Történelmet írhat ma a SpaceX – frissítve

Keleti parti idő szerint 16:33-kor indítják útnak a floridai Kennedy Space Center 39A számú kilövőállásáról az űrsikló program leállítása óta első olyan küldetést, ahol amerikai területről amerikai asztronauták léphetiik át a világűr határát, megcélozva a Nemzetközi Űrállomást.

Bob Behnken és Doug Hurley űrhajósok lettek azok a kiválasztottak, akik a sokunk által a koronavírus körüli agymenései ellenére is kedvelt Elon Musk extrovertált multimilliárdos SpaceX privát űrvállalatának emberi beavatkozás nélküli Crew Dragon moduljával megközelítik az ISS-t, ahol az eredeti forgatókönyv szerint automatikusan dokkolnak. A vészforgatókönyv természetesen a manuális megközelítést sem zárja ki, ha a többszörösen kipróbált rendszerek valamelyike esetleg felmondaná a szolgálatot.

Többszörösen történelminek ígérkezik mindez, mert az állami orosz űripartól való 2011 óta fennálló függőséget is megszüntetheti, hiszen az elmúlt időszakban csak Bajkonurból, a kazahsztáni Kozmodromból volt lehetőség emberes missziók indítására, ülésenként 80 millió dollárért.

Sokáig a légi közlekedés és szállítás mellett az űrkutatásban is jelentős tapasztalattal rendelkező Boeing nézett ki a magánvállalatok közüli legesélyesebb befutónak, azonban a SpaceX bő másfél évtizedes fennállása alatt letett annyit az asztalra, ami a legmagasabb szinten döntéseket meghozók számára is elegendőnek bizonyult a hosszú távú üzleti bizalom megszerzéséhez.

To do great things in space, going outside of low-Earth orbit, going to the moon, going to Mars, venturing out into the solar system, I think absolutely it’s going to be a combination of the public and private sector in order to be able to accomplish that.

A magán és állami szektor együttműködése során csak az első lépések egyike az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő Nemzetközi Űrállomásra ellátmány és személyzet feljuttatása, a nem is olyan távoli időhorizonton azonban már a Hold és a Mars is a Naprendszer meghódításának következő célpontjai között szerepel.

A Crew Dragonnal tehát egy új korszak veheti kezdetét, ahogy érkeznek az újabb hírek, részletesen beszámolunk a fejleményekről.

Az érdeklődők számára addig is a live stream itt lesz követhető:

A tervezett menetrend a keleti parti idő szerint:

  • 12:15 p.m. – NASA TV launch coverage is set to start. During the pre-launch coverage, American singer Kelly Clarkson is expected to perform a rendition of “The Star-Spangled Banner.”
  • 4:33 p.m. – The Falcon 9 lifts off
  • 5:22 p.m. – Crew Dragon phase burn
  • 6:05 p.m. – Far-field manual flight test
  • 7:05 p.m. – Astronaut downlink event from Crew Dragon
  • 7:30 p.m. – An administrator postlaunch news conference at the Kennedy Space Center.

Update @22:10 CET (Közép-Európai idő szerint) 

25 perc van hátra az indításig, eddig minden rendben ment, a közvetítés leginkább az időjárásról szól. Megállapítást nyert, hogy mindenki beszél róla, de senki nem képes befolyásolni.

Update @22:18

A felhők miatt aggódnak 17 perccel az indítás előtt, hogy az idő nem akar magától kitisztulni.

Indítás szombatra halasztva, a Falcon 9 első fokozatából leengedik a folyékony oxigént. Miután biztonságosnak találják a környezetet, rövidesen a legénység is elhagyhatja az indítóállást.

Update @22:50

A NASA hivatalosan is megerősítette a következő időpontot: szombat délután 15:22 (keleti parti idő szerint).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: