Nyissál bazmeg, azok tényleg hangyák!

Gondolom a szakállas vicc megvan a két ejtőernyősről, akik belefeledkeztek a zuhanásba. 

- Nézd, innen fentről olyan kicsik az emberek, mint a hangyák!
- NYISSÁL BAZMEG, AZOK TÉNYLEG HANGYÁK!!!

A vicc csak félig az, amúgy. Meglepően gyakran fordul elő, hogy annyira lelazult állapotba kerül az ejtőernyős pajti, hogy figyelmen kívül hagyja a rohamos tempóban kopó magasságot. Furcsa elképzelni, hogy szabadesésben ilyen megtörténhet, az átlagember ilyenkor azzal lenne elfoglalva, hogy deréktól fölfelé tiszta maradjon, és lehetőleg csak a bokáját fossa össze.

A probléma az elbambulással mindössze annyi, hogy közben kb 180 km/h sebességgel jön a talaj, az ejtőernyő kupolájának meg azért kell valamennyi idő, hogy kinyíljon, lehetőleg úgy, hogy ne tépje ketté a rácsatolt ejést. Típusonként és hajtási módszerenként változhat, hogy mennyi idő alatt nyílik ki az ernyő, de 50-100 méter is kellhet neki. Ha jól tudom, a rekordot egy bázisugró tartja, egy alig több, mint 30 méteres szikláról. Ilyen alacsonyan azonban már semmi esély korrigálni, ha valami rosszul sül el, arról már nem is beszélve, hogy a fékeket sincs idő leakasztani a helyükről, és kilebegtetni a földetérés előtt. Anélkül ugyanis meglehetősen tempós a talajfogás, a szeizmológusok csak csóválják a fejüket a tűk kilengése fölött.

Van egyébként magasságmérő az ugróknál, sőt a legtöbb esetben be van állítva az automatikus ernyőnyitás bizonyos vészmagasság alatt. Az önfeledt mosollyal zuhanó emberke meg csak arra eszmél, hogy hirtelen egy (jó esetben) kinyílt kupola alatt lóg, a talaj meg rohadtul jön. Az alábbi videó két cimbora örömugrását mutatja be, ami majdnem nagyon csúnyán végződött. Érdemes nézni a fickó hóna alatt megjelenő fákat, abból nagyon jól látszik, hogy milyen veszettül alacsonyan történt a nyitás. És az is tanulságos, ahogy a nagyjából sokkot kapott emberke hitetlenkedve nézi a magasságmérőjét. Már a földön, a susnyásban ülve… Az automata aktiváló megmentette a seggüket.

A másik eset meg egy mókusruhás (wingsuit) bázisugró videója. Ez a spéci ruházat lehetővé teszi, hogy a zuhanást valamilyen szinten siklássá tudja alakítani a felhasználó. Persze ettől még baromira merül, de lesz egy jelentős horizontális sebessége is. És itt még inkább csóválja az  ember a fejét, mert leugrani egy kurva szikláról azért elég izgi dolog lehet. És szinte biztos, hogy csordultig van a szervezet adrenalinnal közben. Szóval érthetetlen, hogy hogy a francba sikerül annyira elbambulni, hogy már csak a földön megjelenő árnyéka riasztja fel emberünket. A kommentek a videó alatt azért elég tanulságosak. Ha el tudod olvasni a házszámokat, akkor ideje nyitni! Na ja.

A végén a kicsit erőtlen jihú nem volt túl meggyőző, maradjunk annyiban. És akkor most kávé.

HOLDKOMP