyakran ők a felelősek.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!