Retró majális Leninvárosból

Az interhálók legnépszerűbb videómegosztójának kínálatát böngészve valami május elsejei kontent után teljesen váratlan gyöngyszemekre lehet bukkanni, ha valaki épp csak kicsit nem figyel és elmélázik a tartalmak felett.

Kölön öröm felfedezni egykori szűkebb pátriánk hajdanvolt megemlékezéseit, márpedig nem azért, mert bármiféle romantikus kötődés ébresztődbe egy letűnt kor hátunk közepére nem kívánt emlékei iránt, csupán felrémlik, hogy akár ott is lehettünk volna a képeken.

Leninváros nem egy volt a sok szocialista város közül, hanem maga volt A Szocialista Város, lévén Sztálinváros névfosztása után egyedüliként képviselhette a kommunista diktatúra eszmevilágának magyarosan kvinteszenciális archetipusát. A három vezető ipari konglomerátum, úgy mint a Tiszai Vegyi Kombinát, a TIFO olajipari monstrum és a Tisza Erőmű Vállalat országosan is meghatározó szereplői voltak a modernizálódó szovjetizált technológiai fejlődésnek.

Ezért talán nem meglepő, hogy a munka ünnepét sem vehették félvállról a helyi elöljárók, a város névadójáról elkeresztel sugárútján a tanácsháza irányából felfejlődő vállalati, téeszes és iskolai menetelést megörökítő fotográfiák híven tükrözik még 1986-ból is mindazt, amiért a rendszernek végül törvényszerűen össze kellett omlania alig három évre rá.

Hét perc múltidézés talán nem sok, de nem is kevés, mindenesetre köszönettel tartozunk a helytörténeti társaságnak, akik vették a fáradságot és 2020. május elsejére zenés kollázsba szerkesztették az évtizedeken átívelő állóképi tartalmakat.

Miután sikeresen túléltük a rézfúvósokra felvonulás okozta első sokkot, elégedetten dőlhetünk hátra a fotelban.

A virsli, ízlés szerint a sör ezen a napon mindenkinek jár.

HOLDKOMP