Péntek van, zuhan a Tesla

Az elmúlt hét a tőzsdén leginkább az eséséről és egyes esetekben a kifejezett zuhanásról szólt.

Egy hosszú ideje nem látott trendforduló van kibontakozóban és egyelőre még nem is látni a végét. Ha rápillantunk a Z generáció kedvenc befektetési álmaira, a gyászos mutatók még gyászosabb veszteségeket rajzolnak képzeletbeli tőkebefektetési számláikra.

Az Apple az egy hónappal ezelőtti 145 dolláros szintről a 120 környéki értékeket kóstolgatja, miközben a másik sztárpapír, az Elon Musk látványos vagyonosodását biztosító Tesla is zuhanó trendbe kapcsolt.

Mi állhat mindennek a hátterében?

Az okok szerteágazóak és akár fundamentálisan, akár technikailag, akár csak kisbefektetői pszichológia alapján vizsgálódunk, ugyanarra juthatunk: valami véget ért.

A triviális okok a Tesla gyengélkedése mögött lehetnének a Model 3 gyártását érintő supply chain problémák, a váratlanul érkező tél egyértelmű akadályozza a Fremont-i üzem működését a szárazföldi szállítások akadozása miatt, így azt két hétre kényszerűségből le kellett állítani, ebből következően ez értékesítési mutatók sem lesznek éppen fényesek a Tesla legnépszerűbb modellje kiszállításainak akadályoztatása következtében.

Vannak azonban ennél fontosabb okai is annak, hogy a tech szektorban ötödével-negyedével csökkentek az árfolyamok, amit egyébként már messze nem tekinthetünk egyszerű korrekciónak. A tőke természete és a kisbefektetői habitus ütközése érhető tetten az események alakulásában.

Miről is szól a tőke? Hogy az egyre több pénz termeljen minél több pénzt különösebb hozzáadott érték vagy gazdasági termelés nélkül. Ezért a tőke a sokszorozódása felé keresi az utat és teljesen mindegy, hogy az éppen mennyire hasznos vagy káros, a pénznek nincs szaga. Amikor a pénz éppen a kriptodevizák irányába áramlik, lehet sejteni, hogy a szándék a háziasszonyok és hasonló reménykedő kisbefektetők befizetéseinek lecsapolása és amikor egyetlen nap alatt két évnyi magyar GDP-vel zuhan a vezető kripto piaci kapitalizációja, akkor lehet sejteni azt is, hogy ezen az esésben érdekeltek ugyanennyit keresnek, amikor a csúcson eladnak, majd a stop-loss környékén visszavásárolják az egyébként minden fundamentum nélküli eszközt. A vezető kriptók piaci értéke a napokban elérte a kétezer milliárd dollárt, ebből is látszik, hogy a kockázatot keresők tömegei is inkább arra indultak el szerencsét próbálni.

Mindeközben az olajszektor is éledezésnek indult, Kína soha nem látott mennyiségben kezdett olajat vásárolni és a gazdaság újraéledésével ez a világon mindenhol máshol is a fosszilis kitermelés, ezzel az árak felfutása irányába hathat, a várakozások a tartósan 60 dollár feletti olajárakkal számolnak, az 55 dollár egy olyan erős támasz, amit előreláthatóan a közeljövőben nem fog átlépni negatív irányba a nemrég még 30 dollár környékén vegetáló fekete arany.

A kisbefektetőket alaposan megtépázta a Redditről terjedő piaci turbulencia is, akik későn szálltak be a GameStop, AMC és hasonló részvényekbe, azoknak a bankszámlái szépen megcsappantak és még egyszer nem igazán akarják megégetni magukat, pedig tulajdonképpen nagyon sokan az ingyen kapott stimulus csekkek ezer dollárjain spekuláltak, aztán rákaptak az ízére és a saját pénzüket is ugyanúgy elvesztették. Vagy rosszabb esetben hitelből költöttek a veszteségeik finanszírozására. Amit persze úgyis vissza kell fizetni előbb-utóbb.

És azt se felejtsük el, hogy az amerikai elnökválasztás utáni eufória is omladozik, ahogy a rögvalóság ráköszönt a reálgazdaságra, ezen felül a vakcinák szállításának akadozási is egyre inkább az örök reménykedők álmai ellen hat.

Végezetül egyfajta mementónak álljon itt a szokásos interaktív Apple és Tesla chartunk, hogy az érdeklődők ott is követhessék az eseményeket.

HOLDKOMP