Rekordott döntött a Szojuz – megfelezte az ISS űrutazás idejét

Egészen hihetetlen, alig valamivel több mint három óra alatt és mindössze két Föld körüli keringés után ért oda a Szojuz MS-17 a Nemzetközi Űrállomásra, ezzel felére csökkentve a korábban szükséges négy keringéshez tartozó időt is.

A space.com beszámolója szerint a gyors pályán korábban csak az emberek szállítására alkalmas Szojuz kapszula közvetlen rokona, a teherhordó Progressz volt képes sikeresen hasonló mértékben lerövidíteni az indítástól dokkolásig eltelt időt, az előző csúcs beállításakor három óra és negyvennyolc percet vett igénybe 2018 júliusában.

Kezdetben mindkét űrjárműtípusnak két teljes napba telt a hagyományos küldetések során történő megközelítés, egészen a 35. számű expedícióig kellett várni, hogy eljussanak a hatórás randevúig 2013-ban, ezt felezte meg most a 64. számú küldetés.

A fedélzetén egy NASA asztronautával és két orosz kozmonautával a Bajkonur Kozmodromból indított rakéta közép-európai idő szerint délelőtt háromnegyed tizenegy után három perccel kezdte meg a történelmi útját, hogy aztán három óra és három perc elteltével sikeresen csatlakozzon az ISS dokkoló moduljához.

Kate Rubins, Szergej Rizikov és Szergej Kud-Szvercskov az űrállomáson tartózkodó Chris Cassidy, Anatolij Ivansin és Ivan Vagner társaságában fogja megkezdeni a hat hónapra tervezett tartózkodást, és egy különös véletlen folytán pont Kate negyvenkettedik születésnapján voltak annyira kedvezőek a körülmények, hogy sikerült végrehajtani ezt az emlékezetes manővert.

Mi lehetne ennél szebb szülinapi ajándék?

Már persze azon túl, hogy egyből a helyszínen próbálhatja ki az elsősorban nők számára áttervezett, vadonatúj kísérleti űrbudit.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!