Szerszám szombat speciál – a rézcső

Sokakban ott él a belső, olthatatlan vágy, hogy megszabadulva a munkanapok rabigájából hétvégén valamit alkossanak.

Mi más lehetne minden DIY-er vágya mint a réz megmunkálása? A réz egyidős az emberi kultúrával, a kézművesség és a fémek használata emelte ki az őseinket az kőkorból.

Amíg az obszidián pengék, pattintott kő nyílhegyek nem tették lehetővé egymás stratégiai lemészárlását, a réz-, majd később bronz feldolgozási eljárásokkal egész hadseregek voltak képesek egymásnak feszülni és kellemes nyári napokon – amikor épp nem volt aratás és hazamentek a zsoldosok – egymást kedélyesen mészárolgatni.

Az ember nem is lett volna ember ha ezt a haladó hagyományt nem használta volna a huszadik században is, a világégések kimutatták a réz foga fehérjét, töltényhüvelyek nélkül töltények sem lehettek volna.

Mostanra valamelyest megbékéltek a Föld népei, időnként a rezet arra használják amire való: csöveket és fittingeket állítanak elő szakmányban, aztán fűtéshez, vízvezetékekhez egészen békés célokra is fel tudják használni.

De mire lehetne még jó a réz, pláne ha már egyszer cső? Ez a feszítő kérdés nem hagyta nyugodni a képzelet határait feszegetőket és azzal nekiálltak a hétvégi mesterkedésnek.

És még csak nem is steampunk lett a végeredmény.

Tablet állvány, virágtartó, dohányzóasztal, törölköző szárító, gyertyatartó, fali polc, fogas, újságos állvány, beltéri hangulatvilágítás?

A rézcső ezek szerint tényleg rendkívül sokoldalú.

Beszéljenek ismét a képek!

Egyik-másik otthonra is kéne.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!