Szerszám szombat #24 – haladó polírtechnikák

A múlt heti szerrszámszombat adásban egy kidobásra ítélt fényszórót gyógyítottunk.

Több-kevesebb sikerrel.

Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy az egész képtelenség volna ha a kézi erő helyett ne lehetne gépi hajtással továbblépni.

A gondolatot szokás szerint tett követte és mivel az alkotói fantázia nem ismer határokat ha rontásról van szó, elmesélem nektek, hogyan készítettem excenteres polírgépet és hogyan használtam.

Kezdjük rögtön az elején: mi a répa az az excenteres polírgép és miért lenne ilyenre bárkinek szüksége? Otthonra kéne?

A kérdés magában rejti a választ. Az excenteres annyit tesz, hogy a forgás középpontja nem esik egybe a forgatott tárgy középpontjával, a polírgép pedig az az eszköz, amivel a műveletet végezni szándékozzuk, valami mattabb, karcos, viharok verte és tépázta felületet szépen karcmentesen szeretnénk önmagától csillogóvá varázsolni.

Az emberiség a körkörös mozgás használata során – úgy mint mondjuk fúrógép, marógép, karusszel eszterga, alagút fúrópajzs, bányászati saraboló – rájött arra, hogy az ilyen eszközök nyomot hagynak a felületen, mégpedig szép szabályos körkörös formákat. Ami előny lehet mondjuk egy gilosált dekornál, egyúttal hátrány az autófényezésnél, a szerszám nyoma elcsúfítja a dukkót.

Ezért aztán kitalálták az excenteres polírozó célszerszámot.

Aki szeretné testközelből is látni, hogy szétborítva milyen egy ilyen, hát ilyen:

Magyarán van egy nem központos forgófej és valami olyan cucc ráapplikálva, ami polírozza a felületet.

És mi polírozza legjobban a felületet? A polírpaszta ha bárány bundájára rakják. Talán nehezen hihető, de bárányszőr tárcsa-rátét nélkül rendes polír nem lesz.

Mit tehet mégis egy DIY-er ha nincs otthon se báránya, se többtízezer forintos polírgépe, de nagyon szeretne végre önfeledten polírozni?

Összeszedi amit talál. És gondolom nálatok is sok mindent lehet találni, amiből végül készülhet célszerszám.

Az első lépés nem maradhat ki, a bárányért igenis el kell menni a barkácsbótba. Tisztességes iparosmunka nem lesz hitvány kivitelezésből. Onnantól az amit találunk rész következik. Ezúttal habosított csomagolóanyag, műanyagtábla, kerti metszőolló, kombinált fogó, egyenes csavarhúzó, taktikai fogkefe és persze a polírpaszta (aka. fogkrém) plusz némi hatos csavar használatával álltam neki a feladatnak. Az elkészült célszerszám a címlapfotón látható.

Mutatom hogyan használtam fel végül, beszéljenek ismét a képek!

Polírpaszta felhodrás
Polírközi állapot
Végeredmény
Ilyen volt

A fényszóró búra fényáteresztő képessége a korábbi kézi renoválást követően 50-70%-ot javult, ezúttal további 10% lehet a mattulás csökkenésével.

Továbbra sem tanácsolnám senkinek a csere helyett, aki felelősséget érez, azonban érdemes észrevenni a before-after különbséget.

A polírbárány 1590 Ft-ba került.

HOLDKOMP