Rábukkantak Vincent van Gogh gyökereire

Százharminc évvel a művész 1890. július 29-én bekövetkezett halála után tette közzé a róla elnevezett múzeum az új felfedezést, miszerint az utolsó mesterműve helyszínét feltehetően sikerült egy véletlen folytán megfejteni.

A Gyökerek (Tree roots) című festmény elnevezése elég beszédes, gyökereket láthatunk egy homokkő domboldalból kitüremkedni Vincent van Gogh ismerős, zaklatott előadásában.

A felfedezés hátterében egy a századelőről előkerült képeslap áll, amit Wouter van der Veen, a Van Gogh Intézet tudományos igazgatója pillantott meg és miután ismerősnek tűnt a fák elrendezésre, továbbította a múzeum kutatóinak, akik dendrológus szakértők bevonásával megállapították, hogy a fákkal övezett történelmi helyszín ma is létezik, Avuoer-sur-Olse település hatóságai már jóval korábban elkerítették, hogy a látogatók számára megőrizzék a természeti értékeit.

A valamikor az 1900-as évek első évtizedében készült képeslap a korabeli állapotokat mutatta.

Ráillesztve a festmény részleteit a hasonlóság még az avatatlan néző számára is nehezen vitatható.

A tudósok újdonsült elméletét az is alátámasztja, hogy a helyszíntől alig 150 méterre található az Auberge Ravoux fogadó, ahol Vincent van Gogh az öngyilkossága előtti utolsó hetven napot töltötte.

Every element of this mysterious painting can be explained by observation of the post card and the location: the shape of the hillside, the roots, their relation to each other, the composition of the earth and the presence of a steep limestone face

A képeslap és a történet különálló darabkáit összeillesztve a művéaz életének záró szakasza új megvilágításba került, egyúttal jó hír ez a művészet rajongóinak, mert így egy újabb helyszínen tiszteleghetnek a saját fülének levágásáról közismert alkotó életműve előtt.

A másik jó hír, hogy a Modern MET múzeum nemrégiben felvette az ajándékboltja kínálatába az eredetileg Kickstarteren indult Today is Art Day sorozat Vincent van Gogh akciófigurát, aminek nem csak az ecseteit lehet rakosgatni a kezébe, hanem stílusosan eltávolítható a füle is.

A maximalisták kedvéért akár mindkettő.

HOLDKOMP