Saint-Tropez-től Cannes-ig

Ha igazán nyomorultul akarod magad érezni az életben, akkor a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy elmész egy olyan helyre, ahol az elképesztően gazdagok kiszolgálására (megfejésére) sorakoztattak fel mindent. A francia riviéra tipikusan ilyen, ezen belül pedig a Cannes és Saint-Tropez között húzódó francia tengerpart különösen előkelő helyen van. Na nem úgy, mint Zürich vagy Genf, vagy akár Dubai, mert azok a helyek őszintén arra vannak kihegyezve, hogy ha megszedted magad befektetési bankárként, akkor mocsadék jól tudod érezni magad, minden egyéb esetben dögölj meg.

Nem, az említett helyek a nosztalgikus bájukkal hódítanak és mindenkinek a romantika, a csendőr filmek és a filmfesztivál jut eszébe, meg a francia hájlájf. Nos a tényleges kép meglehetősen lohasztó.

Szuperyachtok mindenütt

A platánligetes, citroen kacsás romantika régesrég kiveszett a Côte d’Azurról, ahol már csak nyomokban lehet látni petanqueozó öregeket. Sokkal inkább nemzetközi léptékkel mérve is újgazdag parasztok tömegét kell kerülgetni, akik nagyjából úgy viselkednek, mint a Cinema City VIP termében az all-you-can-eat parízeres svédasztalnál a honfitársaink. Dugók amerre a szem ellát, ebből kifolyólag értelmezhetetlen kipufogófüst és zaj. A csendőrség előtti platánfát kivágták és az egész egy lohasztó Velence-utánérzéssé degradálódott, ahol sodródhatsz a kivakszolt tömeggel, akik tipegős stilettóban tesznek úgy, mint ha valami nagynak a részesei lennének.

Akik részben ezeken a filmeken nőttek fel, azoknak csalódásmentesebb választás, ha a burgundiai Vézelaybe látogatnak el: a Szent Jakab zarándokút egyik állomásaként még nem feltétlenül kell tőle azonnal okádni, itt forgatták a Jákob rabbi kalandjait és az Egy kis kiruccanást is. De Saint-Tropezba akkor menjünk csak, ha nagyon szegénynek, nagyon nyomorultnak és nagyon idegennek akarjuk érezni magunkat.

Jellemzően az egész part Nizzáig bezárólag nagyon drága, de a köztes kisvárosokban még elviselhető a tömeg és az éttermekben hajlandóak leköpni tíz euróért. Ahol ismét maxra tekeredik a Kardashianográf, az Cannes. A valaha varázslatos, függetlenfilmes kis oázis, amit valaki a legjobb szándékkal valami értelmiségi oázisnak szánt, ahol a műértő közönség csendben egymás faszát szopogathatja a tengerparton, az mára a mainstream legocsmányabb pörsenése lett.

Válogatott faszkalapok élik a felhajtott galléros la vida locát és tesznek úgy, mint ha az öt méter széles, macskahúgyszagú utca, ahol felszolgálják a konfitált mirelithomárt minimum a kifutó lenne. Természetesen sehová nem érdemes beülni, ahova meg igen, azt egyszerűen nem lehet megfizetni. A kisváros bájának kiélvezéséhez célszerű valami szezonon kívüli időpontot választani: addigra tolerálhatóvá válik a vörös szőnyegen bohóckodó tömeg, a parton fenyegetően bandázó csövesek és a szerencsétlen magassarkús túristalányok serege, akik csak azért öltöznek prostinak, hogy majd valamelyik rettentő gazdag és rettentő híres ember felvigye őket a jaktyára. Persze az eredmény inkább az, hogy meg vannak dugva és kapnak egy pohár Piper pezsit, mielőtt hazawizzairezhetnek.

Nagyon szomorú hely a Kék part. Különösen azért, mert a wannabe-felsőosztály sorstemetőjévé vált és minden létező báját felváltotta valami napsütésbe burkolt, bőre fogott fehér inges, miniszoknyás, guccitáskával T-rexezős pózolás, amit nehéz nem utálni. Egyszerre szomorú látni, hogy mihez kezdenek az ezüstkanállal a szájukban született, mihaszna szerencsétlenek a pénzükkel, illetve hogy azok, akik közéjük akarnak tartozni mit össze bírnak kepeszteni azért, hogy egy kicsit a szájukba vehessék őket.

DJ Antoine örökbecsű szavaival búcsúznék:

Mad bitchez so much broads, feeling like when I wanna fuck them all. Get mad brain in my very fast car, Ferrari V12 Maranello on my arm – ladies can’t resist the charm

Anyátok picsáját.

 • D. Pin Trouble

  Érzek némi frusztrációt az éterben, de amúgy tényleg ilyen elbaszott az egész környék. Mondjuk a legalja a Ferrarival fotózkodó proletariátus, amelynek másfél órája van amíg továbbindul a busza, de addig merítkezik a fílingből.
  Kicsit idébb az olasz csücsök még elviselhető, ott egész kulturáltan el tudtam nyaralgatni alig pár éve, simán be lehetett ülni szinte bárhova, ami nem egy szálloda aljában volt. Mondjuk az ingatlanhirdetések már San Remoban is oroszul vannak a kirakatban.
  Az egész zónának amúgy a legnagyobb hibája, hogy alapvetően tolvaj olaszok és köcsög franciák lakják.

  • vau

   És eladják magukat kilóra orosz és kínai maffiózóknak, akik keleteurópai kurvákat vesznek biodíszletnek.

   • fatherstack

    Nem kell maffiózónak se lenni, a sima kínai bizniszmen is bőven tud szuperproli lenni. Megagazdag ügyfélcsávó egy hetet volt Pesten, ami alatt kétszer meetingeltünk 2 órát és a maradék időben ki sem mozdult a belvárosi ötcsillagosból, amit úgy választott ki hogy a házon belül legyen a kaszinó, eljátszott úgy félmila dollárt oszt hazament. Csak a pija, szivarok, kaszinó meg kurvák. Egy 5 perces dunaparti sétára nem ment ki, pedig aztán az ott volt tőle 10 méterre.

    • D. Pin Trouble

     Az ilyesmit sose értem meg, mi ebben a jó? Bulizni tökegyedül, haverok nélkül… tiszta autizmus. Jó, a kurvázós rész még elfogadható, hogy nem társasági esemény, de az nem tölti ki a hetet.

 • Ziles Gizi

  Megnézném azért. Úgy lábujjhegyen csak.

 • mokusON

  nekem se jött be, túl van hypeolva, az egész egy olasz városkák utánérzés agyonzsúfolt verzióban, kétszer annyiért, és kopárabb, színtelenebb mellé az egész.

 • taro

  vézelay: ott hirdették meg a 2. keresztes hadjáratot és onnan indult a harmadik.

 • D. Pin Trouble

  Strandolni kell ott, a fürdőgatya elég demokratikus viselet

 • orizatriznyák

  Akkor már inkább Spanyolország…

 • :/

  Csak arra kérlek, egy darabig ne írj posztot Teneriféről 😂

  • Bernard Black

   Tatabányáról se

   • Magister Ludi

    Te viszont írhatnál az Őrségi Tökfesztiválról, most lesz szept. 22-24-én. Lehet nézni bölényeket, meg enni mindenféle tökös cuccokat és még bábelőadás is lesz a Pityerszeri Pajtaszínházban. Egyszer voltam és teljesen oké volt.

    • Bernard Black

     ha lejutnék az Őrségbe… 🙂

     • Magister Ludi

      🙁 pedig még gombászni is lehetne közben…

   • :/

    Á, Tatabányáról még ő sem tudna írni semmi lehangolót.

  • vau

   Gran Canaria van betáblázva. 😛

   • :/

    A szomszéd szigetről a szemed levedd 😊

    • vau

     Ott még sosese voltam, de nagy meglepi nem érhet. Jó hely amúgy, csak maradj távol az olyan helyektől, amik felett neon cégtábla van.

     • :/

      ???
      ilyen pár nappal megtolt hétvége lesz csak, bár ki tudja, de legfontosabb hogy lehessen normális kerékpárt bérelni.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Mer’ ugye a St. Tropez helyett St. Maxime-t választók a hülyék, ugyanott van. 🙂
  Cannes is kiba’ jó, van ott egy apartmanház, liftes mélygarázzsal, az 5-er BMW 10 centi előtte-mögötte alapon fért csak be a liftbe, egyszer lekoccoltam a liftajtót is.
  Cannes felől ha elindultok az olaszok felé, a kikötőtől 15 perc egy kis öböl gyalog, nem kell a d’Anglais sétányon nyomiskodni a sok káeu paraszttal. Ha autóval a tengerparti úton mentek, iszonyat jó helyek jönnek egymás után. 60 méter mélyen a szikláson megközelíthető rejtett plázsok és ott van Menton, az gazdag tüdőbetegek téli pihenője volt 100 éve.
  Én nagyon szeretem az egész környéket.

  • vau

   Én beljebb mentem pár faluval és életem legjobb kempingjében szálltam meg. Teljesen randomra kurvára elfáradtam és egy elképesztően jó hangulató, körbe borospincés kempingben találtam magam reggel. Nehezemre esett továbbindulni.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Meg nem mondom már hol, Antibes magasságában tökre véletlenül találtunk egy eldugott kis strandot, 100 éves fakorlát, olyan lépcső, hogy halálfélelem, de levitt egy kis kavicsos, pont a talpnak kényelmes méretű zugolyba, baromira élvezték a kölkök, akkor voltak 6 és 8 évesek. Az olasz oldalt is szeretem, mondjuk nem San Remot, de mellette vannak eldugottabb helyek, mint Ceriale. Ott jó népek laknak és tök vicces, hogy egy vasúti töltés alatt tudsz kijutni a tengerhez.

%d bloggers like this: