Quantum

Sokan vagyunk úgy szerintem, hogy visszasírjuk a régi dolgokat. Régen minden jobb volt, ugye.

Persze valójában sokszor nincs is igazunk, csak az agyunk viccel meg minket. A nosztalgia hajlamos rózsaszín felhőbe burkolni az emlékeket. Emlékszünk még a régi Traubira? Őőő, az mondjuk tényleg sokkal finomabb volt, mint a mostani hányás ízű cukros lötty. Akkor legyen mondjuk a túró rudi a példa. Basszameg, az is jobb volt mint a jelenleg kapható. Kezdek belekavarodni a saját hálómba. Viszont ami tényleg jobb volt, az a web használhatósága.

A hőskorban mohón faltuk az internetnek nevezett újdonságot, egy teljesen új világ tárult elénk miközben szörföltünk a világhálón ( <- mai napi modorosság kimaxolva, és még 8 óra sincs, figyelitek?). Kellett hozzá netkapcsolat, meg egy böngésző. Mosaic, Microsoft Internet Explorer, Netscape Navigator, ismerős? Vidám volt mindenki, rengeteg minden elérhető közelségbe került, csak kattintani kellett. Meg várni persze, de az a netkapcsolat számlájára írható főleg. Aztán beköszöntött a sötét korszak, ami a mai napig tart. Webkettő. Közösségi tér a hálózaton, videómegosztó csatornák, online közvetítések orrvérzésig. Volt aki nem hitt benne, azóta is röhögünk persze a nagy WAP-blöffön, az öntökönszúrás iskolapéldája. Az életünk része lett az internet a mai formájában, és nem vettük észre (vagy csak leszartuk), hogy egyre többet és többet követel tőlünk. Időt, energiát, és pénzt is.

Web 2.0

Konkrétan a böngészőkre gondolok, az új generációs szoftverek szép lassan elkezdtek hízni, és minél kövérebbek lettek, annál többet zabáltak. Processzoridőt, memóriát, meg a mi idegrendszerünket. Amikor megjelent az első Firefox, én rögtön megkedveltem. Menekültem az IE fojtogató öleléséből, kevés gyűlöletesebb cucc van annál a szarnál. A boldogságom 2010 környékén ért véget. Egyre több erőforrást csipegetett a böngésző, sokszor kínszenvedés volt már a használata. Az egyre jobb felhasználói élmény érdekében záporoztak bele az új funkciók, ettől persze egyre lomhább lett, a UX kezdett hasonlítani az ominózus sajtreszelővel való rejszoláshoz.

És akkor megérkezett a megváltó. A Google Chrome. Gyors, letisztult, modern böngésző, a Firefoxhoz képest rendkívül visszafogott erőforrás igényekkel. Váltottam rá, byebye fajerfuksz! Mondanom sem kell, hogy napjainkra a Chrome is egy terebélyes, dagadt bloatware lett, a jobb felhasználói élmény érdekében, ugyebár. A memóriafogyasztást ma már senki nem meri emlegetni sem, a böngészőink gigabájtokat nyalnak fel a memóriából, hogy nagy felbontásban élvezhessük a cicás gifeket. Valljuk be, hogy hozzászoktunk. Amikor már nagyon zavar, hogy lassú minden mint a rohadás, akkor veszünk még memóriát a gépbe, és egy darabig megint nyugi van.

Ez a hosszú és kínos előjáték itt fent azért kellett, mert tegnap szembejött a HÍR. A Firefox a nagy visszatérést tervezi, nagyon úgy néz ki, hogy vissza akarja szerezni a trónt a Chrome karmaiból. Jövő héten startol ugyanis a Firefox Quantum, az új reménység. Kétszer gyorsabb böngészőt ígérnek Mozilláék, 30 százalékkal kevesebb memória használat mellett. A cucc még béta állapotban van, szóval a használata csak saját felelősségre, bár én azt hiszem, hogy ez már nagyjából a végleges állapot. Én felraktam (mindent az olvasókért), és próbálgatom. Egyelőre meg vagyok vele elégedve, de majd csak akkor merek valóban örülni, ha pár hét használat után is teljes lesz a boldogság. Rossz hír, hogy az androidos verzió majd csak később kapja meg teljesen újraírt motort. Ha úgy látom, hogy érdemes, akkor lesz majd valami tesztelős cikk is, ahol kicsit tudományosabb közelítésben is megböködjük az új tűzrókát.

Quantum

 

 • Fisherman’s wife Margit

  Hát ja emlékszem, hogy 10-15 éve a netcaféban (ugye akkoriban nem volt net minden albérletben, meg hol volt még az okosteló, wifi), amikor nem tudta valaki betölteni a kívánt oldalt (leginkább tantárgyfelvétel) mindig figyelmeztették, hogy ugye firefoxot használ. Mondjuk nemtom minek volt fent az IE.
  Szóval lesz megint használható tűzróka? 😀

  • SpaceWolf

   Majd kiderül, én már nem hiszek senkinek sem. 🙂

 • Bernard Black

  folytogató?!

  • 

   ha vízbe fojtasz valakit, akkor szerintem a folytás elfogadható, mert a víznek a szájba folyásával fojt

   • Bernard Black

    folytatólagos

    folyt a tó

    biztos tudnom kéne, és lehet, hogy utána is néztem már valamikor, de fura, hogy miért alakult ki egyáltalán a “ly”

    • 

     anno a magyartanár váltig állította, hogy van olyan tájék, ahol még kihallható a kiejtésbeli különbség, de mi már akkor is ravaszak voltunk és nem hittük el neki

     • Bernard Black

      elytés.
      na de attól még, hogy tájszólásuk van?!

     • 

      tályszólásuk?

     • Magister Ludi

      Ezt én is hallottam. Ami L-lel is ejthető és nem hangzik hülyén, nem érzi idegennek a fül, az lesz LY pl. góla, bival, amik ilyen (sőt ilen) tájnyelvi szavaknak teljesen elmennek.

  • SpaceWolf

   Basszameg. Javítva.

 • 

  A tűzróka volt olyan kedves, hogy novembertől motort cserélt, aminek a legfeltűnőbb újítása, hogy az összes hasznos addon nem csupán egyszerűen meghalt, de frissíthetetlenné is vált. Mentem utána az addonjaimnak, mindegyiknél részletezte a fejlesztője, hogy bocsesz, az új motorra már nem lehet megírni, úgyhogy ennyi volt. Van ugyan egy legacy verziójuk, de az számomra csak egy fájdalmas, végzetes kór elnyújtása. Szóval nemtudom.

  • ipsirc

   Akkor használj Pale Moon-t! Évekkel ezelőtt leforkolták a ffoxot még az australis nevű borzadály előtt, és azóta is mennek vele a régi addonok.
   http://palemoon.org/

 • Bernard Black

  a régi laptopomon egyébként csak a chrome fut, minden más szétfagy a picsába. az lesz az igazi teszt, ha arra felteszem a quantumot, ha azon is megy, győzelem

 • Kolyok12

  na majd jelezz vissza bitte, hogy milyen. akkor is ha szar.

  • SpaceWolf

   Okés.

 • orizatriznyák

  Ó a jó régi dolgok, a papír alapú internet.

  • Bernard Black

   az ember már attól érezte, hogy valami nagy dologban vesz részt, ahogy a dial-up net r2d2 hangokat adott ki

   • 

    a fősulin, mikor a rendszergazda véletlenül a diákok gépeire is adott sávszélességet és 600k-val kezdtek jönni az mp3-ak, majdnem önkívületbe estünk (~6k-hoz voltunk szokva)

    • SpaceWolf

     600k, atyaisten. Ha megvolt a stabil 4-5k akkor már boldogság volt.

     • 

      egy délután alatt le lehetett húzni egy számot, ha nem szakadt meg túl sokszor

     • Bernard Black

      crc-s albumok, szevasztok

  • 

   Én még leveleztem lányokkal postán keresztül, kézzel írva.
   Volt, hogy egy egész délutánt töltöttem egy poop-emoji megrajzolásával, a mai fiataloknak meg már csak egy gombnyomás. És nem érzik, hogy mennyivel személytelenebb.

   • orizatriznyák

    Jaja. A true love-ban meg simán kiszámolta az ember, hogy ki lesz majd a
    felesége és még azt is, hogy mennyi annak az esélye, most meg
    internetes társkereső. Haggyuk mán’ ezt, nem értik ezek a csíziót…

 • Porkoláb Angelika

  Van egy gépem, amin Operát használok. Teljesen jó.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  macOS alatt a FF jelenleg a legszarabb. Konkrétan valamit csinál videolejátszáskor, amivel össze tudja omlasztani a megjelenítést. Csak a FF csinálja, amióta Safari alatt mennek a videók, azzal nincs gond. Megnéztem a logban, sokkal okosabb nem lettem, valami címzési anomália.
  Ja és felzabálja az összes memóriát. Jó, mondjuk nálam 150-200 megnyitott tab sem ritka.

 • ipsirc

  Teljesen faszság ez a poszt, és teljesen balfasz a posztoló.
  A nagy igazság az, hogy maguk a brózerek az elmúlt években folyamatosan gyorsultak. Kösznhető a turbojpeg-nek, az SSE-nek, és millió más optimalizációnak, amit több százan beletoltak az utóbbi időben. Ha egy 10 éves gépen nézel meg egy 10 éves weboldalt, és van feltelepítve egy régi és egy új fox-od, akkor azt fogod tapasztalni, hogy az új fényévekkel gyorsabb. Ez van.

  A posztoló is beleesett abba a hibába, hogy a brózereket okolja a lassúság miatt, pedig nem. A javascript az oka, hogy boldog-boldogtalan elkezdte használni. Ennek egyébként a chrome v8 engine volt az elindítója, ami akkoriban télleg köröket vert rá a többi js engine-re. Ennek hatására a grafikusok a kis mini js-eket elkezdték lecserélni sokkal advancedebb mindentudó színes-szagos böhöm pármegás kódokra, ami egyszerűen bárhol futtatod, lassan fut le. Nem a brózer a lassú, hanem az indokolatlanul nagyra nőtt javascriptek. A webfejlesztők 99%a szarik rá, és nem is ért hozzá. Az értelmesebb programozók nem foglalkoznak ilyen viccnyelvvel, mint a javascript, így a kódok 99%-át hátulgombolós pistikék gyártják, még az igen nagynevű weboldalak mögött is.
  Van pozitív példa – csak hogy mutssam is, ne csak írjam-: http://stackexchange.com/ . Kicsi, egyszerű, letisztult javascript, ami gyors, mint az atom.

  Ez fajta “ma lassúak a brózerek” nyavajgás annyira fals, mintha valaki a windows 10et szidná, hogy lassú rajta a GTA V. Pedig bezzeg a windows xp-n milyen gyors volt a…a GTA V??? Nembazmeg! A GTA volt gyors, nem a windows xp. Itt is ugyanez van: nem a böngészők lassultak le, hanem a böngészőkben futtattot js kódok híztak meg. Tehettek egy próbát: feltesztek egy 10 évvel ezelőtti chrome-ot/firefoxot/operát, és garantáltan lassabb lesz bármelyik mai vagy akár régi weboldal. Ez van. Ne kenjük már a brózerek fejlesztőire, hogy szarlassú javascriptes oldalakat böngésztek. Az se a microsoft hibája, ha a GTA V szaggat a gépeden. A windows a keretrendszer, a GTA a játék, amit futtat. Itt a brózer a keretrendszer, és a weboldalt futtatja.

  Ennyike, köszöntem.

  ps. a jövőbeni “tudományosabb közelítésedet” meg inkább told fel a seggedbe egy ilyen poszt után, és ne az internetre!!!

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Picit hülyécske vagy, de azért szeretünk.
   A szabad browserválasztás legyen már a user döntése. Így megmondósan előállsz valami kamu js hibáztatással, stb.
   Nagyjából leszarom mit haluzol, a FF egy memóriazabáló szar. Ezt mindenki tudja, aki használja, de azért beleállsz egy védhetetlen szituba.
   Semmi köze a gta hülyeségedhez.
   Teszem hozzá, hogy a 10 évvel ezelőtti browserekkel szinte alig tudnál bármit nyitni, a CSS3 és HTML5 pont arról szólt, hogy a fos Flash takarodjon el, vagy a js legyen kiváltható.

 • 

  És eljövé a frissítés. És lészen(?) gyorsabbá a böngésző.
  Addonjaimat gyászolom. Az mindenesetre bosszant, hogy az újratöltés/stop meg a házikó gombokat átpakolták a másik oldalra, mint ahol eddig volt, mert csak. Oké, más böngészőkön ott szokott volt lenni eddig is. A beállításokat meg teljesen kromizálták, mert mittomén, biztos menőbb úgy. Majd kiderül.

%d bloggers like this: