Papok borozója

Ha esetleg a jó sorsotok Füred vagy Almádi környékére vet benneteket, mindenképpen szakítsatok időt arra, hogy a környék egyik meglepően jó éttermében töltsétek a délutánt. Ideális őszi, vagy nyári esőprogram Tótvázsonyban a Papok borozója.

Az éttermet a Papp család üzemelteti (innen a fantáziadús elnevezés is), akik kellő lelkesedéssel és divatos kifejezéssel élve viral marketinggel próbálják megoldani a hely reklámozását. A Balatonszőlős környéki szőlőhegyen épült, még balatoni viszonylatban is eldugottnak számító étterem azon helyek egyike, ahol igyekeznek a jó értelemben vett hagyományos vendéglátást életben tartani. A hagyományost itt nem a joviális és gyakran kibaszottul gusztustalan paprikafűzéres parasztvakításként kell értelmezni: egyszerű kínálattal, de jó alapanyagokból dolgoznak, illetve a környékbeli borokat forgalmazzák, amiből a folyó bor is a kimondottan iható kategóriába tartozik.

A kínálatuk leginkább említésre érdemes tagja a kemencés ételeik. Egy nappal korábban parázsra teszik a csülköket, oldalast, kacsát és libát, majd ezeket 7-8 órán keresztül, lassú tűzön sütik. Másnap, amikor a vendég megérkezik csak rápirítanak és gyakorlatilag azonnal készen van. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a top tíz csülökben benne van, amit valaha ettem. A füstölt libamájuk is házi termés, szupertitkos füstölési recepttel, illetve a desszertjük is saját elgondolás alapján készült a saját házi lekvárjukkal.

Nincs hozzá kézműves sör, meg nem hívják magukat szuvidműhelynek, de pont ettől elképesztően fasza az egész. A frissensültek átlagosak, de nem lehet rájuk panasz. Számítsunk hosszabb várakozási időre, mint a kész kemencés kaják esetében, különösen csúcsidőben. Mivel a hely törzsközönsége majdnem teljesen nyilvánvalóan szervezett csoportokból áll, ezért  csúcsidőben teli van a hely és kihívást jelenthet asztalt találni, ha az utcáról akarunk beesni. Érdemes telefonon előre egyeztetni.

A kutyákat fogadják, viszont elengedni a kecskesímogató, a játszótér és a nyitott szőlészet miatt csak nagyon jól nevelt állatoknak megengedett. A családosok számára éttermi viszonylatban meglehetősen nagy játszótér van, teli mindenféle kacattal, amivel a kölkök tudnak ökörködni. Sajnos a játszótér nincs árnyékban, ezért az ebéd mellé érdemes vinni a naptejet.

Összességében a csurgatott tésztájuk (ami egy csurrosz-szerű királyság), az éttermi viszonylatban klassz borok és a kemencés kaják miatt egy kimondottan ajánlott hely, ha valaki normálisan akar étkezni a környéken. Balatonosan készpénzes a hely, de az ember ne legyen telhetetlen. A néni nagyisan rám szólt, hogy egyem a desszertet, mert elhűl. Kurvajó, na.

 • SpaceWolf

  Nem volt időm kajálni még. Te meg jössz a kemencés csülökkel. Tudod mit, vau? …

 • taro

  szép az a prés 🙂
  aludtam ilyenben…

  • SpaceWolf

   Akkor te sem vagy kifejezetten nagy darab. 🙂

   • taro

    még gyerek voltam 🙂 néhány pincében akkora prések voltak, hogy 4-5 gyerek is elaludt benne szalmazsákon nyáron

 • Ziles Gizi

  Romantikus. Csuroszt én is tudok csinálni. Vagyis valaki megcsinálja én meg mártogatom a csokiba meg szórom porcukorral. Tehát tudom.

 • Bernard Black

  baromira szerettem ezt a helyet, kidögleni a teraszra egy fél liter borral kaja után és ejtőzni egyet, na az az igazi.

 • mokusON

  klassz helynek tűnik, megyek le a héten, lehet útba ejtjük

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  és bazmeg nem volt ma időm kajálni.
  megyek haza win 10-et újrahegeszteni a gépemre.
  lehet nem leszek holnap délutánig.

 • Magister Ludi

  a jó oldalasért (más néven pálcikás husi) oda vagyok meg vissza. Melegen vagy hidegen, reggelire, ebédre vagy vacsira, tök mindegy, bármikor meg tudom enni…

%d bloggers like this: