Tényleg pókokat eszünk álmunkban?

Most egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy van, aki ébren is pókokat zabálna – egyesek úgy gondolják, hogy évente nyolc pókot eszünk meg alvás közben, amit a jó ég tudja, hogy számoltak ki, lehet, hogy ilyen idényjelleggel teremnek az ilyen szuicid hajlamú pecsenyepókok, vagy téli álmot alszanak, amikor viszont ők ehetnek meg bármit, ami úgy viszonyul a pókhoz, mint a pók az emberhez. De mindegy: az állítás az, hogy nyolc pók az éves adag, ennek alátámasztására pedig többen azt is állítják, hogy ébredéskor póklábakat találtak a szájukban.

A Scientific American által megkérdezett pókász szerint a pókevésnek nem lenne túl sok értelme, ráadásul a pók se hülye, hogy belemásszon a szánkba. Egy alvó embert egy ilyen szerencsétlen jószág jobb esetben tereptárgynak néz, rosszabb esetben pedig valami kurva nagy, ijesztő, hörgő szörnynek – ha horkolsz, biztos ráhozod a frászt. Ráadásul ha vadászni indul a pók, nem valószínű, hogy az ágy felé venné az irányt, hacsak nincs ágyi poloskád, viszont akkor meg már egy-két pók ide vagy oda már nem is számít.

Persze előfordulhat, hogy az embert megcsípi egy pók álmában – vannak pókfajok, amelyek hajlamosak erre, ha az ember rájuk fekszik vagy valami, de én is csípnék, ha rám feküdne egy harminc méter magas pók.

De mégis honnan vették az emberek ezt a hülyeséget? A Snopes szerint egy 1993-mas PC Professional-cikkben Lisa Holst többek között ezt hozta fel példának arra, hogy mi mindent elhisznek az emberek, amivel az interneten találkoznak – ez is egyike volt azoknak a városi legendáknak, amelyek a levlistákon terjedtek. Maga az adat egyébként egy 1954-es, a rovarvilággal kapcsolatos tévhitekkel foglalkozó könyvben jelent meg, a jó ég tudja, hogy eredetileg ki és miért találta ki – de ne csüggedjetek, az arachnológus szerint bár nagyon valószínűtlen, mégis érhet az a szerencse, hogy álmodban lenyelsz egy pókot, akkora mázlid viszont sosem lesz, hogy évi nyolcszor megismételd ezt a produkciót.

 • Ziles Gizi

  Bárkinek kölcsönadom a tesómat. Pók márpedig az ő háza által nem létezik. Amelyik pók éjszaka azt akarja, hogy én mint gourmet megegyem, hát az kérjen időpontot tőle. Nem, nincs, kóbor atka, pók, poratka, bogár, nem létezik. Megöli mindet. Na ezek után lehet próbálkozni. De szerintem hamar náthásak leszünk, mert semmi ellenálló képességünk nincsen. Nem igaz.

 • Magister Ludi

  ez a pecsenyepók egy pillanatig megmozgatta a fantáziámat, de nem, még így sem étvágygerjesztő.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  De jót aludtam. Végre.
  Szerintem 10 pók is elfogyott.

  • Ziles Gizi

   Prolisan, rántva, rósejbnivel, kecsappal.

 • myname

  bernard állandóan éhes.

 • Pszipszina

  Nem emlékszem, hogy valaha is póklábat találtam volna a számban. Némi macskaszőrt, azt igen,de az a kávémban is rendszeresen előfordul.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★
  • D. Pin Trouble

   spiderman is coming and having me for dinner tonight
   ezt nagyon birtam anno

 • vita

  “többen azt is állítják, hogy ébredéskor póklábakat találtak a szájukban.”

  Lehet alvajárók és a hűtő helyett a sarkokat fosztják ki.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok
%d bloggers like this: