Brit tudósok szerint a magasabbak kétszeres valószínűséggel kapják el a koronavírust

Ismét bebizonyosodott, hogy a téveszmék időnként többet ártanak annál, amit egy akár súlyos világjárvány terjedése önmagában indokolna. A brit tudósok által készített statisztikai analízisből a minap az derült ki, hogy az 182 centinél magasabbak körében 2,2-szeres a koronavírussal fertőzöttek aránya.

Elemezve a rendelkezésre álló adatokat a rizikófaktorokat keresve egy érdekes kép rajzolódott ki.

WHAT ARE THE CHANCES?
– 1.82m or taller – 2.2x increase
– Extrovert – 50 per cent increase
– Working with reduced earnings – 2.9x increase
– University degree – 55 per cent decrease
– Shared kitchen – 2.2x increase
– Redundant or unemployed – 5.6x increase

Az alacsony keresetűek és munkanélküliek, valamint a diplomások közötti különbség valahol érthető, hiszen az előbbiek feltehetően eleve rosszabb körülmények között élnek, ha dolgoznak is, többször kontaktálnak idegenekkel és az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférésük is korlátozottabb, míg az utóbbiak nagyobb valószínűséggel tudatosítják a szabályok betartásának ésszerűségét, kevésbé befolyásolhatók a maszkok viselésével kapcsolatos, a használat fontosságát tagadó elméletekkel.

Az extrovertált személyiségjegy is árulkodó, ha valaki szeret a társaság középpontjában létezni, a többieket állandóan lenyűgözni a saját bölcsességével, óhatatlanul vét a szociális distanciálás és az arc eltakarása ellen, amikor mindezeket élőben kifejezésre juttatja. Ugyanígy a közös konyhahasználat is növeli a kockázatokat.

A lóláb, vagy még inkább lófel azonban hat láb magasan kezdődik, mi az ördög lehet az oka annak, hogy a nyurgákat jobban fenyegeti a vírusfertőzés? Különösen akkor, amikor a korábbi tanulmányok azt bizonygatták, hogy a cseppfertőzés jellegéből adódóan a gravitáció a cseppeket lefele téríti, két méter távolságra már alig-alig jutnak el.

Álljunk csak meg egy pillanatra! Ez bizonyított tudományos tény vagy pedig általánosan hangoztatott vélemény volt, amire az egész társadalmi távolságtartás szabályrendszerét felépítették?

Nos, az ördög megintcsak a részletekben van.

The findings indicate that aerosol transmission is extremely likely and not only that, taller men have a higher risk in the UK, possibly because of their behaviour – ‘I am tall and it has crossed my mind that I would be protected if I keep my head high if others sneeze beneath me’

A kétszeres kockázatot nem önmagában az okozza, hogy a cseppekre (droplet) ne hatna a gravitáció. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint (amellett, hogy a hivatalosan eddig nem bizonyított levegőben önállóan, más hordozóra tapadás nélküli terjedés elméletet is erősíti) az emberi természet és a viselkedés a fő ok, továbbá hogy zárt térben az aeroszolok képesek hosszasan lebegni, vagy például padlófűtés esetén akár felfele áramlás (konvekció) is mozgathatja a kilélegzéskor, köhögéskor, tüsszentéskor, beszéd vagy éneklés során levegőbe jutó fertőzést és még véletlenül sem az a nagyobb rizikó oka, hogy egyesek a génjeikbe kódolva nyúlánkabbak, hanem leginkább az, hogy túlságosan fenn hordják az orrukat és leszarják a szabályokat abból az alapvetően hibásan kommunikált elképzelésből kiindulva, hogy rájuk az egy fejjel alacsonyabb népekre vonatkozó regulációk kevésbé érvényesek.

A 2000 fős mintán végzett felmérés során a University of Manchester és az Open University kutatói arra a felismerésre jutottak, hogy a vírus ellen megfelelő előírásokkal ugyan lehet valamennyire védekezni, de a tévképzetek ellen sokkal nehezebb.

via New Zealand Herald

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!