Single Malt – amire régóta vártunk

Hamarosan kapható lesz a legtovább hordóban érlelt, kereskedelmi forgalom számára palackozott Single Malt ír whiskey.

Március elsején kerül a közértek polcaira a mindösszesen 38 darab 34 éves Teeling Single Malt. 1983-ban párolták le, azóta tölgyfa hordóban pihent. És most másra sem vár, mint hogy a lelkes érdeklődők kifizessék a palackonként 5000 dolláros, méltányos vételárat.

Maga a Teeling egy kis családi vállalkozás, olyan helyi óriások árnyékában, mint mondjuk a Guinness vagy a Jameson, de 2015-ben Dublinban bő 125 év után ők nyithatták az első új lepárló üzemet és az 1782-es alapítással sincs miért szégyenkezniük a 37 helyi desztilláló között.

Különböző, korábban borokhoz használt hordókban érlelik a szeszt, a filozófiájuk magáért beszél:

If distilling is a science, the processes of barrel selection, aging and blending is an art perfected by human palates and noses.

A szerénység időnként meghozza az eredményét is, számtalan best közül mondjuk a 2017-esek:

Azoknak sem kell aggódni, akik nem szeretnék light kólával felöntve, kokós kurvák seggéről felszippantott csíkok mellé csapatni az ötezer dolláros cuccot, a Teeling webshopjából számtalan megfizethető termék rendelhető.

Nekem azonnal kedvencem lett az 5 eurós kőműves korsójuk a csavaros kupakkal. Azon túl, hogy félig-meddig moonshiner hagyományőrző, még rendkívül praktikus is: felboríthatod, egy csepp sem veszett kárba.

Kevésbé kifinomult whiskey fogyasztók választhatják a hagyományos lapos fémpalackokba töltött Single Maltot is, síeléshez talán praktikusabb, de egy-egy borzalmas, kötelezően végigszenvedett színházi előadás fájdalmait is enyhítheti. Nagy szükségem lett volna valami hasonlóra Andrew Lloyd Webber hazai Macskák adaptációjához.

A Teeling whiskey-k egyszerűbb változatainak az ára sem annyira vészes. Ki kéne talán próbálnunk.

%d bloggers like this: