Szarvasgomba a kertben

Emberek! Találtunk egy szarvasgombát a kertben! Nem is egyet, hármat!!! A mi kertünkben! Hát hogyan lehetséges ez? Ki ragasztotta ide a gyep szélére ezeket a fekete gombócokat így télvíz idején??

A gombák Mozartját?

Őrült rejtély. Annak viszont utánanéztem, hogy a szarvasgombák szimbioták, azaz egy gazdanövénnyel kötnek kölcsönösen előnyös megállapodást. A gazdanövény sok esetben tölgy (csertölgy, molyhos vagy kocsányos), ezeket használják triflaültetvényekhez is, de nálunk ilyen nincs. Esetleg hárs. Olyanunk van, de túl messze a találati helytől, márpedig a triflák a gyökérzóna szélén csücsülnek. Van viszont törökmogyorónk – ezt korábban a házi nutellakészítés kapcsán már megénekeltem – ami szintén jó alany.

Saját termés. Hát nem gyönyörű?

A szarvasgomba a humuszos, enyhén meszes talajokat kedveli, és a hazai klímáért is lelkesedik. Számos fajtája létezik, a miénk tippre téli szarvasgomba lehet – nemcsak azért, mert Karácsony első napján találtuk, más fajták is teremnek a téli hónapokban – hanem mert ilyenkor ez az egyik legelterjedtebb. Illata fokhagymásan fűszeres, az olajok, zsírok hozzák ki igazán, de magas hő hatására az illatanyagok elbomlanak, gombánk elveszti varázsát.

Az egyik triflagombócunk már rothadásnak indult, azt leszüreteltük és szétszórtuk a területen, hátha megalapozunk vele egy ültetvényt, a másik kettőn még tanakodunk. Talán szarvasgombás fűszervajként végzik vagy legyen inkább Les petites caisses de foies gras aux truffes??

Remete Szent Antal egy disznóval. Csak nem gombászni indul?

A szarvasgomba gyűjtés szigorúan szabályozott, saját tulajdonú erdőben is csak korlátozott mennyiségben szedhető, ha pedig máséban gombásztok, írásbeli engedélyre, továbbá egy speciális vizsgára, illetve gyűjtőnapló vezetésére lesz szükségetek.

Triflászok, kalandra fel! Kísérjen titeket Remete Szent Antal, aki többek közt a cukrászok, sírásók és szarvasgombászok védőszentje!

HOLDKOMP