Subidubidúúú – hatvan éves lett Frédi és Béni!

1960. szeptember 30-án 20:30-kor került először adásba a sokak gyermekkorát Magyarországon is végigkísérő Két kőkorszaki szaki alcímű rajzfilmsorozat.

A világszerte játszott szériát a Hanna-Barbera stúdió álmodta animált képkockákra, a koncepció szerint két tízezer évvel korábbi külvárosi család és az ismerőseik dolgos-szorgos mindennapjaiba nyerhetett betekintést a lehengerlő lábhajtású járgányok és brontoszaurusz daruk iránt érdeklődő közönség.

A műfaj természetesen megengedte, hogy az alkotók lemondjanak a korhűségről, így a valójában kőmodern törpemamut porszívó mellett vidáman megfért a házicicaként tartott kardfogú, de nem jelentett különösebb zavart az sem, hogy az emlősök kora előtt jóval leáldozott a házi- és haszonállatként tartott őshüllőknek. Ezt persze senki ne vesse a szemükre, aki látta már a Jurassic Park frencsájz bármelyik epizódját, a soron következőnél is hitelesebb a korát megelőző rajzfilm változat.

A siker nem maradhatott el, így aztán pár évre rá jött a jövőbe vetített Jetsons, ahol egy hasonlóan külvárosi lét futurisztikusabb verziója kápráztatta el a COVID-korszakba illő védőfelszerelésektől sem mentes látványvilágával a nézőket, de ha nagyon sarkítunk, akkor a kortárs és egyben az egyetlen a Flintstones-nál is sikeresebbnek tartott The Simpsons is valahol ugyanarra az idillre épít, a melós apuka, háziasszony anyuka, kisfiú és kislány szereposztással.

A magyar változat külön említést érdemel, Csákányi László és Márkus László szinkronhangjai tették feledhetetlenné a sorozatot, a szöveget Romhányi “Rímhányó” József írta hozzá, a női főszerepeket pedig Psota Irén és Váradi Hédi kapták. A 90-es években újraszinkronizált változat annyira felejthetőre sikerült, hogy amikor a Cartoon Network szerezte meg a sugárzási és szinkron jogokat, 2004-ben inkább a Mafilm Audióban újravették az egészet, ami ismét csak meg sem közelítette a Magyar Televízió eredetijét.

Ugyan 1966-ban az ABC befejezettnek tekintette a kőkori kalandokat és levette a műsoráról, a sitcom mégsem maradt utóélet nélkül, Benőke és Dínó is saját évadokat kaptak, majd 1994-ben elkészült egy családi mozifilm John Goodman és Rick Moranis mellett a főnök szerepében Kyle MacLachlennel, a női főszerepekben Elizabeth Perkins, Elizabeth Taylor és Halle Berry csillogtathatták meg ősasszonyi képességeiket.

A talpalávalót a BC 52’s húzta hozzá, úgyhogy hallgassuk is meg tőlük a címadó dalt:

Meet the Flintstones!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!