Ringo Starr 80 éves

Ringo egyike azoknak a Rock and Roll Hall of Fame-ben, akiről nagyon nehéz újat mondani. Már persze azon túl, hogy máig senki nem is érti, egyáltalán hogyan lehetett egy ennyire antisztár karakter a világ egyik legnépszerűbb zenekarának ünnepelt tagja.

Sokan a negyedik gombafejűként tartják számon, holott ez egészen távol áll a valóságtól. A negyedik Pete Best volt a doboknál, őt John Lennon, Paul McCartney és George Harrison közös kérésére szinte napra pontosan két év után, 1962. augusztus 16-án, a hírhedt hamburgi haknik kezdetén rúgta ki Brian Epstein producer. Így csöppent a helyére ötödik tagnak a legendák szerint tök véletlenül, alkalmi cseredobosként a fahangú Ringo, akinek végül azért csak sikerült találni olyan dalt, ami passzolt a mindennel együtt legfeljebb fél oktávos hangtartományába – bár emellett volt egy olyan kőbe ugyan nem vésett, de létező szabály is, hogy lead vocal-ként leginkább csak a saját szövegét énekelhették fel.

Így születhetett meg az azóta is erős magyarázatra szoruló LSD-pszichedélia, a karaoke klubok máig népszerű, erősen részegen óbégatós stárfelvétele, a Billboard második helyéig jutó Yellow Submarine és az összes kapcsolódó idétlenkedés.

Nem is fárasztanék ezzel inkább senkit, kattintásra nyílik ezen a linken, de bárki megtalálhatja a legismertebb videomegosztón a filmmel egyetemben, aki esetleg nem ismerné. Eléggé valószínűtlen, hogy a mostani kora huszonéves korosztály és a fiatalabbak kivételével volna ilyen felnőtt, azok meg úgysem olvassák a kompot.

Ha viszont engem kérdeznének, hogy melyik abból a korszakból (de akár egy abszolút skálán is, hiszen valamiért pont ennek a szövegét tanultam meg úgy emlékszem elsőként) az egyik legjobb Beatles felvétel, szerintem egyértelműen az, amelyik meglepő módon pont a Yellow Submarine kislemez B-oldalára került feljátszásra szerencsére dobok és gitárok nélkül 1966-ban, George Martin hangszerelésében vonós kvartettre, úgyhogy mivel senki nem játszott benne a zenekarból, ezzel is kívánnék boldog születésnapot az ünnepeltnek.

Happy Birthday Ringo!

HOLDKOMP