Régen minden jobb volt, még a fák is

Körülbelül háromszáz millió évvel ezelőtt a fák sokkal bonyolultabb jószágok voltak, mint manapság – legalábbis egy kínai fosszília vizsgálata alapján úgy tűnik, hogy valamilyen oknál fogva annak idején jóval komplexebb élőlények voltak, mint ma, de hogy miért, azt egyelőre nem tudjuk.

Én mindig is úgy gondoltam, hogy egy fa azért már elég bonyolult holmi, még ha nem is olyan komplex élőlény, mint egy nyárfapohók vagy egy sirályhojsza. Eddig is sejtették, hogy háromszáz millió éve teljesen máshogy néztek ki a fák, de most került csak elő egy olyan jó állapotú fosszília Kínában, amit alaposabban is meg tudtak vizsgálni.

Minden fa rendelkezik xilémmel (nem cylonnal), ami tök jól hangzik, de tulajdonképpen – már ha jól értem – ez csak annyit jelent, hogy a fának van törzse. A xilém ugyanis kevésbé külföldiül nem más, mint a növény farésze, ez azonban annak idején csak a törzs külső öt centiméterét tette ki, a közepe pedig üreges volt. A mostani fák évgyűrűket növesztenek, háromszáz millió évvel ezelőtt viszont minden egyes xilém-szál saját növekedési gyűrűvel rendelkezett, vagyis egy akkori fa tulajdonképpen úgy nézett ki, mint ha egy csomó kisebb, önálló fából állt volna össze. Dr. Chris Berry, a Cardiffi Egyetem kutatója szerint ez lehetett a legbonyolultabb növény a Föld történetében – az pedig még mindig egy rejtély, hogy vajon miért a legrégebbi vizsgált minta bizonyult a legbonyolultabbnak. Az új lelet abból a szempontból is egyedülálló, hogy a fa különösen jó állapotban maradt fenn, mivel nem töltődött fel homokkal, mielőtt megkövesedett volna, így a belső szerkezete is jól vizsgálható.

(Independent)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!