Softshell kabátok és a féláteresztő membrán dícsérete

Remélem sokan vannak hozzám hasonlók, akik azzal kezdik, hogy megveszik a sok szart a kirándulásokhoz, vitorlázáshoz, virágkötészethez, hogy aztán balfaszkodjanak a fullos gearben a tanfolyamon és komplett hülyét csináljanak magukból. Nos, ha elfogadtok egy pro tippet és szeretnétek valami olyan ruházatot, ami kiránduláshoz, vitorlázáshoz, virágkötészethez is jó, akkor melegen ajánlom nektek a softshell technikai ruházatot.

A softshell valahol akkor születhetett, amikor meglátták az emberek, hogy a polárra kiül a víz kívülről, miután jól beleizzadtunk. Ami nagyon fasza dolog, leszámítva, hogy ha táska van a vállunkon, akkor egyből vissza is gyűrkéljük a vizet és az egész kurva hóbelevanc csatakos lesz. Abban a ritka esetben, amikor nincs rajtunk semmi, csak szép lassan visszaszivárog és fokozatosan áztat el minket, ami az egyre frissülő őszi időjárásban egyenlő a tüdőgyulladással.

Hogy mi a softshell? Egy olyan kötött vagy szőtt anyagfajta (itt a textilipari kötéstípusokra kell gondolni, nem a kézimunkára), amely poliészterből és nejlonból áll. Olyan outdoor technikai ruházatokhoz készülő alapanyag, amik a vízálló (hardshell) és a poláranyagból készült egyszerű felsőruházat között állnak félúton. Általánosságban véve sokkal jobban lélegeznek, sokkal kezelhetőbbek és sokkal rugalmasabbak és ezáltal tartósabbak, mint hardshell társaik, viszont a sima poláranyagnál klasszisokkal ellenállóbbak és jobban szigetelnek a víz ellen.

A kétezres évek közepén gyakorlatilag forradalmat robbantottak ki, a sziklamászók és a hegymászók imádták, mert a változó időjárási körülmények között végzett aerób mozgás egyszerűen megköveteli azt, hogy a sok dzsuva valahogy kikeveredjen a ruhán kívülre. Megoldást jelentett régebben a merino gyapjú, ami ezt úgy oldotta meg, hogy viszonylag nagy mennyiségű izzadtságot magába tudott fogadni és nedvesen is tartani tudta a hőmérsékletét, de ez egy bizonyos szint felett kevés.

A softshell (és egyébként a címben szereplő goretex) közös tulajdonsága, hogy akkor működnek jól, ha a viselőjének szervezete fel van pumpálva: mászik, hegyre megy, síel, hátizsákol, bicajol, fut. Az alapvető különbség a hagyományos szövetek és a softshell között, hogy a felületük laminált, egy mikroporózus, félig áteresztő, goretexhez hasonló membrán van rajtuk, ami ozmózisos jelleggel akkor működik a legjobban, ha szakad rólunk az izzadtság. Lényegében ha eléri a ruházaton belül a víz a telítettségi fokot, akkor a párát elkezdi kiengedni a külső rétegen, anélkül, hogy kintről beeresztené a vizet. Emiatt a softshell bizonyos fokig vízálló – de közel sem annyira, mint egy hagyományos esőkabát. A különféle gyártók esküsznek a saját megoldásaikra: nagyon sokan a DWR membránt használják, ami csak limitáltan vízálló, viszont annál jobban kiengedi az izzadtságot. Ezek általában kevésbé zizegősek, viszont a szélállóságukban és vízállóságukban korlátozottak.

A softshell egyetlen nagy hátránya, hogy nem igazán elcsomagolható. Jellemzően egy jó hardshell, pl. helly tec alapú kabátot összegyűrkélsz a zsákod aljába, addig a softshellt nem igazán. Gyakorlatilag annyit, de inkább kicsit többet foglal, mint egy polár. Ez utóbbiből a windstoppert nem szabad összekeverni a softshellel – a windstopper polár nagyon sok tulajdonságában osztozik vele, de az W.L. Gore gyártmány, és egyáltalán nem vízálló. Viszont kurva jól állja a szelet. Hideg időben célszerű használni, plusz rétegként.

Hatalmas a softshell választék: van olyan, ami annyira puha, hogy középső rétegként is kiváló – egy vékony esőréteggel kombinálva gyakorlatilag mehetünk vele a sarkvidékre, illetve vannak olyanok, amik erősen laminált, megerősített kézrészű kabátnak készülnek nagy intenzitású, hideg környezetben végzett mozgásokhoz (jégmászó kabátok, sífutó kabátok). Léteznek softshell nadrágok, utcai kabátok és sapkák is. Nekem sikerült egy goretex sapkát vásárolnom egyszer, aminek remek tulajdonsága a félig áteresztő, majdnem teljesen vízálló képességén túl, hogy zizeg. Ha tehetitek, inkább vegyetek softshellből azt is, ha hajlamosak vagytok izzadni.

Hogy mi a tanulság? Minden félig áteresztő membrán nagyon fasza. Helyettesíti a goretex vagy a softshell a gumicsizmát és az esőkabátot? Nyilván nem. De ha nyirkos, havas, olvadékos közegben mozgunk és izzadunk, mint az állatok, akkor tökéletes társ lehet.

 

95 thoughts on “Softshell kabátok és a féláteresztő membrán dícsérete

  • September 22, 2017 at 18:02
   Permalink

   Nálunk, a legszűkebb családban pejoratív, eposzi jelző lett a “polárpulcsis balfasz”. Mindkettőnknek volt olyan osztálytársa, akinek a butikos szülei által hétköznapi viselete volt a polárfelső és egyúttal a csípős, fasírtszagú izzadságfelhő. Undi.

   • September 22, 2017 at 18:07
    Permalink

    Nagyjából leszarom, mit gondolsz és milyen ismikkel voltál kapcsolatban.
    Meg se próbálkozz polárpulcsis balfaszozni.

    • September 22, 2017 at 18:13
     Permalink

     Nincs is jobb mint egy polárfelső!

     • September 22, 2017 at 18:34
      Permalink

      De, kettő! 🙂

     • September 22, 2017 at 18:42
      Permalink

      Azért mindennek van határa!

     • September 22, 2017 at 18:43
      Permalink

      Teljesen igaz. Addig és ne tovább!

    • September 22, 2017 at 18:13
     Permalink

     Nem akartalak megbántani. És természetesen minden jelenlévő kivétel. Egy polárpulcsi is lehet mutatós, márványkoptatott farmerrel példul kimondottan. Szürke Fabulon dezodor vagy bátrabbaknak Malizia Uomo lehet hab a tortán.

     • September 22, 2017 at 18:14
      Permalink

      Van még egy próbálkozásod, utána kiraklak.
      Háromig szoktam számolni.

     • September 22, 2017 at 18:17
      Permalink

      A véleményemmel van bajod vagy a személyemmel? Vétettem valami szabály ellen?

     • September 22, 2017 at 18:19
      Permalink

      Nem ismerlek, a személyeddel nem lehet bajom.
      Nincsenek szabályok sem, legfeljebb annyi, hogy a szarkasztikus téren túl nem kezdünk személyeskedésbe.

     • September 22, 2017 at 18:31
      Permalink

      Nem személyeskedtem szerencsére. Pusztán nem osztom a lelkesedésed a polárfelsőkkel kapcsolatban. Peace.

     • September 22, 2017 at 18:36
      Permalink

      a polárfelső és egyúttal a csípős, fasírtszagú izzadságfelhő
      Ez mégis mi?

     • September 22, 2017 at 18:40
      Permalink

      Nyelvbotlás lehetett, sajnálom.

     • September 22, 2017 at 18:41
      Permalink

      OK.
      Maradt egy dobásod.

     • September 22, 2017 at 18:42
      Permalink

      Köszönöm.

     • September 23, 2017 at 14:42
      Permalink

      simán lehet szagérzékeny , vannak ilyenek semmikép nem gondolnám személyeskedésnek nem rád mondta peace
      aszem inkább kibeszélni kell az minden fórumnak jót tesz sztem

     • September 22, 2017 at 18:20
      Permalink

      Szerintem túlreagálod, ne tedd légyszíves. Szerintem nem személyeskesett, csak ilyen érdekes a humora de én például jókat szoktam mosolyogni a stílusán, meg ezzel egy olyan irányt vennétek az oldallal ami nem túl szimpatikus 😕

     • September 22, 2017 at 18:21
      Permalink

      Szabad a komment.
      Udvariasan szóltam, leíró jelleggel, didaktikusan elmeséltem, mit nem látunk szívesen.
      Remélem, ez így még korrekt.

     • September 22, 2017 at 18:23
      Permalink

      Természetesen, meg egyébként is a ti házatok, azt csinálsz amit akarsz. Csak gondoltam én is kifejtem a véleményemet ezzel kapcsolatban.

     • September 22, 2017 at 18:26
      Permalink

      Egyetlen kitiltottunk van, őt is én raktam ki.
      A kommentekben minden vélemény eddig is megengedett volt, de mondjuk zaha vagy más crossover nem kell.
      Ez egy békés és kedves oldal, bolyhos cukorborsókkal.

     • September 22, 2017 at 18:32
      Permalink

      Igazad van, de szerintem mi is csipkelődtünk már egymással és Vau vérét is szoktuk szívni. Vele kapcsolatban szerintem csak a lopós beidegződés miatt vagy türelmetlenebb (és talán Brenda is ennek lett áldozata), amit abból gondolok, hogy most is a Zahadumot nevesítetted, pedig messze nem azon a csatornán volt az általad problémásnak ítélt viselkedés a legintenzívebb 😊

     • September 22, 2017 at 18:37
      Permalink

      emlékszem a brendás sztorira itt, szerintem ő saját magának lett az áldozata

     • September 22, 2017 at 18:39
      Permalink

      “talán”
      Az egész csak feltételezés, fűszerezve kis fotelpszichológiával 😊

     • September 22, 2017 at 18:47
      Permalink

      Nem vagyok türelmetlen.
      Mindennek megvan a maga tere, helye és ideje.
      Életemben nem jártam a zahán, csak jelezték, hogy volt olyan is. Ezért írtam, hogy a crossoverek, amikor valaki itt rendetlenkedik korábbi dolgaival, nem feltétlenül comme-il-faut.

     • September 22, 2017 at 18:54
      Permalink

      Régen csak zaha volt ám.
      Nem tudtam hogy ilyen fiatalka vagy 😊
      LKK-val kapcsolatban pedig csak annyit, hogy épp az ilyen személyeskedő undorító túlmozgásos viselkedés ellen szólalt fel többször is, míg a többiek – igen te is – csak csendben félrenézett, ezért lett céltábla akasztva rá és lett az első számú közellenség a disqus ezen szegletében.
      De most már többet tényleg nem foglalkoznék a témával.

     • September 22, 2017 at 18:56
      Permalink

      Régen csak az internettó fórum volt, ráadásul négyjegyű a regisztrációm. Előtte meg BBS (bulletin board system). Szal ja.
      Elég fiatalka vok, ott van kint a jogsim a ketegóriákkal az előző poszt alatt.

     • September 22, 2017 at 18:58
      Permalink

      Én most a post 444 disqus csatornákról beszélek 😁
      Nem kevernék ide régebbi fórumokat.

     • September 22, 2017 at 18:59
      Permalink

      Teljesen mindegy.
      Az online beszélgetős kultúra nem mai, a Danubius chat és a chat.hu is ismert elég rendesen, szal ja.

     • September 22, 2017 at 19:18
      Permalink

      Feljebb megírtam már ezzel kapcsolatos észrevételeimet.

     • September 22, 2017 at 19:01
      Permalink

      Meg viselkedtem hülyén is sokszor, de köszönöm, amiket írtál.

     • September 22, 2017 at 19:02
      Permalink

      Igazán nincs mit, csak azt írtam amit láttam 😊

 • September 22, 2017 at 17:53
  Permalink

  Nem szeretnék ünneprontó lenni, de én nagyon nem szeretem az általad is említett merevsége miatt. Nem lehet elvsomagolni (ellentétben a polárral és esődzsekivel) és kényelmetlen 😕
  A modern merinók viszont remekül lélegeznek és párologtatnak is.

  • September 22, 2017 at 18:11
   Permalink

   Ugye? Polárpulcsi plusz esőkabát.
   Ilyennel égtem be nem kicsit, de nagyon az Árpád-hídról jövet motorral. Elkezdett szemerkélni az eső a Szentendrei úton. Hohó, mondom a Flórián téren, akkor Bering esőruha, alá polár, különben mindmeghalunk.
   Hát nem.
   Úgy leizzadtam amikor elkezdett sütni a napocska, hogy szinte gőzölögtem a Váci útnál.
   Jó az a membrános dolog.

 • September 22, 2017 at 18:31
  Permalink

  Láttam már softshell anyagból bakancsot Kilimanjaro márkajelzéssel 9400-ft-ért. Valami helyi kínai vállalkozó termékére tippelek. Biztos fájin lehet. Amúgy meg szöszmöszmackó és gumisúz…

 • September 22, 2017 at 18:50
  Permalink

  van a polárnak egy ilyen bolyhos változata. Az egyik kedves isminek barna színben sikerült beszereznie és úgy nézett ki benne, mint egy kissé koszlott jegesmackó, miután meghempergett egy sáros pocsolyában. Imádtam!
  Sokat lendített a dolgon, hogy maga is mackós alkat volt.

  • September 22, 2017 at 18:54
   Permalink

   Van egy elég klassz polárom, még az Intersport előtti Kangol korszakból, ilyen tök fura libafos és sötétzöld közötti árnyalat.
   Az is kényelmes, néha elgondolkozok rajta, miért is vettem meg?
   Hát mégis, hogy néz már ki?

   • September 22, 2017 at 18:57
    Permalink

    na, olyan nekem is van! szeretem a rejtőszínt.
    vadászidényben ugyan kissé veszélyes, de mit lehet tenni, ha nincs halálfejes, vagy hello kittys, ugyebár.

   • September 22, 2017 at 19:01
    Permalink

    Kangol! Volt sapim meg melegítőm is 😊 Hová tűnt a márka?

     • September 22, 2017 at 19:32
      Permalink

      Ez ugyanaz mint a KangaRoos vagy egy tök más márka? Aha, most már látom, hogy más.

     • September 22, 2017 at 19:36
      Permalink

      Szerintem tök más, mert életemben nem halottam arról amit említesz 😊

     • September 22, 2017 at 19:37
      Permalink

      Pedig régi márka. De, nem ugyanaz.

     • September 22, 2017 at 20:02
      Permalink

      Volt kangaroos cipőm és oltári büszke voltam rá. Majdnem márkásnak számított.

     • September 22, 2017 at 20:03
      Permalink

      Nem csak majdnem. Bár én adidas függő vagyok, abból is a régi…

     • September 22, 2017 at 20:08
      Permalink

      Nálunk a Reebok volt a menőség. A Kangaroos meg a BK ilyen másodvonalas helytállásnak számított. Mindenesetre valamennyire kompenzálta a 100% műszál, V-nyakú, mintás pulcsikat, amikkel anyám örvendeztetett.

     • September 22, 2017 at 20:31
      Permalink

      Nekem kötött muter is és nagyanyám is. Pulcsi boltot is nyithattam volna. Szülinap, karácsony, március 4, július 12- kaptam, kellett, nem kellett. Kisfiam a soktól sose félj..mondta nagymamám. Jó, rendben. Variálták is volna, ha le nem állítom őket, hogy a kézzel vert csipke nemigen illik a pulóverre rávarrva, meg, ha még nem tünt volna fel ugye csak fiú vagyok. Ott lett vége.

     • September 22, 2017 at 22:08
      Permalink

      Az én anyukám passzét horgolt ilyen cirmos fonálból a kinőtt kordbársony pantallómra. Tudom, mi a fájdalom. Szerintem ezért voltam verekedős gyerek.

     • September 22, 2017 at 20:17
      Permalink

      Okés, Viszont itt az alföldön, nem engedtek ennek teret, Csak a svájci ment. 🙂
      Meg a Mizunot is vágtam, hogy van, de nem nagyon láttam…

     • September 22, 2017 at 20:24
      Permalink

      Na azt meg én nem ismertem 😁

     • September 22, 2017 at 19:36
      Permalink

      🙂 ez az égszínkék nagyon jópofa azzal a kis bigyusszal a tetején

     • September 22, 2017 at 19:37
      Permalink

      Szoktál Ludditák koncertre járni?

     • September 22, 2017 at 19:39
      Permalink

      Mindenki volt Ludditák koncerten.

     • September 22, 2017 at 19:40
      Permalink

      Én pedig soseseha, egyseszer.

     • September 22, 2017 at 19:41
      Permalink

      Belinkeltem a Szigetest nem először.

     • September 22, 2017 at 19:42
      Permalink

      Vágom, ismerem őket egy-két számuk be is jön. De nekem inkább az old school rap..

     • September 22, 2017 at 19:42
      Permalink

      Mióta megszűntek nem igazán 😊
      (Fiatal voltam kellett a pénz)

     • September 22, 2017 at 19:46
      Permalink

      Megszűntek? Én még látod ezt se tudtam.

     • September 22, 2017 at 19:57
      Permalink

      Most hogy így mondod én se vagyok teljesen biztos benne, de jó ideje nem hallottam felőlük.

     • September 22, 2017 at 20:00
      Permalink

      Lehet gyűjtik az anyagot az emancipált csajraphez…:)

     • September 22, 2017 at 19:38
      Permalink

      Luddik. 🙂

      Itt ücsörgök és jó a kedvem.
      Köccsy, hogy juttattad eszembe. 😀

     • September 22, 2017 at 19:43
      Permalink

      Szívesen 😊
      Nagy idők voltak, Critical Mass, meg minden…

     • September 22, 2017 at 19:46
      Permalink

      Nem-nem.
      Amikor te bicikliztél, akkor én már rég motoroztam. :))
      A csattogós lepke időket inkább hagyjuk is. 😀

     • September 22, 2017 at 20:00
      Permalink

      A Critical Mass nem biciklizés volt, hanem társadalmi szerepvállalás. Az egyik fő szervező srácnak valami köze is volt hozzájuk, mindig ott sertepertélt a színpad körül, de a neve ha agyonütnek se jut eszembe 😊

     • September 22, 2017 at 19:44
      Permalink

      😁😂
      Mondjuk legalább biztos meleg.

     • September 22, 2017 at 19:45
      Permalink

      jaja, és erre még jön a csuklya, úgy már elvagyok egész nap a pályán

     • September 22, 2017 at 19:59
      Permalink

      🙂 ennél valójában sokkal szarabbul szoktam kinézni, de most elképzelem, ahogy lifegnek utánam ezek a kis szőrizék és amikor eltaknyolok, akkor egy szőrmelavina formájában sodrom el a gyanútlan bámészkodókat.

     • September 22, 2017 at 20:01
      Permalink

      Vagy csak simán medvének hisznek 😁

     • September 22, 2017 at 20:05
      Permalink

      szerintem nem keltenék annyira drámai hatást 🙁

     • September 22, 2017 at 19:45
      Permalink

      Van egy rendes, korrekt usanka forma, de lehajtható füles Sherlock Holmes mintás sapim, néha tényleg úgy nézek ki, mint valami külföldi. Vagy földönkívüli, ami itt ugyanaz. 😀

     • September 22, 2017 at 19:47
      Permalink

      néha van egy olyan kósza érzésem, hogy szeretnék beszabadulni a szekrényedbe és felpróbálgatni a cuccaidat. Majd szólj, ha lesz nálatok ilyen garázsvásár, vagy valami.

     • September 22, 2017 at 19:50
      Permalink

      Én asszem, hogy nem szeretnéd.
      Egy szilveszteri alkalommal csillámport szórtak a sapkámra, meglepő vagy sem, de még márciusban is egy hideg napon az orromon kötött ki egy-egy ilyen csillogó lófasz, amit senkinek nem kívánok, mert tökre hülyén néz ki.
      Asszem el kell beszélgetnem az itthoniakkal.

 • September 22, 2017 at 19:24
  Permalink

  én szeretem a polárt. az legalább melegít. a héten már kacérkodtam vele a fűtetlen irodában, miközben jéggé fagytam

  • September 22, 2017 at 19:54
   Permalink

   Nincs fűtés, vagy még nincs fűtés, vagy spórolnak?

   • September 22, 2017 at 20:25
    Permalink

    még nincs. soha nem sikerül időben felkészülni a télre (rohadt fan coil)

 • September 22, 2017 at 19:55
  Permalink

  Miafaszomez?

  • September 22, 2017 at 20:07
   Permalink

   Nem tudom, de én is örülök, hogy megtaláltad.

 • September 22, 2017 at 19:56
  Permalink

  Na, drágáim, vau elment vitorlázni, bernard dolgozik, rám hagyták a kompot.
  Legyen új poszt a jóéjt előtt?
  Ezt azért kérdem, mert mindketten akik olvastok még elvagytok itt a kommentszekcióban.

  • September 22, 2017 at 20:02
   Permalink

   én valójában már alszom, de holnap reggel jelentkezem a palacsintákért a szokásos helyen és időben.

   • September 22, 2017 at 20:03
    Permalink

    Bernard beelőzött egy perccel, de hát ki vagyok én? 😀
    Van kint új poszt.

    • September 22, 2017 at 20:06
     Permalink

     mindig ez a rohanás

     • September 22, 2017 at 20:08
      Permalink

      Annyira értetek vagyunk.

 • September 22, 2017 at 19:59
  Permalink

  Istenem, sose tudtam, hogy van ilyen -izé-hard meg softshell. Pedig itt a zéghajlat miatt a telet ilyen (?) göncökben húzom ki, imádok szar időben, esőben gyalogolni. Minden tél előtt beszerzek egy pár darabot Jack Wolfskin-tól, de még sosem figyeltem a részletekre. Na majd most.

  • September 22, 2017 at 20:04
   Permalink

   Vau magashegyi túrákon szokott részt venni, ha tudod mit jelent az.

   • September 22, 2017 at 20:06
    Permalink

    Peru?

   • September 22, 2017 at 20:06
    Permalink

    Rózsadomb? Ja bocs, az inkább Blue

    • September 22, 2017 at 20:14
     Permalink

     😁😂

Comments are closed.

%d bloggers like this: