Szenzációs szenzorral jelentkezett a Sharp új mobilja

Ha egy tetszőleges felhasználót megkérdeznénk, hogy kik a vezető mobilgyártók, a többség a Samsung, Apple és Huawei mellett megemlítené a Xiaomit, eseleg felkerülne a térképre az olcsósított másodmárka Redmi, talán a japán SONY, de feltehetően az igazi ínyencek – akik nem idegenkednek a OnePlus szintű egzótáktól – sem hallottak még a Sharp mobiltelefóniában kifejtett hatásáról.

A Sharp pedig sok tekintetben nem kezdő a fogyasztói elektronikában, Japánon kívül mégsem ismertek a csúcskategóriás termékei, úgyhogy itt az idő, hogy ejtsünk róluk pár szót, mégpedig rögtön egy vadonatúj üdvöske formabontó megoldásaival.

A marketing, különösen a prémium árazású termékek marketingje leginkább arról szól, hogy kelts igényt és elégítsd ki, a számmisztika ennek a legjobb eszköze, ha az ellenfélnek 12 megapixeles kamerája van, hazudj egyből válaszként 108-at, vagy ha valaki három kameralyukat fúr a készülék hátuljára, tervezz oda négyet, még inkább hatot, akkor is ha teljesen értelmetlen és felesleges egy dedikált dokumentumolvasó plusz lencse, ha a vevő úgy érzi, hogy többet kap a pénzéért, legjobb befektetés öt dollárral százat keresni. A halmozás halmozása viszi előre az árazást, az 1500 dolláros szegmensben már nem csak megapixelek, optikai nyílások, hanem képernyők is számítanak, ma már a 90% feletti képernyőfelület a fő kijelzőn elvárás, holott nem volt mindig így.

Gondoltuk volna, hogy 2014-ben a keret nélküli kijelzők éllovasa nem más volt, mint a Sharp? Éveket kellett várni arra, hogy a széltől szélig megoldás átvegye a vezető szerepet a túlárazott szarok piacán. Az Aquos Chrystal bejelentéséről anno szinte az se hallhatott, aki foglalkozásából adódóan mobilokkal kel és fekszik, pedig egy távoli földrészen már ott volt és világtrendeket fordított.

Miért érdekes a Sharp legújabb üdvöskéje? Mert ismét szembe megy minden domináns piaci trenddel és új megközelítést diktál, mégpedig a kortárs mobilok leginkább kritikus pontján, a képfelvevő elem méretén jelent áttörést a nem kevesebb, mint egy inches szenzorral!

Ahhoz, hogy megértsük, miért is nagy szó ez, gondoljunk bele, hogy a legmenőbb fényképezőgépek szenzormérete 35×24 milliméter, a hagyományos kisfilmes gépek hagyatékaként, ahhoz képest a 25,4 milliméter átmérő, azaz szélre-hosszra 12,8×9,6 mm már egészen méretesnek számít és ez olyannyira igaz, hogy a népszerű point-and-shoot kamerákéval vetekszik.

Akik szeretik a számokat és valamennyire el tudják képzelni, hogy a crop factorként leírt mérőszám, azaz, hogy az adott szenzor felülete hogyan viszonyul a referenciának tekintett 35 millimétereshez, a népszerű APS-C 1,52x, a Micro 4/3 egész pontosan 2x és az 1″ szenzorméret 2,7x kisebb. A legmenőbb mobiloké 5,62x. Tehát az 1″ szenzor mobil méretben egy hiperűrugrás az igazi kamerák irányába.

A kocafotósok lelkesedése ilyenkor teljesen érthető, végre egy olyan mobil, ahol a korábbiaknál sokkal kevesebb kompromisszumot kell kötni a fény mennyisége és a számítógépes képjavítási manipulációk örök párharcában, hiszen az valamennyire közismert, hogy ma már a csúcsmobilok a fotóikat az ügyes képjavítási eljárásokkal tudják eladni, nem a nyers hardver fizikai képességeivel. A gyártó honlapján elérhető promó fotók is azt hivatottak bizonyítani, hogy valami teljesen új minőség érkezhet a számítási teljesítményen és algoritmusokon alapuló ügyeskedésbe.

Azt talán nem lehet elégszer mondani, hogy ugyan a nagyobb szenzor több fotont képes felfogni, de az se mindegy, hogy milyen optikán keresztül érkeznek azok a fényrészecskék, ezért talán újabb nyálcsorgató meglepetés lehet a Leica Summicron megnevezés a hátlapon, és valóban, a minőségi lencserendszerek gyártójaként elismert német iparági gigász adja a nevét és a tudását a közös munka gyümölcséhez.

Ennyi izgalom után természetesen szinte elkerülhetetlen a feketeleves. A Sharp japán belpiacos gyártóként egyáltalán nem tervezi a külpiacokon értékesíteni az Aquos R6 fantázianéven bemutatott csodamasinát, ez megmarad a szigetlakóknak a csápos pornóval egyetemben.

Ami mégis reményt adhat az új mérettartomány debütálásával, hogy talán más gyártók is kedvet kapnak a drága megoldások értelmes irányba terelésére. Ugyanis a Sharp felvonultatta a kötelező kellékeket, a Snapdragon 888 SoC biztosítja az Android 11 zökkenőmentes futását, WiFi 6 a hálózati csatlakozás, az IPX8 vízállóság pedig csak a cseresznye azon a habos tortán, aminek a gerince a 2000 nit csúcsfényességű Pro IGZO OLED 1-240 Hz frissítésű kijelző és a hátlapot ékesítő új, a 20 megapixeles felbontása mellett is szuper képességű kameramodul.

Az árakról természetesen semmit nem tudunk, de az szinte biztos, hogy ez az egzóta nem lesz olcsó még japán mércével sem.

HOLDKOMP