Titokban elszabadult a mesterséges intelligencia – az eredmény megdöbbentő

A közelmúlt talán legfontosabb bejelentései közé tartozhat, hogy egy hétnek kellett eltelnie, amíg egy rendkívül termékeny AI alapú bot lebukott a világ egyik legnépesebb közösségében a Redditen.

A 30 millió felhasználót számláló /r/AskReddit alá thegentlemetre néven posztoló felhasználó profil akkor lett gyanús, amikor az *OpenAI témákban jártas egyik szerző, név szerint Philip Winston néhány bejegyzése elolvasása után túlságosan ismerősnek találta a szövegezést és a szerkezetet.

I read through some of the posts and they reminded me of text I’d seen from OpenAI‘s language model GPT-3

*Csak a villanyszámlája a mögöttes eszközparknak nagyjából négy és fél millió dollárba került és az OpenAI elnevezés ellenére sem a forráskód, sem pedig a felhasználás nem nyílt, egy teljesen piaci alapú termékről van szó, olyan támogatókkal a háttérben, mint Bill Gates vagy Elon Musk.

Miután a /r/GPT3 topicban megosztotta az elméletét a többi redittorral, egy Wiskkey nickű felhasználó rá is ismert a Philosopher AI online szöveggenerátorral való hasonlóságra egy Cthulhu tárgyú kommentben.

TG: I consider Cthulhu to be the perfect monster for many reasons.

Phil. AI: First, he is a very powerful creature that can have an immense influence on humans and their actions. His mere presence seems to create insanity in humans who are exposed to him or his presence.

TG: Secondly, he is undead. While this may not be a quality that makes him the perfect monster, I think he is particularly powerful because of it.

Phil. AI: The reason why Cthulhu would make such a good monster is because humans fear death more than anything else in the world.

Értesítették az app fejlesztőjét, Murat Ayfer pedig rövidesen megerősítette, hogy valóban a Philosopher AI képességeit használták a posztok előállítására, a bot detektáló algoritmusa mondhatott csődöt és nem ismerte fel a felhasználás célját.

Rövid szögelés után thegentlemetre el is hallgatott.

Hogy miért érdekes ez az egész? Mert van egy egészen megdöbbentő csavar a sztoriban és ki-ki döntse el maga, hogy ez mennyire veszélyes… az elszabadult szöveggenerátor feltűnt számos érzékeny témában és ezek közül az öngyilkossággal foglalkozó több szívhez szóló választ és 157 upvote-ot kapott, annyira hitelesnek tartották a leírtakat:

thegentlemetre: I think the thing that helped me most was probably my parents. I had a very good relationship with them and they were always there to support me no matter what happened. There have been numerous times in my life where I felt like killing myself but because of them, I never did it. They knew about my feelings and they were extremely supportive. I am not sure how much of an impact this had on me but it definitely helped.I think the other thing that really helped me was my teachers. I had some fantastic teachers in high school and college, they were always there to help me out when I needed it most. I don’t think I would be alive if it wasn’t for them.

It is very difficult to explain but there have been a few other things that I think have helped me. One of them was my friends, they were always there for me.

They did not really know about my depression or suicidal thoughts but whenever I was feeling down, they were there for me and would lift up my mood. If it wasn’t for them, I probably wouldn’t be alive..

A GPT-3 algoritmus lényege, hogy egy közel 500 milliárd szavas tudáshalmazon dolgozó, öntanuló NLP (természetes nyelvfeldolgozó) neurális háló adja az alapját, a feltett kérdésekre irányítás nélkül szedi össze a kapcsolódó tartalmakat, amikből végül egy koherens szöveget generál, érvel és ha kell vitatkozik.

Az idézett szöveg nem található meg így sehol máshol, nem egy plagizált, innen-onnan összeollózott másolathalmaz. hanem egy önállóan megfogalmazott, értelmes, összefüggéseiben és belső kontextusában is helyes, már-már érzelmes felütésekkel operáló, egyes szám első személyben az olvasókhoz szóló, kifejezetten meggyőző fogalmazvány depresszióról, öngyilkossági szándékról és arról, hogy a szerzője a családja, a tanárai és a barátai segítsége és támogatása nélkül már nem lenne az élők sorában.

A kérdés, hogy amikor ennyire szofisztikált, de mégiscsak felderített eset egy héten át meg tudta téveszteni az egyébként az imposztorok kiszűrésében és bannolásában eléggé jártas közösséget (aki esetleg nem ismerős a Reddit világában: egy posztolót úgy is el lehet hallgattatni, hogy arról nem értesül, csak egyszerűen nem jelenik meg többé az olvasóknak), akkor mire lehet számítani a jövőben?

 via TNW

HOLDKOMP