Uborkaszezon

Ha azt hitted, hogy az uborka az egyik legunalmasabb zöldség a földön, hát tévedtél – egyrészt azért, mert a cukkini az, másrészt pedig azért, mert amellett, hogy egy jó fokhagymás-tejfölös uborkasalátánál kevés kellemesebb dolgot tudnék most elképzelni, az uborka elképesztően sokoldalúan hasznosítható.

Ahogy elnézem, ha egy uborkád van otthon, sok minden másra nincs is szükséged (oké, sört nem lehet főzni belőle, ami azért komoly fogyatékosság – viszont létezik uborkás sör, ami valami rettenetesen hangzik). Az uborka a zöldségek svájci bicskája, ugyanúgy jó a nyikorgó zsanérra, mint a rossz leheletre vagy a másnaposságra. Azok alapján, amiket olvastam róla, teljesen hihetetlen, hogy az emberiség fogyaszt bármi mást ezen kívül, olyan állati jót tesz mindennek.

Bár az uborka (ami egyébként technikai értelemben gyümölcs, nem zöldség) 95 százaléka víz, a maradékban egy csomó olyan vitamin van, ami jót tesz neked (B1, B2, B3, B5, B6 (nem is értem, a B4 miért maradt ki), folsav, C-vitamin, vas, kálcium, cink, magnézium, foszfor meg egy csomó ilyesmi). Az olyan unortodox felhasználási módokkal már nem is foglalkozom túl sokat, hogy egy szelet uborkával kipucolhatod a bőrcipődet is – egy olyan zöldségtől (akkor is!), ami ennyi mindenre jó, ez a minimum.

Kolumbusznak sem tojása volt

Hanem uborkája. Bár nem ő jött rá, hogy jó ötlet savanyúságot vinni magunkkal, ha kirándulni megyünk a tengerre, mert akkor nem halunk meg skorbutban, azért uborkát vitt magával – feltételezem, magokat is: Haitin 1494-ben már ültettek is belőle.

Irtózatosan sok uborkát zabálunk

2010-ben 57 és fél millió tonnányi uborkát termeltek a nagyvilágban. Mint egy csomó minden másból is, ebből is a kínaiak álltak neki a komoly tömegtermelésnek, ebből ugyanis 40,7 millió tonnányit ott szüreteltek le. A zöldség bölcsőjét állítólag Indiában ringatták (oké, ez elég hülyén hangzik, de értitek, na), ott már vagy ötezer éve termesztik.

Az uborkában hideg van

Kánikula idején az embernek elég sok hely eszébe jut, hogy hol lenne szívesebben, mint ahol van, nekem eddig az uborka belseje nem tartozott ezek közé, pedig jó lehet: állítólag húsz fokkal is hűvösebb lehet odabenn, mint az uborka felületén. Ez fahrenheitben sokkal jobban hangzik, mint celsiusban, de átszámítva körülbelül hat és fél fokkal van hidegebb a magok között, mint kinn a nagyvilágban. Miután az uborka segít megelőzni a ráncokat, valamint jó a szem alatti táskák eltüntetésére, az ember kiváló formában lenne ott, csak sajnos nem látná senki. Kivéve persze, ha többen vagytok egy uborkában, de ez valószínűtlen, mert az eddig termesztett legnagyobb darab csak tizenhárom kilós volt, az meg egy szar garzonnál is jóval kisebb, meg olyan sötét lehet ott, mint egy fasírtban (kösz, Hajnóczy!). De ne hallgassuk el annak a kertészgéniusznak a nevét sem, akinek ezt az irdatlan zöldséget (gyömölcsöt) köszönhetjük: David Thomas nevelte ezt a szörnyet Angliában. Neki köszönhetjük a világ legnagyobb fehérrépáját is. Baldrick imádta volna ezt a fickót.

Stressz ellen is jó, meg másnaposság ellen is

Úgy hírlik, hogy ha az ember még saturészegen elalvás előtt elmajszol némi uborkát, nem lesz olyan horribilis a másnap. Ez azért is jó hír, mert akkor nem nyögve kuporogsz a sarokban, hanem frissen és fiatalosan kipucolhatod a rozsdamentes mosogatótálcát és a csaptelepeket, valamint megjavíthatod a nyikorgó zsanért is – természetesen uborkával. Oké, ezt már én is nehezen hiszem el.

Létezik uborkamúzeum

Nem, ez kivételesen nem a japánoknak jutott az eszükbe, hanem a németeknek (csak hogy súlyosabb legyen a helyzet: csemegeuborka-múzeum álltólag van New Yorkban, Chicagóban és Londonban is). Azoknak, akik műveltebbek nálam uborka-fronton, talán nem okoz meglepetést, hogy a Gurkenmuseum Németország uborka-mekkájában, Lehdében található. A környéken készült savanyúságokért állítólag már százötven éve megvadulnak a népek, legfőbb ideje volt, hogy múzeumot is kapjon. A régióban már a hatodik század óta termesztenek uborkát – meg is becsülik, Spreewaldban ugyanis minden évben tartanak egy uborkafesztivált, ahol megválasztják és megkoronázzák az Uborkakirálynőt. Ez lehet minden környékbeli kislány legszebb álma.

(Atlas Obscura, Guardian, BBC, Lovemysalad, TheTownDish)

17 thoughts on “Uborkaszezon

 • July 20, 2017 at 17:13
  Permalink

  A kisfiúk, ufók, queerek miért is nem lehetnek uborkakirálynők?
  Megint ez a gernderfasiszta álláspont.

  • July 20, 2017 at 17:54
   Permalink

   de hát lehetnek! hol írja, hogy nem lehetnek? de csak a lányok álmodoznak róla, a többi nem.

 • July 20, 2017 at 18:02
  Permalink

  És már majdnem banán 😐

 • July 20, 2017 at 18:15
  Permalink

  Egészen biztos, hogy fasza dolog, mert az olaszoknak semmi köze hozzá.

  • July 20, 2017 at 18:46
   Permalink

   A cukkini az olasz uborka.

   • July 20, 2017 at 18:46
    Permalink

    Harsány, sokat ígér, de belül egy nagy szar.

    A dinnye meg az uborka férfiaknak.

     • July 20, 2017 at 20:11
      Permalink

      Hol az istenben lakik ez?!

     • July 20, 2017 at 20:14
      Permalink

      angol. mondjuk ha folyton esne az eső, a nők meg úgy néznének ki, mint Rubint Réka, amikor szakít Norbival és megeszi a világot, a legnagyobb gasztronómiai élmény pedig, ami a hétköznapjaimon érhetne, a yorkshire pudding lenne, szerintem én is egészségtelenül sok energiát pazarolnék mondjuk egy irdatlan nagy karalábé kinevelésére

   • July 20, 2017 at 19:38
    Permalink

    A cukkini tök jó.
    Van is egy receptem: cukkini reszelve, fetasajttal összekeverve, kis gombócok, sütő. Ennyi.
    Gyanús, hogy hiányzik belőle valami, de még az is lehet, hogy működik.

 • July 20, 2017 at 18:15
  Permalink

  az “a zoknak, akik” helyett nem azt akartad írni, hogy “a zoknik, akik…”? az sokkal izgalmasabban hangzik

  • July 21, 2017 at 00:54
   Permalink

   ezek után nem lennék meglepve, ha zokninak is jó lenne az uborka

   • July 21, 2017 at 03:16
    Permalink

    de így nem ér, hogy közben megváltozik a tördelés!
    Egyébként az uborka mindenkinek jó. Mindenkinek IS.

 • July 21, 2017 at 08:40
  Permalink

  A legjobb ami ezzel a zöldséggel történhet, ha megkovászoljuk. Ennél méltóbb halál nem történt még uborkával. Bár szorosan mögötte lohol a tzatziki is.

  • July 21, 2017 at 10:35
   Permalink

   kevés dolgot nem vagyok hajlandó megenni, az egyik pl. a sült madárpók, a másik a kovászos uborka. De már végig tudom nézni, ahogy mások megeszik (ez ilyen sokkterápiaféle).

   • July 21, 2017 at 10:43
    Permalink

    pedig a kovászos uborka zseniális, és természetesen borzasztóan jót tesz az embernek. Sült madárpókkal még nem találkoztam, nem is vágyom rá, nekem az ilyen horror a pörköltszaft bármilyen főzeléken

    • July 21, 2017 at 10:58
     Permalink

     Szerintem a kovászos uborka kedvelése a felnőtté válás olyan stációja, ami nekem kimaradt. A pörköltszaftot meg egyszerűen pörkölttel érdemes enni, máshogy nehéz elképzelni.
     Viszont félig arachnofóbiásként egy deep fried tarantula látványa is maradandó élmény, de a kovászos uborkás üveghez pl. hozzá merek nyúlni.

Comments are closed.

%d bloggers like this: