Surströmming

Lassan vacsoraidő van, gondoltam jöhet egy kajás írás. Sokkal izgalmasabb, mint a Ribeye, vagy a vajon megforgatott Monstrilla. Azoktól ugyanis ritkán hányja magát az ember tarkón, vagy ha mégis, akkor az egyértelmű jelzés arra, hogy a továbbiakban kerüljük azt a vendéglátóipari egységet ahol megpróbáltak vele megmérgezni. Következzék a Surströmming, egyenesen Svédország északi részéről.

A földrajzi származás igencsak fontos ahhoz, hogy ezt az ételt (őőő, na mindegy) megértsük. Svédország északi vidékein télen egyrészt mocskosul hideg van, másrészt iszonyat sötét. Mint egy sötét éjszaka, kábé. De csak azért, mert tényleg éjszaka van legtöbbször. Mit lehet ilyenkor csinálni? A vizek mederig fagytak, szóval a peca kilőve. Az erdőkben és a hegyekben embertelenül hideg van, ráadásul idegesítő a sok farkasvonyítás, több szempontból is. Ott van még a dugás, de a csonttá fagyott tájnál csak az északi nők hidegebbek, szóval nincs mese, marad a piálás.

A megoldás

Mindenki tudja, hogy részegen rohadtul rossz ötletei vannak az embernek, de persze akkor és ott minden jó ötletnek tűnik. Mint például felmászni fogadásból egy villanyoszlopra, vagy zárás előtt csapkodni a pultot a KFC-ben. Na a Surströmming is így születhetett jó eséllyel, más magyarázat nem lehet erre.

Tavasszal amikor még nincs mindenki beállva, mint a ZIL főtengely, a svéd férfiak kimennek a tengerre, és fognak jó sok heringet. Ilyenkor a halak még nem zsírosak, szóval az igényesség ezen a ponton még fellelhető. De aztán hazaérve bedobják a zsákmányt egy hordóba, jól lesózzák, és otthagyják a cuccot fél évig, hát… erjedni. A rothasztás azért nem igaz, mert a só nem engedi a húst ténylegesen megrohadni, de a savképződés, és a megmaradó baktériumok egészen érdekes állagúra változtatják az amúgy isteni finom halat. Hogy miért jó ez, azt nem tudom, mert tényleg gusztustalanul néz ki, ráadásul a szaga. Na az mindent visz. És visszakanyarodva a részeg-hülye ötletekhez, teljesen biztos vagyok benne, hogy először valaki fogadásból kóstolta meg ezt a szart, mert önszántából épeszű ember a közelébe sem megy, az tuti. Napjainkban csinos konzervekben lehet kapni, sokat elárul, hogy a ténylegesen beérett konzerv púpos-horpadt, az erjesztési folyamat nem viccel.

Ez már érett

Érdemes felmenni a videómegosztókra, és rákereseni a cuccra. Mindig van valami vállalkozó kedvű egyén aki megpróbálja, hogy sikerül-e csak kóstolás után elhányni a falig. Rendszerint ugyanis már a  konzerv szisszentésekor jön a róka. Kedvencem amikor még a kameraman is nagyot ásít, miközben filmezi a folyamatot. Az értelmes ember -már ha ebben az esetben lehet ilyenről beszélni- úgy fogyasztja, hogy kimegy a francba valami távoli piknikező helyre, minél nagyobb szélben. Az ugyanis segít nagyjából elviselhető szinten tartani a bűzt. Ez persze nem igaz, de a szándék a fontos.

Guszta, mi?

Németországban történt egy eset ahol a tulajdonos beperelte az albérlőjét, mert kibontott a házban egy ilyen fémbe burkolt iszonyatot. A szomszédok öklendezve hívták a tulajt, és küldték el az anyjába a hülye bérlőjével együtt. A bíróságon szemléltetésképpen kinyitottak egy dobozzal, hogy a bírónak legyen fogalma az ügy súlyosságáról. A termet kiürítették, az ítélet pedig gyorsan megszületett a felperes javára.

Oké, elég volt, scheisse!!! És most takarodjanak a faszba azzal a blöööeeeee

Van még más vicces dolog is. Repülőgépre szigorúan tilos felvinni a Surströmming konzerveket, a bennük lévő nyomás miatt. Egyrészt nem jó, ha bármi is elpukkan egy gép fedélzetén, másrészt viszonylag nehéz úgy a repülésre koncentrálni, hogy közben a szélvédőre okádik a pilóta. Meg gondolom így akarják megakadályozni, hogy a világ többi tájára eljusson ez a kvázi biológiai fegyver. Annak nem néztem utána, hogy valamelyik genfi egyezmény tiltja-e egy ilyen konzerv kibontását, de ha nem, akkor valószínűleg kellene.

Jó étvágyat!

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    :DDD
    wolf bazmeg, rohaggyámeg :DDD
    Jóokés, van halkonzervem. (is)

    • SpaceWolf

      Tudtam, hogy tetszeni fog. 😀

  • Ziles Gizi

    Vajon mennyi fogy belőle egy évben?

    Úgy még az első képen tetszett is. De sajni elolvastam a cikket, mert ugye, na mindegy ez nem fog előfordulni többé. A fiúkkal együtt hányok.

    • SpaceWolf

      Aztat én nem tudom, hogy mennyi fogy belőle, de az biztos, hogy ha a svédek tényleg hatékonyan akarnák kezelni a migráns problémáikat, akkor a belépőknek kiosztanának pár raklappal ebből a cuccból. Nem lenne túl nagy tolongás utána.

      • Ziles Gizi

        Kvarglival nagyon adná az ételsort.

  • vau

    Visszafelé nem néztem meg a malmot, mert szakad az a geci eső. Gondolhatjátok, hogy milyen kurva sok halat fogtam.

    • SpaceWolf

      Akkor nincs mese, rendelj ilyen konzervet, nem maradhatsz hal nélkül, hisz’ egészséges kaja. Ha gondolod rendelheted kínai útvonalon is, hogy meglegyen a gecidrága fíling. 😛

      • vau

        Megálltam a Kistücsökben és majdnem ettem halat.

        Tudod, mint amikor a rabbi bemegy a boltba, hogy kérek három kilót abból a halból!
        – De rabbi, az tarja!
        – Nem érdekel, hogy mi a neve annak a halnak.

      • vau

        Behánynék tőle.

  • Szar viccek

    cba-ban van?

    • SpaceWolf

      Persze, csak pacalpörkölt néven keresd.

    • Ziles Gizi

      Nagy mennyiségben tartottuk. Imádták.

  • vau

    Eszméletlen jól működik az aliexpresszes legyezőorsó és a zsinór is. Esztergált alu, teszi a dolgát.

    • SpaceWolf

      Jó sok halat fogtál vele, ugyi? 🙂

      • vau

        Bekaphatod 😀

        • SpaceWolf

          Jó, hát a felszerelés nem minden. Kell a végére egy hozzáértő pecás is. 😀
          Amúgy meg nem legyezned kellett volna, hanem gereblyézni, aztán cső. 🙂

          • vau

            father stacket egyszer felhívtam, hogy bazmeg nem hiszed el, kurva jó a csali, geci jó a víz, fasza az idő, jó a cájg, de lófasz nincs nem hal.

            fatherstack: vau, akkor egyszerű! szar a horgász, haver!

      • 

        Már erjednek a hordóban.

  • dzsungelmacs

    jól van, mindjárt hányok.

    • SpaceWolf

      Azért ennyire szarul nem írok, már megbocsáss.

      • dzsungelmacs

        pont elég képletes volt. 🙂 ma rothadt gombát cipeltem és szórtam szét mindenfelé, hogy legközelebb ne keljen annyira bemászni utána a susnyásba, annak is dögszaga volt. ezt az élményt most felszoroztam százzal.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Számtalan furcsa dolgot csináltam életemben, cipeltem egy barátom kedvéért fél kilométeren át egy Trabant ajtót, de rohadt gombát még nem.
          Mi vitt erre rá, nővérkém?

          • dzsungelmacs

            pöfeteg volt, azért meg akár ölni is tudnék. sajnos jót nem találtunk, csak túlérett barnát, emberfejnyit. olyan helyekre dobáltam el a darabjait, amiknek a megközelítéséhez nincs szükség machetére. utána kb. domestossal zuhanyoztam.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            – emberfej
            – machéte
            – domestos
            – zuhanyzó lány
            Hmmm… ebből kijönne egy sorozat az HBO-n. Persze nem szeretnék tippeket adni.

          • SpaceWolf

            Dexter bekaphatja.

          • dzsungelmacs

            sétáltam a nénivel, aki elvitt megmutatni a tuti lelőhelyeket, kiszúrtuk azt a dögöt, nézi és mondja, ez vagy gomba vagy itt valakit megöltek és gondolkodás nélkül indul el megnézni. jó volt. 😀 holnap másik helyszínre megyünk hullát keresni.

  • egyedi

    de most ezt azért eszik, hogy hányjanak? vagy egyébként finom? vagymi?

    • SpaceWolf

      Szerintem nem olvastad el elég alaposan a posztot.

      • egyedi

        basszus,akkor újra

        • SpaceWolf

          Segítek: unalom + pia = surströmming

          • egyedi

            odáig eljutottam, csak képtelen vagyok felfogni, hogy azért tényleg pénzt ad valaki, hogy megegyen valamit, és attól hányjon

          • dzsungelmacs

            ugyan már. gondolj az átlagos menzakajára. 🙂

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Szeretem a menzakaját
            🙁
            Amikor a Goldmann György téren járok, megállok enni, megannyi csodás emlék.
            8 forint 80 fillér volt a sárgaborsó főzelék, amikor 500 Ft volt az ösztöndíjam.
            Kettőt is vettem egyszerre, mert a tojás feltét 11 Ft volt.

          • dzsungelmacs

            juj. sárgaborsót nem. megcsinálom, de nem eszem belőle egy falatot sem, valakit magam mellé állítok kóstolónak. pedig még a finomfőzeléket is szeretem.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Így az elmúlt napokban tök sokat főzőcskéztünk a lánygyerekkel, lökdöstük egymást arrébb, hogy mennyémá, én kavarom a kaját.
            Valahogy úgy van ez az egész ízlés dolog, hogy nemtom. A finomfőzeléket, a tökfőzeléket nem szereti egyikőnk se, pedig nem neveltem se rá, se ellene.
            A kapor gyűlölete lehet örökletes?
            Na majd kifaggatom, mert nagyon okos.

          • Bernard Black

            a tökfőzelék hidegen és sok ecettel jó. bár a kapor akkor is kapor marad, de én pl melegen nem eszem meg. meg akkor se, ha összefirkálják pörköltszafttal

          • dzsungelmacs

            szerintem melegen is jó, bundáskenyérrel, de hidegen jobb, az biztos.

          • egyedi

            melegen, fasírttal

          • dzsungelmacs

            előferdülhet. nem baj, a ti kaporrészeteket majd megeszem én. nálunk családilag nincs ilyen nem szeretem, kivéve a cukros túrós csusza.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            ööööüüüűűűű
            Kristálycukorral és szalonnapörccel eszi a csuszát.
            És ebben nincs semmi különös.

          • dzsungelmacs

            de igen, ezért minimum a hágai bíróság előtt kell állni! meg az én lekváros, csemegeuborkás szendvicsem miatt is, de mindenki bűnös valamiben.

          • 

            valami más lehet az emésztőrendszer működésében, ha nő az ember
            minden nőismerősömtől hallottam már valami olyan fogásról, amitől már hallva is hasmenésem lett

          • Bernard Black

            szerintem rajtam kívül még senki nem kóstolt paradicsomos káposztát baracklekvárral.
            igaz, nem direkt volt

          • 

            az még hagyján, de mondjuk savanyú káposzta tejföllel csokoládé mellé? hogy bírja ki háromnapos hascsikarás nélkül?

          • dzsungelmacs

            hogyhogy hogy? a csoki pont megfogja a hasad, ellensúlyozza a káposztát. a tejföl meg mindenhez IS jó.

          • 

            nem véletlenül nem lett belőlem mesterszakács.

          • Bernard Black

            ez nem is tűnik fosatósnak, csak simán szarnak

          • SpaceWolf

            Fősuli. Spagetti tészta lekvárral, és kolbásszal. Pénteki nap, pont annyi pénze volt mindenkinek az albiban, hogy haza tudjon utazni hétvégére.

          • dzsungelmacs

            igazából a ti gyomrotok gyengébb. amivel mi vígan elvagyunk, attól ti egy komplett hétvégére beköltöztök a wc-be.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            :DDD
            Jöhetnél hozzánk lakni.
            Azok a reggelik, amiket csinál a lánygyerek, plusz a hűtő?
            Hát hogy a faszba néz már ez ki?
            https://uploads.disquscdn.com/images/fa5eccd426ec5b70190e324d6667516e33ecd2ff82897b1ae5d72c66d83234c3.png

          • Bernard Black

            van egy olyan ravasz tervem, hogy a télen két hétig pestot fogok zabálni, mert van otthon vagy négy üveggel

          • dzsungelmacs

            kéne!

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            No-no-no,
            A lányom nem eladó!

          • Bernard Black

            a bizarr szósz-miegyéb párosításokról jut eszembe a chilis srác “meg nem értett befőttje”, van még egy kevés a hűtőben asszem. Mangóbefőtt habanero paprikával, egyszer szórakozottan benyomtam belőle egy egész paprikát

            sírtam egy kicsit

          • dzsungelmacs

            ez szerintem állati jól hangzik.

          • SpaceWolf

            Hol lehet ilyet venni?

          • Bernard Black

            http://www.chilihungaria.hu/termekeink/

            jó cucc egyébként, ők csinálták a világbajnok Attila szelleme chiliszószt. na az valami egészen elbaszottul csípős

          • SpaceWolf

            Thx. 🙂

          • Ziles Gizi

            Én meg ajánlok egy másikat, olvastam vele egy riportot talán valamelyik éttermi lapban és nagyon szimpatikus srác volt. Azt hiszem valahol Nagymaros körül van a birtoka.

            https://www.gabkochili.hu/rolunk

          • dzsungelmacs

            jóvanna, de pár reggelire bérbe adhatnád, te irigy!

          • Magister Ludi

            paprikáscsirke barackbefőttel, ennyit tudok bevallani

          • dzsungelmacs

            a csirke és a barack szeretik egymást. 🙂 a paprika csak a ráadás.

          • Bernard Black

            egyesek azon is felháborodnak, hogy a sütőtököt úgy megborsozom, hogy nem is látszik ki alóla. de szerintem az az ocsmány, amikor valaki cukorral szórja meg és tejet iszik hozzá (eleve bármihez tejet inni rettenetes)

          • dzsungelmacs

            sütőtök sok borssal és almával mézes kérges tarjával, ez is lesz jövőhéten.

          • Magister Ludi

            sütőtököt csak krémlevesnek, pörccel!
            én megittam a tejet kakaóscsigához, péksütikhez, de amióta azokról leszoktam, a tejről is 🙁

          • egyedi

            szerintem sütőtököt enni a rettenetes. kb, mint a sárgadinnye

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Ezt én is eszem.

          • dzsungelmacs

            tudod mi lehet nagyon finom? a barackot vodkában teszed el és azt öntöd a tepsiben a csirke mellé, természetesen némi hagymával és fokhagymával felspécizve.

          • egyedi

            na engem a répa, meg finomfőzelékkel lehet kikergetni a világból. az óvónénik nem hitték el. ezer éve volt, de emlékszem,hogy kihánytam, mert meg kellett enni

          • dzsungelmacs

            a zöldborsót is nyersen szeretem, illetve saliban. főzeléknek valószínűleg a túl főtt menzás élmények miatt nem. répa viszont jöhet bárhogy. répatorta! azt is csinálok majd halloweenra(re?)

          • egyedi

            a répatorta finom 🙂 azt énis sütöttem már. borsót bármilyen formában…

          • Ziles Gizi

            Fasírttal világbajnok kaja.

          • dzsungelmacs

            én elhiszek mindenkinek mindent. tényleg meg is főzöm, de csak a feltétet eszem meg.

          • Ziles Gizi

            A rizseshúsról órákig tudok beszélni. Egy menza felkészíti az embert a nagybetűs életre. Ettől egy kicsit lehet keményebb a sereg konyhája.

          • egyedi

            voltam menzás, az azért ennyire nem volt gáz :))
            de a hal az már eleve büdös tud lenni, ha még rohad is, azt nem akarom elképzelni….

          • dzsungelmacs

            hát nálunk borzalom volt. ha hal volt a kaja, akkor utána alsó hangon két napig még a fojtós lekváros buktának is hal íze volt.

          • egyedi

            mikre emlékszel… 🙂 én már nem tudom milyen volt, de gondolom, ha rossz lett volna, az megmarad

  • taro

    maradjunk a ruszlinál, esetleg a füstölt heringnél.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem nézem végig, de vannak itthon az alábbiak:
      – tőkehalmáj
      – szardella
      – füstölt hering (lengyel)
      – fagyasztott garnéla
      Meg még tudja fene, nem nyitogatom a szekrényajtókat.

      • Bernard Black

        nekem van még sült heringem konzervben – még nem kóstoltam – meg lengyel ecetes heringkonzerv, ami nem ruszli, de valami hasonló ötlet lehet mögötte.
        ha nyerek a lottón, veszek egy riga aranya üveges halat, bár állítólag szar, de mindent meg kell próbálni.

  • taro

    vajh milyen lenne ha duriánt tálalnának desszertnek hozzá?!

    • SpaceWolf

      Ma már volt szó párszor az apokalipszisről.

    • Bernard Black

      sárgadinnyét. az is büdös, mint a szar

      • 

        Melóhelyen az ebédlőben szerencsére be szokott ülni egy kolléganő, aki annyi illatszert használ, hogy tökmindegy mi a leves, nekem csak olyan, mintha kellemesen meleg Sanell parfümöt kanalaznék.

      • taro

        a sárgadinnye jószagú és kész.

      • egyedi

        végre valaki…

  • Kolyok12

    tartom, emelem: lutefisk

    • SpaceWolf

      The Wisconsin Employees’ Right to Know Law specifically exempts lutefisk in defining “toxic substances”.
      o.O

    • 

      Ki találhatott ki olyat? “Öntsünk a halra egy kis lúgot, aztán kóstoljuk meg, hogy vajon keresztülmarja-e magát rajtunk.”

      • Kolyok12

        szerintem ez úgy történt, hogy valaki részegen belehugyozott a halasbödönbe.

    • Ziles Gizi

      Tafelspiccen szép kép van, nekem ez jöhetne, megkóstolnám, csipesszel az orromon.

      • Kolyok12

        jah, hát lehet, hogy nagyobb a felhajtás a dolog körül. igazság szerint a környékünkön megy az ecetes hal, ami kívülállók szerint kibaszott undorító, de azért bőven az ehető kategóriában van – mondjuk én sem szeretem.

  • 

    Mellé szolgálhatnának fel egy kis casu marzut meg egy-két pidánt és teljes lenne a gasztrokulturális élmény.

  • Bernard Black

    az izlandiaknak is van valami ilyen förmedvényük, úgyhogy még azt sem lehet mondani, hogy egyetlen nép találta csak ki trollkodásból.

    egyébként meg húgycsőbalerina

    • SpaceWolf

      Beteg kutyák ezek mind.

  • dzsungelmacs

    ha már büdös kaják. egyszerűen vannak olyan ételek amiknek igenis izzadság vagy fing szaguk van. több dolog miatt nem kedvencem a karácsonyt, az egyik az a töltött káposzta. szerintem igenis büdi.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Találkoztam egyszer egy zöldségleves szagú lánnyal.
      Amúgy szép volt, de otthonra nem kéne.

      • Ziles Gizi

        Nem megfelelő tisztálkodás velejárója az állott húsleves szag.

      • dzsungelmacs

        és amúgy sem tartana sokáig.

      • 

        Ételszagú emberekkel mindig vigyázni kell, kicsit megfeledkezel magadról és már félig el is fogyasztottad…

      • Magister Ludi

        egyszer majdnem vettem egy paradicsomszár illatú parfümöt. Érdekes szaga volt: mikor szeded le nyáron és a kezeden megmarad az a zöld illat. Nem jó, nem is rossz, az asszociációk miatt olyan nyár illatú.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          A paradicsomszárat ki szokták dobálni, én meg veszem. Két szem paradicsom, három szár.
          Az ötödik íz (nem illat), az egyik legjobb ételízesítő.

        • Ziles Gizi

          Tudom miről beszélsz. Most szinte érzem az orromban ezt az illatot 🙂

      • Bernard Black

        milyen zöldségleves? minestrone, vagy valami szerény tavaszi zöldborsó, netán sajnos karfiol?

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Mindig a részeltek?
          Maradjon az ő titka.

          • Bernard Black

            tudtam, hogy aszalt szilvás-fahéjas marokkói csirkehúsleves-illata volt egy pohár chardonnay-val

          • Magister Ludi

            aszalt szilva krémsajttal, baconbe tekerve, kisütve vagy
            aszalt szilva marcipánnal töltve palacsintatésztába forgatva, kisütve, fahéjas porcukorral megszórva.
            na, majd karácsonykor, az aszalt szilva az olyan karácsonyi cucc

    • Ziles Gizi

      Ez teljesen így van, hónapokig szenvedtem a hasáb és a szálas káposzta illatától a zöldségesbe.

      Én szeretem a kelbimbót, brokkolit, karfiolt. Hát bizony nagyon puki illatuk van amíg főzöm.

      • dzsungelmacs

        ezeket én is szeretem. viszont mivel csak párolom és nem főzöm őket, a kellemtelen következmények később elmaradnak. de tény, hogy előkészítés közben van egy szaguk.

    • Magister Ludi

      karfiolt főzöl, az is az

      • dzsungelmacs

        az még savanyítva is az, pedig milyen finom!

        • Ziles Gizi

          Én nem tudom mi ütött belém az idén, lehet kiestem a díva szerepből, de olyan isteni savanyúságokat csináltam. Nagy kerámia hordóba, finom karfiolt, zöld dinnyét, mindenféle földi jót, a karfiol nagyon adja. Az a legfinomabb savanyítva.

          • Bernard Black

            viszont az is a vegyesből a legjobb, amiben csak karfiol van, az nem az igazi.

            mostanában találtam valami olyan vödrös savanyított paprikát, ami nem iszonyú erős, de nem is csemege, az a másik favorit.

          • Ziles Gizi

            Ja, ja. Vegyesen van, hagyma, ubi, zöldparadicsom, paprikák, minden. Nem bántam meg, féltem tőle, de kurva finom lett.

          • dzsungelmacs

            zöld dinnye! nagyon imádós.

    • Bernard Black

      a káposzta és a karfiol büdös, nincs mese.

      a római köménynek meg izzadságszaga van.

      a bélszínrolónak van még elképesztő szaga, azt nem is igazán tudom mihez hasonlítani

      • Ziles Gizi

        De szerettem azt kislányként, tökfőzelékkel.

      • dzsungelmacs

        laskagomba krémlevesnek, oregánóval. olyan, mint egy gimnáziumi fiúöltöző.

      • Pszipszina

        Római kömény mentával a második legjellegzetesebb mediterrán ízkombó. Évekbe került, amig rákattantam, de most mát marékszámra használom.

    • taro

      ki kell mosni ☺ karácsony környékén még istenes, de áprilisban már tényleg kissé túlérett tud lenni

      • dzsungelmacs

        nem savanyítva, sok rizzsel, amúgy tavasziasan szeretem.

        • taro

          elméletileg van kovászolt káposzta is, úgy készül, mint a kovászos uborka és nyári töltött káposztának szokták megcsinálni

          • Bernard Black

            a savanyú káposztát, ha jó, marékszámra tudom zabálni, lehet, hogy a nyáron kipróbálom ezt is. cukkinit is lehet kovászolni, de az nem túl izgalmas

          • taro

            a cukkini önmagában sem túl izgalmas…

    • 

      a paradicsomlevest azért nem szeretem oregánóval, mert akkor számomra olyan lesz az íze, mint az égő gumiabroncs szaga

      • dzsungelmacs

        az oregánóval nagyon csínján kell bánni. baromi durván képes elnyomni minden ízt.

        • Bernard Black

          amíg nem nyomja el a kakukkfüvet, nincs baj

        • 

          egyszer majd rászokom, hogy a fűszereket nem marékban számolom

          • dzsungelmacs

            ennyikeh. 😀

          • 

            már annyira hozzászoktam, tudod, gulyáslevesbe két marék kömény kell, zöldséglevesbe egy marék tárkony, stb.

          • dzsungelmacs

            értem én, de nagyon nem. 🙂 szárítva még csak-csak, de friss zöldfűszerrel óvatosan.

          • Bernard Black

            én a kakukkfűnél nem ismerek mértéket, kétféle van, mindkettőt a hegyen gyűjtöttem és elültettem otthon, az egyiken kemény, apró és rengeteg levél van, a másikon nagyobbak és világosabbak, úgyhogy meg tudom oldani, hogy egyenesen KÉT fűszernek is elsüthessem ugyanazt.

            A másik ilyen a bazsalikom, nem is értem, hogy lehet ilyen állati jó illata bárminek is

          • 

            friss bazsalikom mindig kell, hogy legyen.

          • Bernard Black

            mindig megpunnyad

          • 

            nekem is, de versenyként fogom fel, hogy megeszem-e mielőtt teljesen elmurnyál

          • dzsungelmacs

            ne a konyhaablakba tedd.

          • Bernard Black

            eddig mindenhol kihalt. egy évben jött ki a kertben, a lakásban szerintem esélytelen, hogy megmaradjon. sebaj, felzabálom

          • dzsungelmacs

            de hát az sem baj. múltkor amikor otthon voltam, anyámmal elmásztam vásárolni, kitaláltuk, hogy nála fogok vacsizni és én főzök. mondtam, hogy okés, de ahhoz kell bazsi. ő indult volna a szárított cuccokhoz én lekaptam egy cseréppel a polcról és hát megbeszéltük, hogy ez így akkor is sokkal jobb, ha nincs ideje foglalkozni vele.az sem baj, ha elszárad.

          • dzsungelmacs

            jövőre kell nekem lilabazsi is. az egy dolog, hogy szép, de jól bírja a hideget és nem vadul el.

          • Ziles Gizi

            Nekem a bazsalikom soha nem maradt meg. Igaz agyagcserépben ültettem, de mindig elpusztult, vettem már görögöt, apró levelűt. Az is elment.

          • dzsungelmacs

            hm. nem értem. mondanám, hogy próbáld ki te is a lilát, az több mindent bír, de erről majd csak jövőre tudok nyilatkozni.

          • Ziles Gizi

            A kakukkfűnél én azt tapasztaltam, hogy hamar elillan, de lehet én nem alkalmazom megfelelően. Mármint az íze.

          • Bernard Black

            frissen is szórom zöldségekre, mint a bolond. a grillezett gomba frissen összevágott kakukkfű-oregano-petrezselyem kombinációval megszórva azért nem rossz.

          • Ziles Gizi

            No a petrezselyem az, ami nélkül én nem tudnék élni.

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Ahham. Akkor mutatom. Ez nálunk a fűszersor, aztán találd ki. Jobb 1 a kakukkfű, de a többi?
          Lányom előszeretettel felcserélgeti a sorrendet, most akkor oregano, bazsalikom vagy majoranna? De mondjuk eleve kicsit gonoszka.
          Kérdem: milyen autót szeretnél?
          Válasz: Fekete legyen, mint a lelkem.
          (Lányos apák élete)
          https://uploads.disquscdn.com/images/1397eb34a41a70c80909dd0f54e9cf8528e40697da99bd460b84f779222a17c8.png

          • dzsungelmacs

            szagról kell tudni, te! és igen, az autó legyen fekete, de legalábbis nem fehér.

          • vau

            Vegyél neki egy hosszított patrolt. Lefestjük együtt mart feketére, ballonos terepgumi, dögrács és vörös graffitis “My values right, yours suck” felirat. Na az adná.

      • The Winter Soldier ⭐

        Es tényleg, baszki.

        Eddig törtem a fejemet, mire emlékeztet az a szar!!!

  • Bernard Black

    azért az milyen már, hogy ez után a poszt után fogtam magam és megéheztem

  • Lajos Béla a hentes kutyája

    Már a ruszlitól is hányingerem van, ezt elképzelni sem tudom.

  • Pingback: Miért pont tök? - HOLDKOMP()

  • The Winter Soldier ⭐

    Szerintem a håkarl erősen versenyben van még. Én meg most éppen eszem. Soha többé nem olvasok kajaposztot evés közben, hacsak nem póni. Viszont hülyére röhögtem magam.

%d bloggers like this: