Vadonatúj űrbudit indíthat útnak a NASA – frissítve!

2020. október elseje jelentős mérföldkőként vonulhat be az űrkutatás történetébe, ugyanis hosszú idő, konkrétan évtizedek után egy vadonatúj toilet kerülhet a világűrbe.

Keleti parti idő szerint valamivel este fél 10 utánra tervezik azt a kilövést, ami alapjaiban rengetheti meg mindazt, amit eddig az űrben szarásról tudtunk.

A kis- és nagydolgok intézése az emberes küldetésekben hosszú múltra tekinthet vissza, kezdetben maga az űrruha volt felkészítve a vizelet és széklet tárolására, tulajdonképpen bepelenkázták az asztronautákat és kozmonautákat, a vizeletet pedig több-kevesebb sikerrel a férfiasságra húzott óvszerszerűséggel próbálták szivárgásmentesen elszállítani, de ez már az első űrhajós, Alan Sheppard esetében sem volt teljesen megoldott, amikor pedig a nőkre került a sor, végképp megállt a tudomány.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a mostani Waste Collection System a 90-es évekre datálodik, tehát épp ideje volt a frissítésnek, így született meg a jelenlegihez képest mindössze egyharmadnyi tömegű és alig valamivel nagyobb, mint fele méretű Universal Waste Collection System, ami a mikrogravitációban is képes az ürüléket és vizeletet a testtől irányított légárammal távol tartani.

Melissa McKinley, a NASA Advanced Exploration Systems Logistics Reduction projektmenedzsere külön méltatta, hogy a szebbik nemnek eztán mennyivel könnyebb lesz a folyó ügyeket intéznie, hiszen amíg a korábbi verzió a kakálást és pisilést csak külön-külön műveletekként tette lehetővé, az újdonságon egy időben lehet mindent, ami csak a csövön kifér.

Sokunk egyik kedvenc asztronautája, Chris Hadfield az elsők között méltatta a klasszikus tárcsás mosógépre emlékeztető alkalmatosságot, a nyilvánvalóan jogos lelkesedését alig tudta palástolni, amikor néhány nappal korábban a Twitter népe elé tárhatta.

A 23 millió dolláros költséggel fejlesztett berendezés méltó utódja lehet a sokat látott korábbi megoldásnak, és amíg a szilárd halmazállapotú részek leválasztása és a Föld légkörében porrá égetése egy bevett eljárás marad, a vizelet nagyobb hatékonyságú újrahasznosítása egy olyan célkitűzés volt, amit Jessica Meir asztronautánál szebben talán senki nem fogalmazott még meg.

when it comes to our urine on ISS, today’s coffee is tomorrow’s coffee

Amikor a pisiről van szó, akkor a mai kávé egyben a holnapi kávé is lesz.

Mit is mondhatnánk erre? Ügyes.

Bréking nyúz!

Az űrbudi felszállását egy nappal el kellett halasztani, a Northrop Grumman Antares rakétát két perccel a tervezett start előtt a visszaszámlálás megszakításával egy ismeretlen probléma következtében mégsem lőtték i, úgyhogy a Cygnus teherűrhajó és az űrbudi még egy napig a Földön vesztegel.

A kilövés várható új időpontja keleti parti idő szerint este negyed tíz október másodikán.

Az újabb izgalmas fejleményekről részletesen beszámolunk.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!