Randa temetkezési szokások I.

Te jó isten, mi ez a randa fekete háttér itt a szerkesztőben?

Az indonéz szigetvilág valami csodálatosan szép, mindig szerettem volna eljutni oda, de lehet, hogy ezt meggondolom, azok után, amibe most futottam bele.

Az emberi lény halottaihoz való ragaszkodása valami olyan dolog, ami ugyebár kiemel minket a zállatvilágból. A neandervölgyi kollega “emberségének ” bizonyítékát a tudósok abban szokták látni, hogy eltemették halottaikat, vagy legalábbis kísérletet tettek rá, virágokkal és szőrmékkel való beborítás formájában.

Mostanra azért elég sokat fejlődött a világ, és a kulturált ember többnyire ízléses megoldást szokott találni. Azért mondom, hogy többnyire, mert nemrég beleugrottam a youtube nyúlüregébe, és szembejött velem egy temetkezési vállalkozó csatornája, amelyben elmagyarázták, hogy a mauzóleumokba elhelyezett halottak esetén mi sikerülhet félre.

Hát, ja.

Valaki felrobbant a koporsójában.

Ezekhez a mauzóleumokhoz van elvezető rendszer – ahol a lityi kifolyhat, ugye -, van szellőző, amely a kellemetlen szagok elvezetésére szokott szolgálni, plusz nedvszívó izét is tesznek a koporsó alá. Ami meg be van csomagolva nejlonba. Szóval, ha ezek után mégis ilyesmi történik, akkor ott valaki hibázott, és nem a halott.

Na, a Bali-szigeti Trunyanban nincs ilyen gond. Ebben a bájos kis faluban csak a házasulatlan egyéneket teszik a föld alá – haláluk után, persze -, viszont a házas állapotban elhunytakat az a megtiszteltetés éri, hogy egy sűrű bambuszketrecbe helyezik a a testüket, amely aztán ott békésen oszlik, majd amikor már csak a csontváz marad, akkor a koponya külön helyre kerül – egy 1100 éves oltár lépcsőire, a csontok pedig egy egyre növekvő kupacra.

A bambuszketrecek a jóillatú Taru Menyan fa alatt kapnak helyet, amelynek az illata állítólag semlegesíti a bomlás szagát, a ketrecek pedig megvédik a testeket a portyázó állatoktól.

A sziget csónakkal közelíthető meg. Különlegessége, hogy a testeket csak férfiak vihetik oda, a babona szerint, ha asszony vesz részt a temetési szertartásban, a közeli  vulkán kitörhet.

A falu, és temetője egyre népszerűbb lesz turizmus szempontjából. A turisták megérinthetik a koponyákat, és pénzérmeket, cigarettát hagynak ott áldozati ajándékként, amely egyben bevételi forrás is a falu számára.

Mikor indultok?

HOLDKOMP