Spyderco Native I

Már kora ifjúságomban elkapott a késbuzulás, és mint minden tisztességes gyűjtő, én is több korszakot éltem át – volt, amikor a fogazott pengék tetszettek, mert azok harapnak, mint az állat, de nem jók mindenre, és nehéz őket újraélezni. Volt, amikor az egykezes késeket kedveltem, mert gyorsan elő lehet őket kapni, és nem kell szerencsétlenkedni velük, ha véletlenül szükség van rájuk, és persze rácsúsztam rendesen a tőrökre is, mert az élet nem is élet egy USMC vagy egy damaszk vadásztőr nélkül, annak ellenére, hogy nem vadászom és Vietnamban sem szolgáltam. Persze van helyük a hagyományos zsebkéseknek is, szalonnázáshoz például csak végszükség esetén vennék elő valami taktikai kést, hisz nem vagyok proli, bár ha már itt tartunk, kommandós se vagyok, úgyhogy ezt a taktikai vonalat most hagyjuk is (azért még elég menő késeket gyártanak ezen a vonalon is).

A legtöbb embernek tíz-húsz évig is elég lehet akár egyetlen kés is, és ha eltekintünk a bugyli- és a svájci-vonaltól, és a legkényelmesebb megoldást keressük, az úgynevezett EDC (Every Day Carry) kések világában érdemes körülnéznünk. Az, hogy mi számít ilyennek, persze országonként változó, a magyar jogszabályok nyolc centis szúróhosszig tekintik legálisnak a kést (ebben két irányba is mehet a dolog: egyrészt a rendőr mérlegelhet, tehát ha egy milliméterrel hosszabb a zsebkésed, mint indokolt, de jól láthatóan túrázni mész, eltekinthet a büntetéstől, viszont ha szívózni akar, akkor tényleg azt nézi, meddig állíthatnád bele a szomszéd Józsiba, és az élezés felett beleszámolhatja azt is, hogy hátha a markolatot is próbálod beleplántálni szerencsétlenbe). Elméletileg, persze; nem találkoztam még olyannal, akit ezzel húztak volna a deresre, de nem árt tudni róla, ahogy azt is érdemes megjegyeznünk, hogy dobókést, pillangókést és rugós kést (valamint boxert és viperát) sosem hordhatunk magunknál. A rugós késsel kapcsolatban voltak kétségeim, de a legtöbb helyen azt olvastam, hogy azt is tilos, maradjunk hát ennél.

De – az előbb felsorolt szerszámokkal ellentétben – az EDC késnek nem is az önvédelem az elsődleges feladata, inkább az, hogy mindig kéznél legyen, használható legyen, és ha netán nagyon kéne, hogy elvágj valamit, ne hagyjon szarban. Vannak a neten olyan sztorik, hogy egy amerikai tűzoltó egy Cold Steel Voyagerrel feszített fel egy ajtót, amikor tűz ütött ki egy moziban, vagy hogy egy amerikai katona milyen jó hasznát vette az egyébként zseniális Ontario RAT-1-nek – ezek kiváló kések, odakint több államban is teljesen alkalmasak EDC-nek, de itthon nem, úgyhogy lapozzunk.

Ez a felhasználási forma alapvetően nem a hosszas munkáról, faragásról, nyúzásról vagy miegyébről szól, ebben a Native nem is teljesít olyan jól, bár megállja a helyét. A megalkotásánál a legfőbb cél az ergonómia volt, és így ez lett a Spyderco egyik legkevésbé ortopéd kése – én bírom ezt a fajta designt, de a Scorpiusnál azért

felvontam a szemöldököm, pedig elvileg ott is az lett volna a cél, hogy a kezedbe simuljon. A Native egész emberien néz ki, elég kicsi hozzá, hogy ne kapjanak tőle frászt az emberek (és a rendőrök), tényleg kényelmes a fogása, a pengéje pedig S30V csúcscélból készül – vannak olyanok, akik anno csak ezért vették a kést, mert ilyen acéllal olcsóbban nemigen kapsz semmit. Vagy kaptál. Meg persze sok minden múlik a hőkezelésen meg az élezésen meg minden egyeben is.

Az olcsó viszont nem olcsó – Amerikában talán az, de kb. százötven dollár (újonnan) egy késért minimum elgondolkodtató. Ez persze később lejjebb ment, lehet, hogy sosem volt ennyi, régi modell, megkérik az árát, mindenesetre tényleg nem a háromezer forintos Opinel-kategória, amivel szintén együtt lehet élni. De nézzük, mit is kapunk ennyi – vagy kevesebb, de „újonnan” húszezernél biztos nem kevesebb, használtan talán tizenöt körüli – pénzért:

A penge akkoriban szuperacélnak számított, az újabb modellek VG-10-ből készülnek, de szerintem egy idő után az ember nem érzi a különbséget, ha pedig nem tud profi módon élezni, pláne nem (valójában egy teljesen hétköznapi acél is elég a legtöbb feladatra, amire használjuk a kést). A markolat üvegszálas műanyag, tapasztalataim szerint nagyjából elpusztíthatatlan, tíz évig hordtam egy ugyanilyen markolatos, de eltérő acéllal készült Spydercot, még mindig hibátlan, ha nem nézzük a karcokat. A penge lándzsaforma kialakítása és az a choil, amit az alján kialakítottak, szinte azonnal a kézbe simul – kétféle fogást lehet kényelmesen alkalmazni a késen, nagyon kényelmes használni. A klipszről le fog kopni a fekete festék, én bírom, ha viharvert, de ha valaki nagyon akarja, le is szedheti róla a fekete festéket, úgy is jól néz ki. Nekem elgörbült, amikor beakadt valamibe, de visszahajlítottam fogóval, nem nagy ügy. Egyébként a Spyderco legtöbb – talán minden? – modelljéhez hasonlóan ez is szerelhető jobb- és balkezes viselésre is, viszont itt csak tip up-carry lehetséges, ami nem baj, mert én ezt jobban is kedvelem, de van, akinek mások a rigolyái.

A kés baromi könnyű, tartós, mindenféle hétköznapi célra alkalmas, és ha nem őrültködsz vele, egy életen át el tud kísérni. Amerikában gyártották, sőt, még azt is fontosnak tartották megjegyezni a beütőn, hogy made in Golden, Colorado, USA, Earth, és teljesen igazuk volt, mert nemhogy a kiskapun nem mész ki bicska nélkül, de az aztán biztos, hogy az is hülye, aki a világűrbe kés nélkül megy – plusz egy pont a Spyderconak. A penge pont nyolc centi alatt van, relatíve könnyen élezhető, a hamis fokél miatt szúrni jól lehet vele, bár minek, viszont ha hülye vagy, és csavarhúzónak használod, esélyes, hogy eltöröd. A pengeháton a fogazás kiváló támaszt ad a hüvelyknek, akár faragni is lehet vele – de ahhoz persze jobb egy faragókés, meg nem árt érteni hozzá, persze (valamivel kényelmesebb mondjuk a RAT-1 púpja, de ott meg a markolat töri jobban a kezed, ha hosszabb ideig dolgozol vele, plusz nem is legális hordani).

Ha EDC-t keresel, ezzel nem nagyon nyúlhatsz mellé. Kicsi, de nem túl kicsi, könnyű, legális és szép – én eleve bírom a pókos késeket, de itt még az FRN markolatra rádizájnolt pókháló is jobban néz ki, mint az ortopédebb darabokon.

Szép, otthonra is kéne. Van is.

27 thoughts on “Spyderco Native I

  • September 1, 2017 at 07:49
   Permalink

   Az igen. 😀

  • September 1, 2017 at 07:54
   Permalink

   tíz centi. lányoknak szerintem még elnézik 🙂

   • September 1, 2017 at 07:55
    Permalink

    A pink Rat-2 dolgot nem merem.
    Rohadt jól néz ki.

     • September 1, 2017 at 08:02
      Permalink

      Arról posztolunk, hogy merre hogyan alakul a kések nyitása-zárása? Egész érdekes. Az USA-UK-EU szabályozás?
      Ebben volna 3 olvasónyi érdekesség.

     • September 1, 2017 at 08:03
      Permalink

      a németek a leghülyébbek. meg persze az angolok.

      de, összetúrhatok róla majd egy posztot. fun fact: évekig tartottam a liner locktól, pedig nincs miért. Általában.

     • September 1, 2017 at 08:05
      Permalink

      Menjen simán. 😀

     • September 1, 2017 at 08:04
      Permalink

      Ez kéne otthonra! 🙂

  • September 1, 2017 at 08:39
   Permalink

   A lányok nem nagyon csípik, ha tíz centi alatti.

   • September 1, 2017 at 08:42
    Permalink

    A rendőrök meg ha feletti.

   • September 1, 2017 at 08:58
    Permalink

    Tapasztalat? 😀

 • September 1, 2017 at 07:49
  Permalink

  Kéne egy RSS feed, megint nem vettem észre, hogy van új poszt.

  • September 1, 2017 at 07:50
   Permalink

   Van új poszt és észrevetted és fel is lehet iratkozni.
   Ja és írhatnál is valamit.

   • September 1, 2017 at 07:51
    Permalink

    Nem iratkozok fel, mert akkor megtudjátok az email címemet! Javárjá’

    • September 1, 2017 at 07:54
     Permalink

     itt hülyéskedek a csillagászati posztokkal, pedig

 • September 1, 2017 at 08:19
  Permalink

  Megint kések.
  De nem sokat 😊

   • September 1, 2017 at 09:10
    Permalink

    Ez a púderpink nem igazán az én színem, de értékelem az igyekezetet. Egyébként sem tudok elképzelni szitut amihez bicskára lenne szükségem, esteleg túrázás, gobmászás? Akkor inkább elviszem magammal Bernardot nála meg úgyis van 😛

    • September 1, 2017 at 09:15
     Permalink

     Tök praktikus egyébként egy Bernardot magadnál tartani az erdőben. Önvédelemre is rettentően jó, mert csak combon szúrod az egyik bicskájával és utána elsétálsz, ha jön a medve, meg gombát is tud szerezni.

     • September 1, 2017 at 09:19
      Permalink

      Igazán összedobhatnátok már egy posztot erről is, milyen Bernardot érdemes magunknál tartani, hol lehet akciósan beszerezni, mire figyeljünk hogy sokáig használható maradjon…

 • September 1, 2017 at 09:07
  Permalink

  “Bugylibicska, fanyelű, ha elvész is , megkerül!”

 • September 1, 2017 at 09:42
  Permalink

  Nem vagytok fáradtak még az utazós posztoktól? Mert akkor délutánra dobok egyet.

  • September 1, 2017 at 09:50
   Permalink

   Nem, sőt agyaltam is hogy megkörnyékezem a srácot aki régebben Narddog néven írogatott hogy hozzon kontentet, bevonatozta egész európát.
   De nem láttam sehol mostanában 😐

  • September 1, 2017 at 09:54
   Permalink

   TATABÁNYA?!

  • September 1, 2017 at 12:42
   Permalink

   az talán nem annyira csak fiús téma 🙂

Comments are closed.

%d bloggers like this: