Szerszám szombat #19 – a hetedik parancsolat

Ami csak a katekizmusokban hetedik. A héber eredetiben a nyolcadik: לֹא תִּגְנֹב׃

Lopni nem szép dolog. Ennél talán csak az rosszabb, ha ártatlanul vetül rád a lopás gyanújának sápatag árnya a Sötétség Óráiban.

A Glamour-napokról hazatérve szemléztem a zsákmányt, a Mammón templomában töltött időt és a szerzés feletti örömet mind átélhettétek közösségi élményként a posztot olvasva:

Lelkesen szavaztatok az Atari hoodie-ra, az gyakorlatilag mindent vitt (37,5% a három opció összesen), a “Lekváros pólós ataris ribancot, bugyi nélkül” lehetőséget is többen választottátok, ejnye:

Mammón (etimólógiailag óhéber/arámi, “akiben bízunk”) az az ősi istenség, akinek tudatosan vagy öntudatlanul mind hódolunk midőn pénzt áldozunk az ő oltárán.

Evelyn De Morgan: Mammón imádata (1909)

Magamra öltöttem tehát a piros Atari hoodie-t és valami furdalni kezdte az oldalamat. Nem a kíváncsiság volt. Hanem ez:

Miután mindketten meghökkentünk, végiggondoltam, hogyan és mi történhetett? Az biztos, hogy a Bershka üzletben egyet levettek róla. Az is biztos, hogy a lopásjelző kapu nem jelzett be amikor fizetés után távoztam. Viszont az furcsa volt, hogy a Peek&Cloppennburg üzletbe belépéskor bejelzett, ott meg is beszéltük az biztonsági őrrel, hogy ott állt és látta, ahogy épp befele megyek, úgy meg nehéz lopni tőlük ha még bent sem voltam. Belenéztünk a bevásárlótáskába, megállapítottuk, hogy eleget tettünk a megfigyelőkameráknak is és felvétel készült, nem lesz levonása aznap ebből, majd udvariasan elköszöntünk. Kifele nem jelzett megint.

De ha már itthon rácsodálkoztam, hogy jó, most akkor ilyenem is van, ajándékba kaptam, akkor is valamit kezdeni kell vele. Alap megoldás visszamenni az üzletbe, aztán blokk ellenében leszedik. Ennek ellentmondani látszik a gazdaságosság és a józan ész. 6500 Ft-ot költöttünk taxira, még egyszer ugyanennyi kicsit talán túlzás volna, mert akkor a mostanra 13000 Ft-osra duzzadt kaland egy 8900 Ft-os kapucnis pulcsiért meghaladná a beszerzett holmi árát, az elvesztegetett időről nem is beszélve.

Mit lehet ilyenkor tenni? Óhatatlanul az Internet Népének Bölcseihez fordul először az ember és ismét rácsodálkozik, hogy mások is kerültek már hasonló helyzetbe és ki is fundálták a megoldást.

A vezető módszerek mind roncsolás pártiak, a brute-force alkalmazása egyértelmű. Nézzünk is meg párat:

1. Neki kell állni bármivel és lecsapni a tetejét. Erre alkalmas lehet homlokcsípő, fűrész, hidegvágó, az eredmény ilyesmi:

2. Amikor az első próbálkozás után rájön az illető, hogy vannak kimoshatatlan tintával töltött darabok is, ismét az Internet Bölcseihez fordul és elmesélik neki, hogy be kellett volna rakni fagyasztóba, akkor nem lesz gond, tinta nem sprickol szanaszét. Vagy alaposan befóliázni folpackkal, akkor sem lesz minden csupa színes geci.

3. Brute-force kimaxolva: addig verni kalapáccsal, amíg szét nem baszódik az a szar (van benne ráció), de mondjuk azért az önveszélyes megoldásokat lehetőleg kerüljük.

Persze az különböztet meg minket az állatoktól, hogy néha használjuk is az eszünket és Szun-Ce tanácsait követve a Háború művészetéből nem frontálisan indítunk támadást mint valami barom, hanem megkeressük az ellenfél leggyengébb pontját és ott mérünk rá megsemmisítő csapást a legnagyobb fegyverrel és a meglepetés erejével. Esetünkben a leggyengébb pont ez, itt a legkisebb ellenállás, kifordítva a ruhát előbukkan a tüske feje egy műanyag kupakkal:

A fegyverrel nem kell szerénykedni. Lehetne egy sima fémfűrész lap vagy akár egy egyszerű fémreszelő. A hardcore felhasználók fantáziájára bízom, hogy egy flex mit művelne ezzel, de maradjunk a hadviselés művészete és a finom megoldások talaján: a Dremel 38-as fémvágó korongja annyira adja magát a feladatra, hogy a különböző csiszoló betétekre pillantást sem érdemes vetni.

Készítsük elő a munkadarabot. Ahol szikra lehet, ott fedjük le és védjük meg az érzékenyebb részeket:

Haladjunk megfontoltan. Szépen, rétegenként érdemes eltávolítani, nem egyből tőből lecsapni és ki is lehet élvezni ahogy a szerszám az ellenségbe harap. És újra és újra:

A lapos csavarhúzó használata nem szükséges, de ha már kéznél van, akkor nem kell szégyenkezni. Több szerszám, több élvezet:

És aztán meg lehet szemlélni a munkánk gyümölcsét, bontani egy sört és elmesélni mindenkinek, hogy ma is mi győztünk az ármány és rontás ellenében:

Azt viszont továbbra is tartsa mindenki észben, hogy lopni nem érdemes! A bűn nem kifizetődő.

HOLDKOMP