Szerszám szombat #8 – toknyitó

Akik követik a komment szekciót, tehát kb. hárman, azoknak nem titok,

hogy tervezünk építeni néhány szerkesztőségi órát. Egyáltalán nem értünk hozzá, tehát ennél ígéretesebb projektbe kár lenne belefogni.

Ezen az alapon akár egy repülő tankot is tervezhetnénk.

De mivel közös perverziónk a karórák iránti rajongás, vaunak egy valami automata Fliegert készítünk, egyedi számlappal, bernardnak egy üres Flieger tokot ráragasztott mutatókkal, már úgyis megszokta, hogy elfelejti felhúzni és álló órával jár. Nekem valami elcseszett beépítést, talán egy automata ETA Valgranges alapút, fene tudja milyen tokba – ha találok egyáltalán tokot, mert kétszer vastagabb a szerkezet, mint az egyező átmérőjű kézihúzós Unitas 6497/98. Ha nem találok tokot, akkor meg valami mást. Mondjuk egy Fliegert.

 

Az óraépítés, de tulajdonképpen bármilyen órás művelet (ha eltekintünk a szíjcserétől és méretre állítástól) alapja a megfelelő toknyitó használata.

Horror történeteket hallani és olvasni arról, hogy egyesek mikkel nem képesek óranyitásba fogni a csavarós hátlapoknál. A két kedvencem a szabóolló és a tolomérő. Garantáltan össze lesz karcolva a tok. És a hátlap is. Olyat is olvastam már, hogy valaki a tolómérő rendeltetésszerű használatával megmérte a hátlapon az nyitáshoz szükséges távolságot és egy vaslemezből köszörült egy egyedi saját nyitót. Itt mondjuk értékelhető az igyekezet és a szerszámozottság, de ez csak ahhoz az egy órához lesz jó.
Ugyanígy létezik a pattintós hátlapoknál is horror, a konyhakés és kisolló indokolatlan használata a házi, közértes gombelem cseréhez.

Ne tegyetek ilyet. Az állítható toknyitók tényleg eléggé olcsó szerszámok, nem árt belőlük kettőt tartani, mert mindig elkeverednek.

Az elfogadható kínai Ruihua ugyanolyan jól megteszi, mint egy közepesen olcsó brit Rolson, de a pattintós tokoknál sem kell rámenni a svájciakra, nem profi óraszervizt akarunk működtetni, csak szakszerűen kinyitni néhány tokot, pár évente egy-két alkalommal.

Létezik egyébként még egy speciális állatfaj, az Oyster tok. Ez a Rolex és Tudor (az is Rolex) védjegye, olyan, mint egy recés pénzérme. Na azt tényleg inkább bízzátok szakemberre.

 

A csavarhúzókkal viszont nem szabad spórolni, arról majd írok külön posztot.

Előzmény itt:

 • taro

  na! minimum négyen követjük a kommentszekciót (gizi általában csak azt követi)
  toknyitó nincs otthon, de órához való csavarhúzókészlet az van…

  • SpaceWolf

   Ki a kicsit nem becsüli… 🙂

  • Fisherman’s wife Margit

   Ilyenkor mégis melyikünk sértődjön meg, hogy kihagyják?😟

   • taro

    ugye? nem becsülnek itt minket 😔

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Nem szívesen aggasztanék bárkit, de ehhez a poszthoz taro, Margit kommentelt a rendszeresebb olvasóinktól, egyedi és youloupukku friss vendégek, tehát akkor összesen kettő.

    • Fisherman’s wife Margit

     Majd ők is rendszeresednek. 🙂

    • paradoxoff

     sén ?

   • 

    senki nem sértődik meg, mert mindenki optimista módon belegondolja magát a négybe, és valaki másról gondolja, hogy kimaradt

 • egyedi

  ha időm engedi én is. szóval, na!
  elemet az órásnál. így is annyi szar szerszám van itthon, hogy nem tudom hová tegyem.

 • youloupukku
  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Becsei Áron kétségkívül egy zseni. A keresztbe épített Tourbillon elrendezés mondjuk azért kétséges, mert a Tourbillon szerepe a gravitációs hatások kiegyenlítése, de aki sokat ül íróasztalnál, annál lehet tizedmásodperc hozadéka.
   Nekem amúgy volt szerencsém személyesen találkozni a Vályi családból Zsottal, mielőtt külföldre költözött, leveleztem az OKJ-s órás képzés átalakítása előtt a Vályi órásokkal is, ott az öreg Vályi lánya vitte az adminisztrációt.
   El lett itt valami nagyon rontva. Nem sírok, csak tény. Ma már nincs Magyarországon órás képzés.

   • youloupukku

    ehhez nálam mindenképp jobban értesz.

    • youloupukku

     amúgy számomra eszméletlen, amit az az ember egy órába melóilag beletesz.

 • Pszipszina

  Teljesen elbűvölt ez a szó:”toknyitó”. Életemben először találkozom vele, legalábbis, nem emlékszem, hogy valaha összefutottunk volna. Órám nincs, így ilyen izém sincs, nem is lesz.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Ez egy teljesen elfogadható álláspont.
   Karórákat a vasárnapi sznobos posztokban elemzünk, ha gondolod, olvass vissza, de lesz holnap is.

   • 

    fel se tűnt sokáig, hogy rendszere van a dolgoknak, csak a múltkor, hogy visszanéztem a komor zoltánokat, láttam, hogy mind hétfőn jött, mint cseresznye a szekrétumtorta tetejébe

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Szupertitkos:
     Hétfő: vauposzt, plusz legnagyobb hadtech tévedések
     Kedd: bernard és a három nyomi
     Szerda: vörös hajú lányok
     Csütörtök: űrhajózós, Countdown
     Péntek: ami sikerül
     Szombat: szerrszámszombat
     Vasárnap: sznob vasárnap
     Szóval nincs ritmus hónapok óta.

  • paradoxoff

   jah ki kell szögelni a falra h ne teperjen kül elmulik

 • α Centauri
 • paradoxoff
%d bloggers like this: