Japán tudósok fedték fel a pingvinszar sötét titkait

Az állatkerti gondozók a sarkköri szárnyasok ellátása során már régóta rebesgették azt az ősi tudásmorzsát, ami szerint ha valaki hátulról közelít egy pingvinhez, egyhamar szarba kerülhet. Szó szerint és képletesen.

A tudomány emberei azonban nem szarral gurugáznak amikor szóba kerül a guanó, nem ülnek fel holmi szájhagyomány útján terjedő mendemondáknak. Ha a biztonságos fröccstávolság meghatározásáról van szó, mindenekelőtt alaposabban meg kell ismerni a potyadékot. Amiről ki is derült, hogy egyfajta nem Newtoni folyadék, tehát a látszólatos halmazállapotát meghazudtoló módon képes folyadékként és szilárd anyagként is viselkedni. Egyszerre fröccsen és koppan.

Jappánországi szakértők voltak azok, akik elsőként a tettek madárfekáliával övezett mezejére léptek, a bátorságukat mi sem bizonyítja jobban, mintsemhogy az ádáz fenevadak által kilövellt excrementum sebességére négy és fél mérföld per órás száguldást mértek, ami lássuk be épp elég gyors ahhoz, hogy ne lehessen előle félrevetődni a megfigyelési zónán belül.

A pingvinkaki dinamikus explóziója okaként a magas rektális nyomásértékeket jelölték meg, a tudományosság és precizitás jegyében az alábbi szemléltető ábrával alátámasztva, ni:

A z magasságú folyadékoszlop 2R átmérőjű felületén keletkező P nyomás a 2r átmérőjű output porton PO nyomással keres utat magának, hogy aztán a szabadba fröccsenhessen, a tiszta fészektől távol tartva a tojó híg kuláját.

Hirojuku Tadzsima a Kocsi Egyetem kutatója és Fumija Fudzsiszava a Kacuharama Akvárium szakembere a fekális röppálya alapján 0,4 méteres távolságra kalibrálták be a sík területen mérhető távolszarást, ami semmiképp nem tekinthető kevésnek, hiszen a vizsgálat tárgyát képező Humboldt pingvinek magassága is épp hogy csak ennyi. Képzeljük el, hogy egy ember mire lenne képes hasonló adottságokkal.

A tudomány azonban nem lenne tudomány ha nem nyúlnának könyékig a dolgok mélyére, az állatkák életkörülményeit alaposabban tanulmányozva azt is megfigyelték, hogy előszeretettel rakják a tojásaikat két méter magas sziklákra, így a kezdeti sebességből és az orom magasságából következően a kirajzolódó parabola látványosan kiterjeszti a foszuhatag áradását.

A frissen publikált tanulmány eképp összegezte a most már mindenki számára nyilvánvalóvá váló eredményeket:

We found that penguin keepers should keep a distance of longer than 1.34 metres [4.4 feet] from penguins trying to eject faeces in the Katsurahama aquarium.

Óvakodj a pingvintől ha állatkertben dolgozol!

Még ezek az aprócska szarágyúk is képesek közel másfél méterre eljuttatni a beleik emésztés után elszabaduló tartalmát.

HOLDKOMP